Church of England stemt tegen vrouwelijke bisschoppen

The Church of England heeft na een debat van 10 jaar op een synode besloten om vrouwen niet toe te laten in de functie van bisschop. In lagere rangen zijn vrouwen al toegestaan. De geestelijken waren in grote meerderheid voor. Er wordt gevreesd dat de uitslag de kerk in chaos stort en mogelijk tot een breuk leidt. In elk geval de kerk in verlegenheid brengt. Wellicht komt het onderwerp in 2013 opnieuw op de agenda.

Katholieke en evangelische leken blokkeerden de benoeming. De katholieke groep had als argument dat mannelijke geestelijken volgens hun geweten vrouwen niet als bisschop of priester kunnen accepteren. The Church of England is de moederkerk van de Anglicaanse gemeenschap van 85 miljoen gelovigen. In de VS, Australië, Canada, Cuba, Nieuw-Zeeland en Swaziland zijn in totaal 37 vrouwelijke bisschoppen benoemd.

Een gedachte over “Church of England stemt tegen vrouwelijke bisschoppen

  1. Als roomse jongen zie ik met afgrijzen dat een anglikaanse kerk en met name anglikaanse leken, eeuwengeleden al door het roomse denken over scheiding van huwelijk afgescheiden, nu vrouwen weert uit het bisschopsambt omdat hun roomse broeders vrouwen uit alle kerkelijke ambten weren. Als roomse jongen geloof ik in een God, die van mannen en vrouwen houdt en ze allebei gunt dat ze hun mogelijkheden kunnen inzetten, waar dan ook. Als roomse jongen weet ik ook dat een Jezus voor zijn tijd met dat toen nog afschuwelijke vrouwentaboe al onvoorstelbaar vrouwvriendelijk was. Er is geen tijdgenoot van hem die zoveel verhalen met vrouwen heeft meegekregen. En dan te bedenken dat hij wrschl niet eens getrouwd was! En volgens mij is dát geloof in God en Jezus de kern ook van het rooms-katholicisme en ik blijf dat stug volhouden. Maar wie ben ik? Je dacht toch alsmaar, zoals we dat van de eerste christenen weten, voor al die “zussen” van ons een roomse “broer” te zijn en geen oud rooms “hoofd van de vrouw” uit de tijd van het vrouwentaboe!!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.