The Innocent Prophet tijdelijk vertraagd vanwege dreiging België

‘Innocence of Muslims II’ komt eraan, getiteld ‘The Innocent Prophet’. Met als ondertitel: ‘Life of Muhammad from the point of view of an ex-muslim‘. De Amerikaanse koranverbrandende dominee Terry Jones verbindt er z’n naam aan. Drie maanden geleden zorgde ‘Innocence of Muslims‘ in de islamitische wereld voor onrust. Soms gemeend, soms aangewakkerd, soms gespeeld. In Hollywood is serializing een veilige formule. Vergeefs wacht Nederland op Fitna II (over homosexuelen) en Submission II of III. Wegens bedreigingen door moslims en veiligheidsredenen bleven de vervolgdelen angstvallig achterwege. Maar zo niet in Hollywood dat begrijpt wat marketing is en zich niet laat intimideren. En altijd op tijd levert, hoe slecht het produkt ook is.

De lancering van ‘The Innocent Prophet’ op vrijdag 14 december in Madrid wierp al schaduwen vooruit. In België heeft het Orgaan voor de Coördinatie en de Analyse van de Dreiging als voorzorgsmaatregel het dreigingsniveau verhoogd van niveau 2 naar 3, aldus De Morgen. Daarmee speelt het zoveel de filmmakers als de tegenstanders in de kaart. Ze kunnen zich opmaken voor een nieuw rondje boksen. Maker is de Pakistani en ex-moslim Imran Firasat die zegt dat-ie met de film het echte gezicht van de islam wil tonen. In antwoord op de Belgische actie heeft Firasat nu gezegd dat-ie de première tijdelijk uitstelt om de autoriteiten een voorvertoning te bieden, zodat ze zich ervan kunnen overtuigen dat zijn film volledig binnen de wet blijft. Maar overleg met de autoriteiten betekent niet dat-ie zal inbinden voor geweld van islamitische zijde.

IoM2

Foto: Schermafbeelding uit de trailer van ‘The Innocent Prophetmet de tekst: ‘Europa, u betaalt, uw vernietiging komt eraan‘.

Advertentie

3 gedachten over “The Innocent Prophet tijdelijk vertraagd vanwege dreiging België

 1. @George: hoewel ik geen enkel nut zie in het moedwillig bruuskeren van wie dan ook en al helemaal niet van ideologieën waar velen achter aan marcheren, zie ik dit toch niet als meer dan en cultuurclash. Het inperken van de vrije meningsuiting is uiteraard onacceptabel. Als het onder dreiging gebeurd is het fnuikend voor een democratie en alleen al vanwege de dreiging die uitgaat van de dreigementen onaanvaardbaar om genegeerd te worden.

  Toch denk ik dat ik een ander perspectief over dit probleem heb dan jij. Door de blogs die je aan dit – ook voor mij heikele probleem – spendeert krijg ik de indruk dat jij het ziet als een frontale aanval op onze westerse cultuur. Als dat zo is verschillen jij en ik van mening. Ik zie het meer als een achterhoedegevecht van een nog in een archaïsche periode verkerende cultuur die langzaam maar zeker het onderspit aan het delven is ten opzichte van ‘moderne’ culturen.
  (overigens kunnen ook achterhoede gevechten bij laks gedrag gevaarlijk (voor een cultuur) zijn.

  De westerse modernisering of het (post)industrieel – economisch imperialisme heeft een groot deel van de ‘oude’ wereld in korte tijd onherkenbaar veranderd of zelfs laten verdwijnen. Hele stukken Azië, Afrika en Zuid Amerika die eeuwen lang niet veranderden zijn op cultureel gebied verdwenen of op sterven na dood. Dit is lang niet allemaal een vooruitgang voor de mensheid gebleken.

  Ook de Arabische en meer in het bijzonder Islamitische wereld voelt de hete adem van het economisch kolonialisme in de nek. Niet alleen van de westerse wereld, maar ook uit dichterbij gelegen gebieden die al op grote schaal aan het moderniseren zijn en snel veranderen, groeien, machtiger worden en ook een (misschien wel groter) gevaar vormen voor die grote eeuwenoude Arabische cultuur. De Islamitische wereld heeft een ongekende rijke, gevarieerde en keiharde geschiedenis met veel Aziatische landen. Juist die landen die nu sterk groeien vanwege maatstaven en cultuurelementen die van het westen zijn overgenomen.

  Ik vind democratiseringsbewegingen zoals die op het moment in de Arabisch (Islamitische) wereld plaats vinden dan ook heel harmonieus passen in die veranderende wereld. Uiteraard zullen die bewegingen in den beginne niet het succes hebben die wij in het westen ervan verwachten. De ‘clergy’ is daarvoor te goed georganiseerd en de lokale bevolking vaak te ongeletterd om andere ideeën tot zich te nemen via verschillende media. Maar dat velen uiteindelijk uit het harnas van een inflexibel geloof zullen breken staat voor mij vast. Wellicht duurt het nog een halve eeuw, maar dat is gezien onze eigen ontwikkelingstraject toch niet zo lang?

  Omdat ik het als een achterhoede gevecht zie zou ik ook liever een andere strategie zien dan een directe confrontatie om de macht die het geloof heeft over deze mensen te neutraliseren. Daarnaast ben ik bang dat makers van dergelijke films vaak hun eigen persoonlijke strijd aan het voeren zijn en dat doen op een manier die mij niet sympathiek is. Juist deze mensen dwingen bijvoorbeeld mij om ook zwart – wit stellingen in te nemen, terwijl ik juist ook vrijheid van Godsdienst als een groot goed zie. Niet belangrijker, maar ook niet minder belangrijk dan vrijheid van meningsuiting. Een menselijk – wellicht harde – dialoog tussen mensen met verschillende meningen zie ik meer als een verantwoorde manier. Ik bedoel dat vanuit onverdachte hoek samenspraak komt tussen de verschillende ideologieën. Wat mij betreft hoort daar juist in onze cultuurkring ook de agnost en atheïst bij. In die gesprekken kan zonder twijfel aan alle betrokkenen duidelijk gemaakt worden dat kritiek op de overleveringen van de aartsvaderen, Jezus, Boeddha of Mohammed en groot goed is. Ik denk namelijk niet dat voor intelligente mensen – en dat zijn die zielzorgers over het algemeen – de kritiek het grote probleem is, maar het gebrek aan respect voor iemand diep ervaren geloof.

  Even voor de goede orde: Ik ben een atheïst die uit een sociaal democratisch – tegen communistisch aanliggend – nest komt.

  Like

 2. @Jack
  De verschillen tussen ons zouden nog wel eens mee kunnen vallen. Ik zie de reacties in de islamnaties op ‘Innocence of Muslims’ of ‘Fitna’ eerder als een teken van zwakte dan sterkte. De reacties refereren immers telkens aan iets wat van buiten komt. Dat wordt om allerlei interne redenen uitvergroot.

  In die reacties lees ik onzekerheid over de toekomst van de eigen samenleving, plus gebrek aan stabiliteit, ambitie en eigen kracht. Absoluut niet als een dreiging van onze democratie. Onze westerse, en vooral Europese cultuur zie ik als veel dynamischer, sterker en levensvatbaarder dan de hele islamitische cultuur die grotendeels met de rug naar de toekomst staat. Enfin, alle VN-rapporten over de moslimnaties die in ontwikkeling bij alle andere regio’s van de wereld achterblijven spreken boekdelen.

  Dat tekort schreeuw je niet weg met brandende vlaggen, zwaaiende zwaarden, heilige boeken uit een voorbije tijd en betogende mensenmassa’s. Integendeel, het benadrukt eerder de achterstand en de achterblijvende aansluiting met de rest van de wereld. Kortom, ik voel eerder medelijden dan angst voor dit soort contestatie.

  Dat mensen die willen benadrukken dat de islam niet deugt films willen maken is hun vrijheid. We hoeven er niet voor of tegen te zijn. Ze doen maar. Ik denk dat dat soort films totaal niets uitmaakt voor de emancipatie van de ongeletterde massa’s in islamnaties. Het zal je niet ontgaan zijn dat in de liberale democratie de vrijheid van godsdienst groter is dan in de gemiddelde islamnatie waar allerlei bijkomende eisen worden gesteld aan het praktiseren van religie. Dus via een omweg denk ik dat de massa’s meer profiteren van dit soort films, dan dat ze er echte schade van ondervinden.

  Voor de goede orde: ik ben een niet-atheistische, niet-gelovige, vrijdenkende secularist die zich nergens tegen afzet en gaat voor de open samenleving, pluriformiteit en zo goed als geen beperkingen aan de meningsuiting uit een liberaal nest. Kortom: een pancuralist. Zie:
  https://georgeknightlang.wordpress.com/2012/12/10/wereldwijd-rapport-ziet-toenemende-discriminatie-van-niet-gelovigen/

  Like

 3. Pingback: The Innocent Prophet | Linsky's Place

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.