Onzorgvuldige Verdaas bleef risico voor de PvdA en treedt af

media_xl_1448463

Staatssecretaris van Landbouw Co Verdaas voegt zich in een illuster rijtje van liegende staatssecretarissen: Roel in ’t Veld, Albert-Jan Evenhuis, Charles Schwietert of Philomena Bijlhout. PvdA-er Verdaas moet aftreden omdat-ie als Gelders gedeputeerde in Zwolle woonde en over zijn declaraties niet de waarheid vertelde. Het gaat om honderden ritjes. De kwestie is door de voormalige SP-er Toine van Bergen en de PVV’er Marjolein Faber kritisch gevolgd. Het bleef zieken. Naar Verdaas loopt ook een onderzoek door de bestuursrechter.

Is Verdaas de zoveelste bestuurder die het niet te nauw neemt met de regels? Die meent gelijker te zijn dan zijn ongelijken. Heeft de PvdA-leiding de kwestie Verdaas onderschat en zich onvoldoende geïnformeerd over de werkelijke gang van zaken? Het lijkt er sterk op. In elk geval is het opnieuw opvallend dat de klokkenluiders uit SP en PVV komen, de partijen die het minst aan het pluche van de macht geplakt zitten.

Is hiermee het kabinet gezuiverd van alle risicogevallen die in verband kunnen worden gebracht met onzorgvuldig en zelfs onethisch handelen? Da’s de vraag. Staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn blijft nagedragen worden dat-ie in een vorige functie bij pensioenfonds PGGM een salaris van tegen het half miljoen had. Is PGGM een maatschappelijke organisatie of een private NV? En premier Mark Rutte ligt om heel andere redenen onder vuur. Hij liegt niet zozeer over zijn verdiensten, maar over zijn beleid.

Foto: Cor Verdaas (rechts) in gesprek met premier Mark Rutte, november 2012. Credits ANP

Advertentie

2 gedachten over “Onzorgvuldige Verdaas bleef risico voor de PvdA en treedt af

 1. Er lijkt sprake van tegenstrijdigheid. De Volkskrant schrijft:

  “Rutte schrijft dat de nieuwe feiten blijken uit de verklaring die Verdaas donderdag gaf bij zijn aftreden. Hij stelt daarin dat hij in zijn tijd als gedeputeerde in de provincie Gelderland woon-werkverkeer declareerde tussen Nijmegen en Arnhem, terwijl hij op die dagen vanuit zijn woonplaats Zwolle reisde.

  Verdaas deed dit naar eigen zeggen met de intentie de provincie niet te benadelen. De afstand Nijmegen-Arnhem is een stuk korter dan Zwolle-Arnhem en de declaratie dus ook lager.”

  De link die jij gaf schrijft:
  “De ‘bonnetjesaffaire’ speelt al jaren in Gelderland. De affaire begon toen bleek dat Verdaas jarenlang ritten van zijn huis in Zwolle naar Arnhem had gedeclareerd, terwijl hij formeel in Nijmegen woont.”

  Een wezenlijk verschil. Maar welke is nu waar?

  Like

 2. @Reggie
  Is het niet merkwaardig dat een Gelders gedeputeerde in Overijssel woont? De afstand van Arnhem naar Zwolle is een goeie 60 kilometer, en van Arnhem naar Nijmegen zo’n 20 kilometer. Dus hoe Co Verdaas wil bewijzen dat de afstand Nijmegen-Arnhem een stuk korter is ontgaat me. Ik vermoed dat Verdaas in alle opzichten ongelijk heeft. Vandaar zijn aftreden.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.