Nederland wacht nog steeds rol als bemiddelaar in zaak Assange

3311538885_8deb8e453c_z

De Zweedse, liberale EU-commissaris voor Binnenlandse Zaken Cecilia Malmström was van 2006 tot 2010 minister in de conservatieve regering-Reinfeldt. Die nog steeds regeert. In de marge van een ontmoeting met journalisten werd haar gevraagd naar de zaak-Assange. De voorman van WikiLeaks tegen wie op initiatief van Zweden in 2010 een Europees arrestatiebevel is uitgevaardigd zonder formele Zweedse aanklacht.

Malmström zegt dat Julian Assange gewoon naar Zweden moet gaan, ‘just go‘ om vragen te beantwoorden. De zorgen van Assange dat-ie vanuit Zweden uitgewezen wordt naar de VS wimpelt ze af als theoretisch: ‘I don’t think that would happen. That’s purely theoretical.’ Ze gelooft geen minuut dat-ie door de Zweden zal worden uitgeleverd naar de VS. Het tegendeel kan ze evenmin garanderen. Daarom zijn haar woorden vrijblijvend.

Australische diplomaten worden in een opinie-artikel in de Sydney Morning Herald geciteerd en geven een andere lezing van het vervolg. Ze zien evenals Malmström slechts een uitkomst, namelijk uitwijzing naar Zweden, maar een andere afloop. In tegenstelling tot haar achten ze uitwijzing naar de VS niet  theoretisch, maar goed mogelijk. Ze schetsen hoe WikiLeaks om die reden economisch wordt gewurgd door de VS.

Opmerkelijk genoeg zegt Cecilia Malmström niet dat de regering-Reinfeldt aan Assange de garantie zal geven dat-ie niet uitgeleverd wordt aan de VS als-ie naar Zweden komt. Aangetoond is dat de regering daarover het laatste woord heeft. Nog onlangs publiceerde ze samen met de Amerikaanse minister van Justitie Eric Holder een stuk over pedofilie. Als oud-minister moet ze goede contacten hebben in de regering Reinfeldt.

De VS hebben de langste adem en winnen de strijd als Europese landen het niet opnemen voor Assange. Zoiets verloopt volgens het boekje hoe een machtige speler met oneindige financiële middelen de publiciteit koopt en een kleine speler verplettert. Gevestigde media die eerst positief tegenover WikiLeaks stonden zijn stuk voor stuk overstag gegaan richting Amerikaanse regering. De VS hebben Assange gecriminaliseerd met een drieledig doel. Zijn verdediging tegen vage beschuldigingen die nooit geformaliseerd zijn kost hem al zijn middelen en energie, zijn inkomstenbronnen via Amerikaanse bedrijven zijn geblokkeerd en dat alles leidt weer de aandacht af van de mensenrechtenschendingen door de VS die WikiLeaks aan de orde heeft gesteld.

Wat doet Nederland met Den Haag als hoofdstad van het internationaal recht? Ons land laat kansen liggen om te bemiddelen. Niet om stelling te nemen in het geschil tussen Assange en de VS, maar om toe te zien op een eerlijke rechtsgang. Op 28 september stelde SP-kamerlid Harry van Bommel kamervragen over Assange en de positie van Nederland om te bemiddelen aan toenmalig minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal. Op 25 oktober antwoordde de minister. Zijn antwoorden waren teleurstellend omdat-ie elk initiatief afhield en zelfs een verkeerde voorstelling van zaken gaf op een essentieel aspect, namelijk de garantie die de regering-Reinfeldt aan Assange kan geven. Frans Timmermans is opvolger van minister Rosenthal. De nieuwe minister en Nederland kunnen aan ambitie en geloofwaardigheid winnen als ze Nederland aanbieden als bemiddelaar.

Foto: Internationaal Gerechtshof. Tijdens een bezoek aan het Vredespaleis, de zetel van het Internationale Hof van Justitie, vertelt een moeder haar dochter over ‘Justicia’-een standbeeld van Justitie. Den Haag, 1950. Credits: UN Photo.

Advertentie

9 gedachten over “Nederland wacht nog steeds rol als bemiddelaar in zaak Assange

  1. @George: Wat ik eigenlijk het meest wrange en misschien ook wel het angstigst vind is dat ik vermoed dat niemand zit te wachten op bemiddeling. Wat ik daar vooral verontrustend aan vind is dat dit in mijn ogen alleen maar voort kan komen uit twee extreem negatieve emoties.
    1 – onverschilligheid.
    2 – angst, zowel van mensen die graag een oplossing middels bemiddeling zouden zien, maar zich daar onvoldoende voor inzetten als de tegenstanders die niet onder ogen durven te zien waar een eventueel bemiddeling op uit zou draaien.

    Een wereld die moed op een dodelijke (figuurlijk of letterlijk) manier afstraft en..
    Een wereld die door onverschilligheid of angst wordt geregeerd is volgens mij verloren.

    Maar optimist die ik ben vermoed ik dat er uiteindelijk wel mensen op zullen staan die zeggen:
    === genoeg is genoeg ====
    Als dit niet zo is heeft vooral de onverschilligheid gewonnen.

    Like

  2. @Jack
    Gisteravond zag ik op VPRO’s Tegenlicht ‘Big Boys Gone Bananas!‘. Het is een verslag over de intimidatie van de Zweedse filmmaker Fredrik Gertten door multinational ‘Dole’. Zijn documentaire ‘Bananas!‘ was kritisch over ‘Dole’ en beschadigde haar reputatie. Dole wilde distributie voorkomen en gebruikte het hele arsenaal aan leugens en intimidatie om Gertten te stoppen. Daarom werd-ie economisch, juridisch en publicitair in de hoek gejaagd. Hij stond op breken in zijn strijd tegen deze overmacht, maar won uiteindelijk. Achteraf bleek Dole alle beschuldigingen verzonnen te hebben.
    http://tegenlicht.vpro.nl/afleveringen/2012-2013/Bananenmaffia.html

    Tijdens het kijken bekroop me steeds meer de overeenkomst met de strijd van de machteloze Julian Assange tegen de multinational de VS die onbeperkte middelen heeft. Het gaat om het mechanisme waarmee de publiciteit wordt gekocht en een tegenstander economisch wordt doodgedrukt. Ook door de VS worden nieuwsmedia, bondgenoten en bedrijven of onder druk gezet om hun steun aan WikiLeaks te matigen of omgekocht om tegen WikiLeaks te ageren.

    Fredrik Gertten had het geluk dat-ie de Zweedse publieke opinie en het parlement aan zijn kant kreeg. Toen bond Dole in omdat er een boycot van hun bananen in Europa dreigde. Alleen had de regisseur het nooit kunnen redden.

    Met deze gelijkenis en dit idee in gedachten schreef ik bovenstaande blogtekst. Die ik vervolgens aan een aantal kamerleden van de commissies Justitie, Europese Zaken en Buitenlandse Zaken doorstuurde. Zoals ik memoreerde stelde SP-kamerlid Harry van Bommel eerder kamervragen over de rol die Nederland als bemiddelaar zou kunnen vervullen. In de patstelling Assange. Voormalig minister Rosenthal ging in mijn ogen niet serieus in op de vragen van Van Bommel. Rosenthal loog zelfs aantoonbaar over de garantie die de Zweedse regering aan Assange kan geven. Mij is het onbegrijpelijk dat deze leugens in het Nederlandse parlement onbeantwoord kunne passeren. Ik ben daarover diep geschokt en vind het een schande voor de Nederlandse democratie.

    Nu is er de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans die wellicht de mensenrechten hoger in zijn vaandel heeft staan dan minister Rosenthal. Daarom lijkt me een nieuwe poging gepast om Nederland als zetel van het internationaal recht een rol in de kwestie Assange te geven.

    Ik weet niet of er niemand op bemiddeling zit te wachten. In analogie met ‘Bananas!’ denk ik dat de supporters van Assange veeltallig en divers zijn maar op dit moment geintimideerd worden door de VS en de lobby van diplomatie, publiciteitsfirma’s en advocatenkantoren die dit land voor en achter de schermen sinds 2010 voert. Tot en met in de Nederlandse fractie- en ministerkamers en het Torentje van Rutte.

    Dus ik denk eerder aan angst dan onverschilligheid als verklaring voor het huidige gebrek aan steun voor Assange. Da’s ontmoedigend, maar geeft tegelijk hoop. Want de steun hoeft niet gewonnen, maar alleen gemobiliseerd te worden. Er dient een zekere kritische massa te ontstaan in de kernen van de macht om de zaak vlot te trekken. En precies daarom willen types als Rosenthal en bepaalde Nederlandse politieke partijen niet bemiddelen. Ook zij zijn angstig om initiatief te tonen en de ideologisch meest soepele onder hen wachten waarschijnlijk op een ontwikkeling die het mogelijk maakt om geloofwaardig in hun rol van bemiddelaar te stappen. Nu durven ze nog niet vanwege de macht van de VS. Straks wellicht wel.

    Like

  3. Komende donderdag bezoekt de voormalige Franse presidentskandidaat voor de Parti de Gauche -de Linkse Partij- Jean-Luc Mélenchon Julian Assange in Londen aldus berichten in de Franse pers. Na afloop is er een persconferentie.

    Mélenchon rencontre Assange jeudi à Londres
    http://www.20minutes.fr/ledirect/1056093/melenchon-rencontre-assange-jeudi-a-londres

    Mis à jour le 04.12.12 à 10h07

    Jean-Luc Mélenchon doit rencontrer jeudi Julian Assange à Londre, à l’ambassade d’Equateur, où il est réfugié, a fait savoir mardi le service de presse de l’eurodéputé. Un point presse sera organisé à l’issue de l’entretien, à 15 heures. Jean-Luc Mélenchon rencontrera un peu avant des militants du Parti de gauche de Londres et participera à une conférence dont le thème est «Pour une alternative à l’austérité en Europe».

    Le coprésident du Parti de gauche (PG) Jean-Luc Mélenchon doit rencontrer jeudi à Londres le fondateur de WikiLeaks Julian Assange, réfugié depuis juin à l’ambassade d’Equateur, a annoncé le service de presse de l’ancien candidat à la présidentielle française. L’Australien, menacé d’extradition vers la Suède, avait déjà participé, via Skype, à un meeting de l’ancien candidat à la présidentielle.

    Like

  4. Pingback: Over WikiLeaks, Julian Assange en de patstelling: een overzicht « George Knight

  5. Waar vrijheid heerst, is geen angst voor meningen.

    Dutch Tourist
    Follow us: twitter.com/dutchtourist

    Like

  6. Pingback: Wenst VVD rol Timmermans als bemiddelaar in zaak-Assange? « George Knight

  7. Pingback: Bloggers roosteren Obama terwijl de gevestigde media zwijgen « George Knight

  8. Pingback: SP stelt vragen over bemiddeling Nederland in kwestie Assange | George Knight

  9. Pingback: Opnieuw aandacht voor Assange. Opgesloten zonder aanklacht | George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.