Directeur Hasib Moukaddim van het Samenwerkingsverband van Marokkaanse Nederlanders (SMN) zoekt het initiatief in de column: ‘Aan ouders van rotjochies: voedt jouw kinderen ook buiten de woonkamer op‘. De afgelopen week haakten belangengroepen aan bij de dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen die door enkele Marokkaanse Nederlandse rotjochies dood werd getrapt. Nederland verkeerde in een schok. De vonken sprongen van het debat, ook hier. Was het geweld gerelateerd aan voetbal, Marokkanen of aan iets anders?
Moukaddim keilt aan met het idee dat het publieke debat opvalt door het benoemen om het benoemen zonder aanpak en oplossing: ‘Dit alles in de traditie van het typisch Hollandse debat: het benoemen van het probleem, daarna nog eens benoemen, dan op eigen borst kloppen voor het benoemen om tot slot over te gaan tot de orde van de dag.’ Mooi gezegd. Het idee dat het bij dit soort maatschappelijke verschijnselen vaak aan aanpak en oplossing schort lijkt juist. Maar benoemen in de zin van kwalificeren? Gesteld dat dat voorafgegaan wordt door observatie, analyse en een presentatiestrategie. Het lijkt erop dat Moukaddim in een retorische valkuil loopt door het benoemen af te willen zetten tegen het uitblijven van de oplossing. Daardoor mist-ie het wegkijken en ontkennen als eerste fase in het weglopen voor een oplossing. Daar gaat het al mis.
Moukaddim constateert ‘een schrijnend gebrek aan toezicht op sociale regels in de openbare ruimten‘. Zijn uitspraak dat ook Marokkaanse-Nederlandse rotjochies daar gebruik van maken, klinkt als understatement. Als weinig anderen rekken ze grenzen op. Moukaddim manoeuvreert voorzichtig, maar ook voorspelbaar in het vinden van een middenweg. Hij verbreedt de opvoeding naast de ouders tot ‘de school, de buurtwerker, de voetbal- of handbaltrainer, de buurman en buurvrouw, familieleden en eventuele hulpverleners.’ Dat er in de opvoeding van de eigen kinderen ‘óók een belangrijke rol [is] weggelegd voor de Marokkaans-Nederlandse ouders‘ klinkt ongeloofwaardig. Natuurlijk ligt er een rol voor de ouders. Bizar dat het gezegd moet worden.
Deze ouders mag volgens Hasib Moukaddim niet het verwijt gemaakt worden dat ze hun kinderen niet goed opvoeden: ‘Ouders proberen wel degelijk hun kinderen op te voeden door ze de juiste normen, waarden en liefde mee te geven.’ Maar hier verwart-ie goede bedoelingen met feitelijke opvoeding. Intenties of pogingen zijn wat anders dan ouders die hun kinderen in de gaten houden, zich in hun plaats stellen en ook praktisch met hun kinderen verbinden. Dat gebeurt in vrijwilligerswerk, huiswerk, ouderavonden, spelen op straat, achter het beeldscherm of de spelcomputer en overal waar opgroeiende kinderen hun ouders tegenkomen.
Moukaddim loopt op eieren en spreekt tegen diverse doelgroepen die hij niet van zich wil vervreemden. Zijn betoog verbreedt tot ondoorzichtigheid toe. Het klopt: ‘De Marokkaanse gemeenschap is onderdeel van de Nederlandse samenleving en dus is ‘jouw probleem ook mijn probleem en andersom’‘. Maar dat betekent niet dat de verantwoordelijkheid voor de opvoeding van deze kinderen door de hele samenleving gedeeld wordt. Ouders hebben de eerste verantwoordelijkheid. Als ze die om culturele of sociaal-economische redenen niet kunnen nemen, dan moet dat benoemd worden. Maar juist dat laat Hasib Moukaddim na. Ook hij denkt dat-ie iets kan benoemen zonder man en paard te noemen. Hij past in het typisch Hollandse debat van wegkijken.
Foto: Opvoeden met de koran.
Laten we eens optellen hoeveel bakken met subsidie al aan deze doelgroep is besteed.
Buurtvaders, extra voorzieningen in buurt en club huizen. Ze voelen zich nog steeds achter gesteld. Het is de schuld van de overheid. De Marokkaantjes hebben niks gedaan.
Alles wordt goed gepraat door hun eigen achterban maar ook zeker door de politiek correcte politici. Deze mentaliteit moet veranderen
LikeLike
George, zo lang je geen onderscheid maakt tussen wat in Nederland begrepen wordt onder “zinloos geweld” waar m.i. Richard Nieuwenhuizen het 58e slachtoffer is geworden en problemen die al een halve eeuw geleden geëntameerd werden in “West Side Story” – overigens een verwaterde versie van het werkelijke etnisch/culturele geweld aldaar destijds – kan ik, mede door dat plaatje met een koran, niet inzien waarom je niet gelijk Geert Wilders in hetzelfde troebele water zit te vissen. Vervolgens is het niet zinvol om dan te redeneren over opvoeding en integratie.
LikeLike
@Arjan
Het doodtrappen van Richard Nieuwenhuizen is in de publiciteit door velen veroordeeld en direct in verband gebracht met de achtergrond van de daders. Zoals door Hans van der Liet, de voorzitter van de Amsterdamse scheidsrechtersvereniging. Ook Hasib Moukaddim legt een verband tussen straatcultuur, opvoeden en achtergrond.
Wegkijken voor de oorzaken en relativeren helpt naar mijn idee niemand. Ook de jongens niet waar het om gaat en die hun agressie niet goed kwijt kunnen. De vergelijking met Wilders vind ik de ultieme dooddoener om alles maar bij het oude te laten. Ik pleit er juist voor -ook in de vorige posting- om te benoemen en veel actiever en opener dan nu te debatteren en zo Wilders de pas af te snijden. Let wel, ik veroordeel nergens een bepaalde bevolkingsgroep. Niet ik, maar jij speelt naar mijn idee Wilders in de kaart. Halfslachtigheid vind ik nou weer de ultieme troebelheid.
De tekening van de koran is een illustratie bij een serieus artikel van de Belgische pedagoog Hans Van Crombrugge en gaat in op de opvoedkundige problemen en de levensbeschouwelijke keuzes van islamitische ouders. Mag dat ook al niet van je?
LikeLike
@George
Aha, dus wanneer men niet meegaat in jouw culturistische idiosyncratie of culturistische preoccupatie dan is er sprake van wegkijken. Dat is aanmatigend tegen degenen die van mening zijn dat het drama rond die lijnrechter in een reeks gebeurtenissen valt van de laatste decennia, waarin men een rode waas voor de ogen krijgt en er op los slaat en schopt met fatale gevolgen. Zat er veel te veel tolerantie in de opvoeding van de ouders van na 1968?
http://nl.wikipedia.org/wiki/Zinloos_geweld
Als ik dit blog spel en het voorafgaande blog waar je naar linkt dan komt het over alsof je de hele toedracht van het drama al kent om vervolgens mensen te kritiseren die t.a.v. deze “gekende” toedracht niet adequaat genoeg handelen. Overigens is de vader van één van de daders al twaalf jaar trainer, grens- en scheidsrechter en omschreven als ‘zeer betrokken.’ Het moet wel heel vreemd zijn als deze met zijn zoon geen voetbal-opvoedende gesprekken heeft gehad. Over Nederlandse voetbalvaders niets dan goeds:
Verder is de vierde aangehoudene een Antilliaan. Zo van een afstand gezien lijkt het er veel op dat om een of andere reden de vlam in de pan is geslagen. Dat gebeurt vaker in het voetbal, ook al is dit een dramatisch dieptepunt.
Eerder dan wegkijken wacht ik gewoon de resultaten van het onderzoek af. Een dan is het te hopen dat men zich niet laat leiden door politiek correcte motieven. En dat men daar dan consequenties aan verbindt. Wie ben ik verder om je iets te verbieden? Doorgaand in jouw automatisme ga je je gang maar. Het is wel zo dat er op de site Tora Yeshua al een verband wordt gelegd tussen de misdaad en soera 98. Daar zou ik via uitspraken van rabbijnen een bijtende reflectie op kunnen geven. Maar dan zou ik inderdaad Wilders in de kaart spelen. Elke polarisatie op dit gebied is in zijn voordeel.
Jouw analyse van de opmerkingen van Hasib Moukaddim is een beetje vreemd. Daar waar je aan het eind stelt = Ouders hebben de eerste verantwoordelijkheid. Als ze die om culturele of sociaal-economische redenen niet kunnen nemen, dan moet dat benoemd worden = wordt dit al eerder vermeldt, namelijk in = in de opvoeding van de eigen kinderen [is] ‘óók een belangrijke rol weggelegd voor de Marokkaans-Nederlandse ouders‘ = uiteraard impliciet “desnoods m.b.v anderen.” Zonder dat expliciet te melden. Maar dat begrijpen ze echt wel, George. Ik beloof de opmerkingen van H.M. nader te analyseren na onderzoek en berechting. Daar kun je op rekenen. Ik heb nog een appeltje te schillen met PVV/Geert.
LikeLike
@Arjan
Nogmaals, ik beweer nergens dat alle Marokkaanse-Nederlanders geweld gebruiken. En ik beweer evenmin dat de niet-Marokkaanse-Nederlanders geen geweld gebruiken. Laten we niet persoonlijk zijn. Het gaat om de zaak.
Mij verbaasde de afgelopen week de Nederlandse media. Of ik zie het geschreeuw van populaire media als De Telegraaf of ik zie het zwijgen van de NRC. Zowel met het een als het ander kan ik niks. En voel ik me als nieuwsconsument tekort gedaan. Ik wil diepte, ik wil echte nuance, ik wil onderscheidingsvermogen. Geen abstractie dat alles goedpraat of juist alles afkeurt. Zo is de werkelijkheid niet.
Het gaat mij niet in het minst om Wilders of zijn gedachtengoed. Hoe vaak moet ik dat nou zeggen? Hij kaapt het onderwerp, dat mag-ie doen, maar ik vind het jammer dat het publieke debat niet op een hoger niveau gevoerd wordt zodat Wilders er niet meer aan te pas kan komen. Meer wil ik hier niet.
De tekst van Hasib Moukaddim vond ik een moedige poging. Maar ik miste echt doorbijten. De passage dat in de opvoeding van de eigen kinderen ‘óók een belangrijke rol weggelegd [is] voor de Marokkaans-Nederlandse ouders‘ lees ik anders. Ik vind het een merkwaardige open deur. Ik miste de sociaal-economische factoren die Hasib Moukaddim buiten zijn verhaal laat en die deze kwestie uit de cultuuroorlog had kunnen halen. Naar het waarom-ie dat niet deed is het voor mij gissen.
LikeLike
@George
Er zijn nieuwe ontwikkelingen gaande. Iets wat ik vorige week al vermoedde. Wellicht ben je wat overijverig geweest. Of juist niet. Weet ik niet. Als er iets is waar ik slecht in ben dan is het veralgemeniseren. Ook in zinnen met woorden als troebel water.
LikeLike
@Arjan
Velen constateren dat er opvoedkundige problemen zijn met bepaalde Marokkaans-Nederlandse rotjochies. Ook vanuit de eigen gemeenschap wordt dat ‘benoemd’. Zoekenderwijze heb ik in twee postings geprobeerd daar iets van te vinden. Zonder etniciteit als uitgangspunt van alles te nemen, maar evenmin zonder etniciteit compleet weg te poetsen. In de reacties hier merk ik dat de gedachten daarover zeer uiteenlopend zijn. Laten we daarom verder denken.
LikeLike
Opmerkelijk dat Arjan zichzelf als scheidsrechter laat gelden. Alsof diens wereldbeeld met bijkomend zijnsgeloof op zijn kop gezet wordt door een zoveelste gevalletje van losse handjes met bijkomende vernedering van het slachtoffer. Iets dat toch steeds duidelijker adresseerbaar wordt. Misschien moeten alle gevallen het nieuws eens halen onder vermelding van naam en toenaam. Dat scheelt maar weer krampachtig wegkijken of stigmatiseren.
LikeLike