Andrea Hernandez van school verwijderd omdat ze spychip weigert

Andrea Hernandez wordt op 26 november van John Jay High School in San Antonio, Texas verwijderd omdat ze een ID-badge weigert te dragen. Zo is haar in een brief door de schoolleiding gezegd. Het dragen van de badge stelt de studenten onder totale controle, ook na schooluren als ze de campus verlaten. Het zet ze in een ‘electronisch concentratiekamp’. Hernandez wordt gesteund door haar familie. Er zijn twee redenen voor haar weigering, de schending van haar christelijke overtuiging en de inbreuk dat het maakt op haar privacy.

Advocaten van het burgerrechtenbeweging het Rutherford Institute vragen om opschorting van het besluit om Hernandez van school te verwijderen. Als antwoord heeft de schoolleiding aangeboden om de batterij en chip te verwijderen, maar niet de badge. Maar Andrea vindt dat ze door de badge te dragen feitelijk het project onderschrijft. Dat wil ze niet en daarom weigert ze. Het aanbod zou ook eisen dat de Hernandez familie hun openbare kritiek beëindigt en het beleid omarmt. Andrea’s vader Steve Hernandez vindt dat onaanvaardbaar.

Volgens Jack Minor van WND gaat het om een nieuw programma dat de gangen van alle studenten tot op de toiletten volgt. Reden voor de invoering zou niet het verhogen van de veiligheid zijn, maar controle op de aanwezigheid in verband met de financiering. Door het terugbrengen van spijbelen zouden de twee scholen die het project opzetten het budget met 2 miljoen dollar kunnen opkrikken. De 290 bewakingscamera’s op beide scholen zijn blijkbaar niet voldoende om bij te houden wie wel en niet op school aanwezig is.

John Whitehead van het Rutherford Institute stelt dat meer studenten weigerden de ID-badge te dragen, maar dat alleen Andrea Hernandez wordt aangepakt. Volgens hem is de zaak belangrijk omdat de overheid studenten probeert te straffen voor het uitoefenen van hun grondrechten. Whitehead ziet in de maatregel een aanzet tot de controlestaat. Het begint niet voor niets op scholen door jonge volwassenen te laten wennen aan het idee om onder totale controle te leven zonder privacy. Waar elke stap die je zet of elke tekst of e-mail die je verstuurt wordt bekeken door de overheid. Daar is de samenleving naar op weg, aldus Whitehead.

Foto: Brief van de schoolleiding aan Steve Hernandez, 13 november 2012

Advertentie

2 gedachten over “Andrea Hernandez van school verwijderd omdat ze spychip weigert

 1. Meer:

  Tracking School Children With RFID Tags? It’s All About the Benjamins
  Door David Kravets, Wired, 7 september 2012
  http://www.wired.com/threatlevel/2012/09/rfid-chip-student-monitoring/

  Position Paper on the Use of RFID in Schools
  Door Consumers Against Supermarket Privacy Invasion and Numbering (CASPIAN), Electronic Privacy Information Center (EPIC) en Privacy Rights Clearinghouse, 21 augustus 2012

  Klik om toegang te krijgen tot RFIDSchoolPositionPaper.pdf

  VS: scholiere geschorst wegens weigeren spychip
  Ikje Ergens, 21 november 2012
  http://ikje.blogspot.nl/2012/11/vs-scholiere-geschorst-wegens-weigeren.html

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.