Racisme in de metro of de misleiding van de schijn

‘Laat u niet misleiden door de schijn’, geeft maker Olivier Kissita als boodschap aan z’n kortfilm mee. Is het racisme om in de Parijse metro als blanke man naast een andere blanke man te gaan zitten en niet naast een man met een donkere huidskleur? Is het op dezelfde manier racisme om als zwarte man naast een zwarte man te gaan zitten en niet naast iemand met een lichte huidskleur? Is de moeilijkheid om met z’n allen tot overeenstemming te komen over wat alledaags racisme is niet dat de gevoeligheden zo afwijkend zijn? De bepaling van racisme in dit soort gevallen is even lastig als de plaatsbepaling van een trein vanuit een andere trein. Is een prent van Sinterklaas en Zwarte Piet met een geweer aan de muur geladen met een slechte afloop?

08_St._Nikolaas_bij_een'_Snoeper

Foto: Jan Schenkman, St. Nikolaas en zijn knechtSt. Nikolaas bij een’ Snoeper. G. Theod. Bom, Amsterdam, [1850].

4 gedachten over “Racisme in de metro of de misleiding van de schijn

 1. @George: ongeveer 20 jaar geleden gebruikte ik een soortgelijk (Engels) spotje in mijn lessen.
  Misschien ken je het spotje ook wel.

  In dat spotje liep een gevaarlijk uitziende randfiguur, volgehangen met zware kettingen en met hanenkam in een achterbuurt (half sloopwijk) achter een burgerlijk uitziend bangelijk mannetje. Die voelde dat de jonge ‘hoodlum’ achter hem liep en werd nog banger en klemde zijn aktetas bijna paniekerig onder zijn arm en begon sneller te lopen.

  De ogen van de hanenkamdrager focuste zich plotseling scherper op de man en op het moment dat het mannetje sneller begon te lopen begon de jongeman achter de man aan te rennen en besprong hem uiteindelijk. Daar stopte het spotje.

  De beelden van het bangelijke burgermannetje en de gevaarlijke randfiguur waren aldoor van elkaar geïsoleerd opgenomen tot vlak voor het lichaamscontact.

  Nadat het spotje even stil stond kwam er een stukje tekst dat zei:
  Don’t judge until you see the whole picture”.

  Dat was ook absoluut tegen mij gericht omdat ook ik zeker wist dat het burgermannetje een klap voor zijn kop zou krijgen en zijn aktetas kwijt zou raken.

  In werkelijkheid had de alternatieve jongeman gezien dat de man onder een verhuizer van piano’s uit een tweede verdieping van een afbraakpand liep en dat de piano was begonnen met schuiven en naar beneden kwam vallen. Hij redde het leven van de (vermoedelijk) ambtenaar.

  Ik was als een blok gevallen voor mijn eigen vooroordeel : -((((
  En…, ik ben bang dat het nog regelmatig gebeurd, alleen niet in de situatie die wordt opgeroepen in je videootje hier. Ik zou denken – mag hopen – dat de race over dit vooroordeel al beslissend is verlopen.

  Ik wil wel weer eens op het verkeerde been worden gezet zoals vroeger. Ik ben benieuwd naar mijn verborgen vooroordelen en ontmantel ze graag.

  Like

 2. @Jacques
  Ik kan me het filmpje waarnaar je verwijst niet herinneren. Het bovenstaande filmpje over de metro en de toelichtende tekst illustreren naar mijn idee een vooroordeel van een vooroordeel. Zo zie ik het. Ik begrijp dat anderen dat volstrekt anders kunnen zien. Het spannende is dus dat ook ik in het metrofilmpje een vooroordeel zie, maar tegenovergesteld aan wat de maker ermee bedoelt. In elk geval roept het discussie over en weer op. Daarom vind ik het ondanks mijn bezwaren in zijn kernachtigheid toch geslaagd.

  Like

 3. @George: Ik ben het volledig met je eens.
  Het ligt wat mij betreft in het verlengde van wat in sommige sociale cirkels door een aantal mensen wordt gezged tegen een (vermeende) antisemiet (of racist).

  Bijvoorbeeld:
  Ik behandel een Jood (of de zwarte mens) gewoon zoals elk ander mens omdat ze in mijn ogen net als elke ander zijn.

  ‘It states the obvious’ en is daarom op zich een antisemitische (of racistische) opmerking.
  Maar wellicht is dit voor weer anderen een te ver gaande conclusie : -))))))))

  Like

 4. Achterdocht is een raar fenomeen, niet? En de oorzaak van heel wat mistoestanden.
  Hoe definieer je trouwens “allen”?
  Het klinkt als een contradictio in terminis om met “z’n allen” tot overeenstemming te komen over zoiets als “alledaags racisme”.
  Bovendien is niemand in staat het denken van “allen” onder controle te krijgen, tenzij onder dwang en dan zit je, voor je het weet, opgescheept met (een) dictator(s). Of draaf ik nu door?
  Hoeveel regeltjes (en controle) men ook wil invoeren hieromtrent, het zal nooit werken, vrees ik. Integendeel; het veroorzaakt steeds meer en nog grotere problemen.
  Onbevooroordeeld “omgaan met mensen” gebeurt immers vanuit het gevoel. Het is onbegonnen werk om dat met “gezond” verstand in regels of definities te vatten, noch afdwingbaar te maken zeker niet in deze samenleving. Da’s mijn bescheiden opinie.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.