Utrecht geen Culturele Hoofdstad: Trust The Future Create Your City

MG_0068

In november 2010 was het volgende te lezen in de rapportage haalbaarheidsonderzoek ‘De Wegh der Weegen‘ over rijksmonument Oud-Amelisweerd te Bunnik: ‘De vestiging van het Armando Museum in Oud Amelisweerd is een belangrijke bijdrage aan de ambities van Utrecht in het licht van de Vrede van Utrecht in 2013 en Utrecht Culturele Hoofdstad van Europa in 2018.’ Nu blijkt dat Utrecht van de vijf kandidaten samen met Den Haag niet doorgaat naar de tweede ronde. Eindhoven, Maastricht en Leeuwarden gaan wel door.

Uit hun reacties blijkt dat Utrechtse verantwoordelijken het verlies nog niet hebben verwerkt. Wethouder Cultuur Frits Lintmeijer is onnavolgbaar: ‘Laat ik om te beginnen zeggen dat Utrecht een – zo niet dé – Europese stad van kennis en cultuur blijft. Met en zonder de titel culturele hoofdstad.’ Waarschijnlijk is-ie de enige die Utrecht nu ‘dé Europese stad van kennis en cultuur’ noemt. Gedeputeerde Mariëtte Pennarts is even onnavolgbaar: ‘Ik betreur het oordeel van de jury, maar constateer tegelijkertijd dat werken aan het bidbook heel veel energie en ideeën heeft opgeleverd hoe stad en regio cultuur kunnen inzetten bij hun toekomstige ontwikkeling. We gaan het merken dat 2000 mensen hebben meegewerkt aan het Utrechtse bidbook.

Er hebben dus maar liefst 2000 mensen aan een bidbook gewerkt dat deels verspilde moeite is. De kosten van het projectbureau en de onkostenvergoedingen hadden ook anders besteed kunnen worden. Bij een andere prioritering. Alle energie, kosten en ideeën hadden directer op de kunstenaars gericht kunnen worden. Zonder tussenschakel van projectbureau en stadspromotie waarvan nu blijkt dat de plannen en presentaties van het Utrechtse bidbook onvoldoende gewaardeerd werden. Volgens RTV Utrecht heeft Utrecht al 1,2 miljoen euro aan promotie voor de Culturele Hoofdstad 2018 uitgegeven. Een deel van de middelen had naar de reguliere cultuurbegroting kunnen stromen met zicht op betere resultaten. En een betere beeldvorming van de stad.

Behalve de plannen over Utrecht Culturele Hoofdstad 2018 zijn nu ook argumenten en onderbouwingen over Oud-Amelisweerd doorgeprikt. De bestuurlijke behandeling heeft uitgewezen dat het primair een onroerend goed project was en dat de bestemming daaraan ondergeschikt werd. Het tonen van ambities is goed als het realistisch gebeurt, dat kan iets of iemand boven zichzelf doen uitstijgen. Maar als ambities als argument dienen om projecten te realiseren dat komt de politiek terecht in het domein van het wensdenken. De Utrechtse raad moet die ambities nog maar eens evalueren om er lering uit te trekken voor de toekomst.

PS: Op 30 november vierde CBK Utrecht de slotavond. Door het intrekken van overheidssubsidie gaat het dicht. ‘Tussen het gesloten wereldbeeld van BAK en het gebrek aan focus van het Centraal Museum wist het een perfecte middenweg te vinden. Ook interessant voor een breed publiek‘. Zie ‘CBK Utrecht verdwijnt om politieke redenen‘.

Foto: Promotie Utrecht Culturele Hoofdstad 2018: ‘Trust The Future Create Your City‘.

6 gedachten over “Utrecht geen Culturele Hoofdstad: Trust The Future Create Your City

 1. SP: GEEN TRAAN OM VERLIES KANDIDATUUR CULTURELE HOOFDSTAD
  30 november 2012
  http://utrecht.sp.nl/weblog/2012/11/30/sp-geen-traan-om-verlies-kandidatuur-culturele-hoofdstad/

  De SP laat geen traan om het verlies van Utrecht in de race om de titel culturele hoofdstad van Europa. In een tijd dat alle rek uit de begroting is en met nieuwe bezuinigingen van Rutte 2 op komst, moet alles op alles worden gezet om de basisvoorzieningen in de stad in de lucht te houden. De SP wil zo spoedig mogelijk een debat over de herbestemming van het geld dat de gemeente dacht te gaan uitgeven voor de culturele hoofdstad.

  SP-fractievoorzitter Tim Schipper: “Er wordt bezuinigd op de zorg, de wijkbibliotheken, speeltuinen, het onderhoud van de openbare ruimte en noem maar op. Dan past het niet een vluchtig feestje als de culturele hoofdstad te gaan vieren voor vele miljoenen. Wie weet nog welke stad in de afgelopen jaren die titel had? “

  In het debat over het vrijkomende geld mag wat de SP betreft de kleinschalige cultuur niet ontbreken, want ook daar zijn de afgelopen tijd flinke klappen gevallen. Alles stond in het teken van de nu verloren kandidatuur.

  Schipper: “Er is al stevig bezuinigd en er komt heel wat nieuwe ellende aan met het afbraakbeleid van het nieuwe PvdA-VVD kabinet. Het geld voor de culturele hoofdstad kan helpen om dat nog enigszins te compenseren, ook voor de cultuur in de wijken. Eigenlijk zou het college opgelucht moeten zijn met dit nieuws. En misschien is men dat wel.”

  Like

 2. CDA wenst opheldering over uitschakeling Culturele Hoofdstad
  2 december 2012
  http://www.cda-utrecht.nl/cda-wenst-opheldering-over-uitschakeling-culturele-hoofdstad/

  Het CDA-Utrecht heeft met verbazing kennisgenomen dat Utrecht al in de eerste ronde is uitgeschakeld in de race voor de titel Culturele Hoofdstad van Europa in 2018. Woordvoerder Cultuur Chantal Hakbijl: “Een belangrijke grondslag onder de cultuurvisie van het College is hierdoor weggeslagen nu Utrecht zich niet heeft gekwalificeerd. Welke inhoudelijke en financiële gevolgen heeft dit voor de Utrechtse cultuursector en ambitie?”

  Het College heeft zich eerder niet willen uitspreken over de besteding van de opgebouwde middelen en reserves voor de Culturele Hoofdstad als Utrecht het onverhoopt niet zou gaan worden. De verwachte inkomsten door Culturele Hoofdstad van Europa te worden, zijn door de uitschakeling in één klap weggevaagd. Dat betekent dat de voorgenomen investeringen ter discussie staan. Tot verbazing van het CDA meldt het College al dat verschillende onderdelen van het bidbook gewoon zullen doorgaan. Er gaan zelfs al geluiden op om een “eigen feestje” te houden zonder inmenging van een (deskundige) jury in 2017. De raad is aan zet over een goede besteding en de claim die het College er nu al op legt vindt de CDA-fractie voortijdig en ongepast.

  Daarnaast wordt over de gemaakte kosten druk gespeculeerd. Het CDA vindt het daarom van belang dat het College snel duidelijkheid geeft over dit bedrag. Daaronder vallen niet alleen de kosten van het bidbook, maar te denken valt aan loonkosten, werkbezoeken en investeringen in het kader van de voorbereiding voor 2018. Het CDA wil weten welke verplichtingen nog doorlopen en wat er aan middelen vrijvalt. Nu bepaalde investeringen versneld moeten worden afgeschreven, vindt de CDA-fractie het belangrijk dat er zicht is op welke investeringen duurzaam worden ingebed. Alleen dan kan worden voorkomen dat de gedane investeringen voor een sterke kandidatuur niet voor niets zijn geweest.

  Tot slot heeft Utrecht ontzettend veel te bieden, maar telkens verliezen ondermijnt het zelfvertrouwen en brengt reputatieschade aan. Uiteraard betekent meedoen aan een wedstrijd ook het risico lopen dat je verliest. Dat hoort er nu eenmaal bij, net zoals het verlies sportief opvatten. Het lijkt er helaas op dat er helemaal geen rekening is gehouden met een vroegtijdige uitschakeling. Het CDA heeft al eerder verzocht om een evaluatie zodat de opgebouwde expertise en ervaring van de organisatie Vrede van Utrecht niet verloren zal gaan en voor de toekomst bekend is wat de gemeente Utrecht goed heeft gedaan en wat niet. Deze informatie is essentieel voordat er wordt gesproken over het doorlaten gaan van activiteiten.

  Om alle informatie spoedig boven tafel te krijgen en transparante besluitvorming te creëren zal de SP samen met het CDA om een interpellatiedebat verzoeken.

  Like

 3. PVV wil eind aan provinciegeld voor cultuurplannen stad Utrecht
  3 december 2012
  http://www.rtvutrecht.nl/nieuws/903574/pvv-wil-eind-aan-provinciegeld-voor-cultuurplannen-stad-utrecht

  UTRECHT – De provincie moet stoppen met geld uitgeven aan de reeks cultuurplannen van de gemeente Utrecht. Dat stelt de Statenfractie van de PVV.

  Aan de promotie van Utrecht als Culturele Hoofdstad is 1,2 miljoen euro uitgegeven. Wanneer Utrecht was verkozen dan was er door de gemeente en de provincie nog een budget van 65 miljoen beschikbaar gesteld. Utrecht viel vrijdag echter af als Nederlandse kandidaat.

  Het lijkt erop dat de betrokken bestuurders het gereserveerde geld nog steeds aan culturele projecten willen uitgeven. De investering zou toeristen naar de regio trekken en daardoor de economie stimuleren. De PVV ziet dat niet zitten en wil dat de provincie de plannen niet langer steunt.

  Afgelopen weekend zetten de SP en de VVD in de gemeente Utrecht al hun vraagtekens bij het mislukte avontuur. Het CDA Utrecht liet maandag weten dat het aan de gemeenteraad is of de geplande projecten kunnen worden voortgezet.

  Like

 4. Pingback: Utrecht vs Utrecht: vragen bij stadspromotie | George Knight

 5. Pingback: Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018. Eindhoven verliest | George Knight

 6. Pingback: PVV benadeelt zichzelf door defensief te zijn over kunst en cultuur | George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.