Adrian Smith mag op Facebook tegen het homohuwelijk zijn

De Britse christen Adrian Smith werd op z’n werk, de Trafford Housing Trust gedegradeerd nadat-ie zich op Facebook beleefd uitgesproken had tegen het homohuwelijk. Hij noemde dat ‘een gelijkheid te ver’. Nu is-ie vrijgesproken in een zaak voor de Hoge Raad die hij tegen zijn werkgever aanspande. Dat weegt niet op tegen het leed dat hem en z’n gezin is aangedaan. Of-ie zijn oude functie terugkrijgt is nog niet duidelijk.

Nick Cohen wijst in The Spectator op de rol van internet. De zaak had 30 jaar geleden niet kunnen gebeuren: ‘In democracies, and of course dictatorships, the Internet is proving that it is the friend of the censorious rather than a tool for emancipation. Adrian Smith could never have been hounded in this way 30 years ago. He would have expressed his opposition to gay marriage in his church.‘ Kritiek was binnenskamers gebleven.

Iedereen kan blij zijn met de uitslag. De werkgever eiste als niet-politieke en niet-confessionele organisatie dat werknemers ook in hun vrije tijd hun mening niet mogen geven op internet. Da’s een absurde claim die de vrijheid van meningsuiting volledig onderuit haalt. Adrian Smith werd beschuldigd van ‘denigrerende‘ (‘derogatory’) uitlatingen terwijl-ie op een niet-lasterlijke manier zijn politieke en religieuze mening gaf.

Zoals Nick Cohen zegt wordt internet toch al steeds meer een plek van censuur dan emancipatie. Daarom is de vrijspraak een overwinning voor de vrijheid. De affaire Adrian Smith zet aan tot nadenken voor werknemers die zich in hun vrije tijd op sociale media uiten. Houden ze in hun achterhoofd wellicht toch al rekening met een werkgever die hun berichten zou kunnen lezen? En daar maatregelen aan zou kunnen verbinden?

3 gedachten over “Adrian Smith mag op Facebook tegen het homohuwelijk zijn

  1. @George: verdulleme, de tweede keer vandaag dat mijn bijdrage in ‘outer space’ is verdwenen.

    In het kort, ik zie dit pas als een overwinning voor de vrijheid van internet dat, als blijkt dat Adrian schade heeft geleden – door bijv. verlies van baan, carrière mogelijkheden, goede naam enz. – de werkgever ook genoegdoening dient te betalen. Anders ben ik bang zal zelfcensuur het gevolge zijn en hebben de ridders tegen de vrije meningsuiting op internet alsnog gewonnen. De impliciete dreiging die van een werkgever kan uitgaan is – vooral in het huidige tijdsraam – zeer zwaar. Die mensen moeten weten dat het uitoefenen van dergelijke druk op hun werknemers ontoelaatbaar is.
    Het zal een’ up hill fight’ zijn, maar is in mijn ogen vergelijkbaar met ongewenste intimiteiten op de werkplek, soms vaag maar absoluut noodzakelijk en realiseerbaar.

    Like

  2. @Jack
    Tijd voor een nieuwe computer, Jack. Adrian Smith’ salaris werd met 40% gekort in de nieuwe functie en kreeg uiteindelijk een schrale 100 pond genoegdoening. Meer was wettelijk niet mogelijk begrijp ik. Inderdaad te weinig.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.