Het Egyptische Al Ahram Online rapporteert dat protesten tegen president Morsi toenemen. Hij deed eerder deze week een greep naar de macht. Aanleiding was een verklaring van president Morsi die de wet buiten werking plaatste. Er is een burgeroorlog in de maak. Bij een aanval op het hoofdkwartier in Damanhour werd vandaag de 15-jarige Moslimbroeder Islam Fathi gedood. Volgens Al Ahram zijn sinds afgelopen donderdag verschillende hoofdkwartieren van de Moslimbroeders aangevallen. Morsi wordt arrogantie verweten.
Het verwijt aan de Moslimbroeders is dat nu ze met een ruim politiek mandaat het initiatief konden nemen om de maatschappij te hervormen uitsluitend uit zijn op macht. In een land zonder democratische traditie en met weinig besef van wat democratie of pluriformiteit is. De tegenstand tegen Morsi is groot. Deze is weliswaar divers, maar het lijkt er sterk op dat de tegenstand is onderschat. Morsi’s geloofwaardigheid ligt aan diggelen.
Hier ga ik me dus niet druk over maken. De ene dictatuur volgt de andere op. In het Midden-Oosten is er geen land met een goed werkende democratie. Daar moeten moeten nog decennia oer heen. Het zij zo.
LikeLike
@George: Ook ik ben bang dat het de richting van een burgeroorlog opgaat. Tegelijktijdig vraag ik me af of dit niet de “normale” gang van zaken is bij een democratiseringsproces van niet (nooit geweest) democratisch geregeerde landen. Het is natuurlijk een machtsstrijd tussen seculieren en gelovigen waarbij de laatsten uitstekend georganiseerd zijn en de macht naar zich toe wisten te trekken zonder overdadig tijdens de demonstraties aanwezig te zijn. Maar in het westen negeren we de politieke machts-asymmetrie die dat oplevert. Iets wat iedereen die de ontwikkelingen in het MO’en volgt had kunnen voorspellen. Hetzelfde lijkt nu te gebeuren in Syrië. Velen steunen de opstandelingen zonder dat ze enig idee hebben welke machtsgroepen daar werkelijk achter zitten.
Dat Morsi nu handelt zoals hij doet vind ik echter wel begrijpelijk. Het is ook in mijn ogen logisch dat hij probeert de juridische verlamming te doorbreken door een oude machtsstructuur – die uiteraard niet mee willen werken – buiten werking te stellen. Alleen vertrouw ik zijn werkelijke bedoelingen niet en ik sta daar natuurlijk niet alleen in. Het plein staat alweer een tijdje vol met demonstranten. Zijn belofte dat het maar tijdelijk is, is in mijn ogen niet alleen hol, maar vooral misleidend. Natuurlijk kan hij – nadat zijn eigen mensen geïnstalleerd zijn en de grondwet naar zijn (het moslim broederschap) wens is herschreven – de macht zogenaamd weer afstaan.
De armoede en de uitzichtloosheid van jonge mensen in Egypte is zo groot dat er weinig ruimte is voor geduld of benodigde begrip voor de noodzakelijke tijd die veranderingen nu eenmaal vergen. Dit probleem wordt vooral versterkt door het grote – en in mijn ogen terechte – wantrouwen die de seculiere Egyptenaren voelen tov de Moslim Broeders of Salafisten.
Op en ander terrein dienen we ons in het westen ook zorgen te maken. Als je ooit in Egypte bent geweest dan weet je dat het culturele erfgoed – de piramides, koningsgraven enz, enz – waar dat land zo rijk aan is en we ons in de wereld ook rijk mee voelen, constant met vernietiging wordt bedreigd. Deze plekken worden dag en nacht door politie en leger bewaakt zodat ze niet door religieuze fanaten worden kapot gemaakt of zelfs totaal vernietigt. Ik geloof niet dat de MB daar een groot gevaar zijn (hoewel ik het ook niet volledig vertrouw), maar de Salafisten wel degelijk. En ook deze groep is in Egypte vrij machtig.
LikeLike
@Wilm
Het zij zo.
@Jack
Naar mijn idee is het uitgangspunt verkeerd. Namelijk een grondwet die de islam centraal plaatst. Dat zet alle anderen zoals kopten, liberalen en zelfs gematigde moslims in de tweede categorie. Zo blijft het presidentschap van de Moslimbroeders een doodlopende weg omdat het om bevoordeling van de eigen groep gaat. Ook nog eens op een platvloerse en rancuneuze wijze, vergelijk dat maar eens met Zuid-Afrika. In elk geval laat president Morsi de ruimte om hervormingen door te voeren onbenut. Ik vermoed niet dat het probleem bij de oude macht ligt. Daar heeft elke nieuwkomer mee om te gaan. Het gaat om het opbouwen in pluriformiteit van iets nieuws. De Moslimbroeders zijn feitelijk een conservatieve organisatie die oude methoden van nieuwe inhoud voorzien.
LikeLike
Pingback: Operation Egypt neemt actie tegen Morsi en de moslimbroeders « George Knight