Klokkenluider William Binney die werkte voor de Amerikaanse Nationale Veiligheidsdienst bevestigt dat in een controlestaat (‘Surveillance State’) geen privacy bestaat. Digitale gegevens van iedereen worden opgeslagen. Als iemand onderzoeksdoel wordt, dan zijn ze voorradig. Binney ziet verschil tussen het beleid van de presidenten Bush en Obama. Onder Obama is het slechter geworden. Transparantie ontbreekt. Schokkend is dat de Amerikaanse regering de rechten van de burgers schendt en de grondwet verkracht. Lees hier script.
De zorgen die Binney uit zouden aanleiding voor de Tweede Kamer moeten zijn om te stoppen met de ontwikkeling van het Elektronisch Patiënten Dossier door het Amerikaanse bedrijf CSC. Directeur Edwin Velzel van de Vereniging van Zorgaanbieder voor Zorgcommunicatie liet volgens Nu.nl weten dat de vereniging de opdracht waarschijnlijk intrekt als het geen garantie krijgt dat de gegevens niet door de Amerikanen worden opgeslagen. ‘Wij willen gegarandeerd hebben dat het EPD niet onder de Patriot Act valt. Wij gaan ervan uit dat het ondenkbaar is, maar willen het zeker weten.’ Hoe Velzel erbij komt dat dat de Amerikaanse overheid de gegevens niet zou opslaan geeft aan hoe naïef Nederlandse bestuurders in hun eigen werkelijkheid zijn. Ze begrijpen niet dat de controlestraat over grenzen heen reikt. Hun gebrek aan alertheid is ontluisterend.
Uiteraard moet je je druk maken om wat er met je gegevens gebeurt, maar rt.com vind ik een erg slechte (lees: subjectieve) bron; Russia Today is Putin’s propagandamachine.
LikeLike
@Brinkie
In elk geval roept ‘de kleur’ van RT de vraag op naar de objectiviteit. Daarin heb je naar mijn idee volkomen gelijk. RT is een propagandazender van het Kremlin. Zonder meer.
Maar wij zijn ook gekleurd in onze taxatie van de nieuwsmedia. Want wij nemen voor zoete koek aan dat de NOS, NRC, Volkskrant, BBC, The Guardian of NY Times minder subjectief zijn dan RT. Maar klopt dat wel in alle gevallen?
Ik denk het niet. RT is denk ik over bepaalde onderwerpen objectiever dan de aloude vertrouwde media die we koesteren en het voordeel van de twijfel geven. Zoals Droste, Apple, Coca Cola of Uggs een potje kunnen breken in ons onderbewustzijn. RT is uiteraard volstrekt onbetrouwbaar als het om de berichtgeving over de buitenlandse of binnenlandse Russische politiek gaat.
Maar als het om de binnenlandse Amerikaanse politiek gaat geeft RT alle critici een podium dat ze elders in de gevestigde media niet krijgen. Denk aan mensenrechtenadvocaten, mensen als John Pilger, Noam Chomsky, Chris Hedges of de Amerikaanse politici van de kleinere partijen.
Anders gezegd, wat is slechtere journalistiek, de in mijn ogen dwaze bewieroking door de NRC van president Obama of het omgekeerde door RT, PressTV of Al Jazeera? Ik denk dat we om ons nieuws tot een totaalplaatje bijeen te sprokkelen het goede van de een en van de ander moeten opnemen.
https://georgeknightlang.wordpress.com/2012/09/29/kritiek-op-nrc-en-peter-vandermeersch-over-bewieroking-obama/
En William Binney praat voor zichzelf. Naar mijn idee overtuigend. Daar doet RT niks aan af.
LikeLike
Pingback: Schaake pleit voor digitale vrijheid in EU. Realistisch? « George Knight
Pingback: Boston jaagt debat aan: controlestaat of privacy? | George Knight
Pingback: Verizon schandaal in VS wijst op werking controlestaat | George Knight
Pingback: William Binney: VS op een hellend vlak naar een totalitaire staat | George Knight
Pingback: Hoe Obama nog verschrikkelijker is dan Nixon en Bush | George Knight
Pingback: Terugblik op een jaar Edward Snowden: held of held? | George Knight