Oorlog op komst in het Midden-Oosten. Dus?

In het Midden-Oosten is het lastig wonen. Je zou er maar geboren zijn. Emoties zijn open zenuwen die bij het minste uitbarsten. De al vaak geopperde oplossing om een hek om het gebied te zetten en de brand uit te laten woeden is niet gek, maar onmenselijk. Te meer omdat het niet alleen de fanatiekelingen, maar ook de vredelievende burgers raakt. Ze worden overschreeuwd door hardliners die zich baseren op oude religieuze geschriften en nieuwe geloofsartikelen uit hun overvolle winkel. Geschiedenis is het meest vernietigende wapenarsenaal van de streek. De hardliners staan met hun rug naar de toekomst en zijn er nog trots op ook.

Vanuit een comfortabel Europa is het makkelijk praten. Maar da’s een tijdelijk perspectief. Zoals het in 1943 prettiger was om in Zuid-Amerika te wonen dan in Centraal-Europa. Soms slaat de pech toe en is het ongeluk niet meer van de eerste rij weg te slaan. Het domineert het beeld en laat naar zich kijken. Het trekt. Gebrek aan perspectief zet aan tot wanhoop. Of nog meer fanatisme. Meer is er niet. Dan lijkt een samenleving tot op de grond toe afgebroken te moeten worden voordat de reconstructie kan beginnen. Maar het is een verkeerd beeld, want de verschillen worden door alle kanten uitvergroot. En de overeenkomsten weggemoffeld. Amen.

Advertentie

10 gedachten over “Oorlog op komst in het Midden-Oosten. Dus?

 1. Israel: Tel Aviv Targeted by Rockets
  Stratfor
  November 15, 2012 | 1756 GMT
  http://app.response.stratfor.com/e/es?s=1483&e=608522&elq=b2b4a231a77c4b2e83805b3f05565d66

  Two projectiles, which Stratfor believes to be Fajr-5 rockets due to their range, landed near Tel Aviv — one just south of the municipal line and one in the water just outside of the southern suburb of Bat Yam. No injuries have been reported. A spokesman for the Israel Defense Forces denied that a rocket had landed in Tel Aviv, although this statement conflicts with eyewitness reports and may reflect the fact that projectiles have landed in areas just south of the actual Tel Aviv municipal boundary.

  Both Hamas and Palestinian Islamic Jihad have claimed responsibility for the attack. This strike is the furthest Hamas has ever struck into Israeli territory and signals a major escalation. Hamas has moved beyond retaliation for yesterday’s airstrikes or provocative bombings and instead is engaged in war. An Israeli ground offensive is now almost assured.

  Central Israel is now under rocket fire for the first time since Saddam Hussein launched Scud missiles into Tel Aviv during the first Gulf War. This escalation follows a spike in Israeli airstrikes over the Gaza Strip in the last 12 hours. The Israeli air force has hit more than 200 targets and Palestinian casualty numbers have risen to 15 fatalities and dozens injured.

  The targeting of Israel’s largest population center raises the specter of a ground operation. While limited rocket fire directed at small towns in the areas surrounding the Gaza Strip have been tolerated by the Israelis for the better part of the last decade, Stratfor expects rocket fire into the area where nearly 40 percent of the country’s population resides — and extending rocket fire to an area that now includes over half of the country — to result in firmer action taken by the Israeli military to remove this threat.

  Regardless of where the missile hit, the incident indicates that Gaza still has Fajr-5 rockets despite Israel’s efforts yesterday to eliminate those stockpiles. The revelation that Gaza militants still have Fajr-5 missiles in their arsenals means that the airstrikes yesterday were incomplete. As Israeli intelligence continues to collect information on missile sites in Gaza, we can expect to see more airstrikes to eliminate them.

  The IDF’s official website and multiple media sources have already reported that paratroopers and soldiers from the IDF’s Givati infantry brigade are beginning to prepare staging areas on the Gaza border for a ground offensive.

  While this alone does not make a ground invasion of the Gaza Strip imminent, the fire on central Israel now makes this possibility all the more likely. However, if airstrikes do not prove sufficient to eliminate the long-range missile threat, Israel will need to be more methodical in finding and destroying those missile sites. That increases the likelihood of an Israeli ground operation, as that is the only way to secure the missile sites and prevent their further deployment.

  Like

 2. Dit noem ik geen oorlog. En de GAZA aanval Kerst 2008 ook niet. Het is een eenzijdige afslachting en daarnaast een welkome oefening voor het Israelische leger. Met de modernste wapentuig tegen hoe heten die dingen ook alweer…Quassam raketten. Kerst is weer op komst en dit lijkt een voorbode voor binnenkort weer een massaslachting. We zullen zien of het weer een ratio 1:100 zal zijn. De anderen wens ik alvast fijne Kerstdagen.

  Like

 3. Deze film is gefabriceerd. Gazanen beschikken niet over de technologie om met een evident geleide projectiel een Israëlische patrouiiiewagen zo te treffen. Er is nergens melding gemaakt van gedode of gewonde Israëlische soldaten, wat me als onmogelijk voorkomt gezien de filmbeelden. Dit is bewijsmateriaal voor aantoonbaar bedrog! Waar het wel begon is het doodschieten van een 13-jarige Palestijnse jongen die aan het voetballen was: http://edition.cnn.com/2012/11/08/world/meast/gaza-violence/index.html

  Zo begint ook het verslag van Amy Goodman van democraty.now:
  Breaking Truce, Israeli Strikes Kill Hamas Military Chief, Palestinian Civilians in Gaza

  Na zijn recente bezoek aan Gaza schreef Noam Chomsky het volgende:
  = In 2008 a truce was established between Israel and Hamas. The Israeli government formally recognizes that Hamas observed it fully. Not a single Hamas rocket was fired until Israel broke the truce under cover of the US election on November 4 2008, invading Gaza on ludicrous grounds and killing half a dozen Hamas members.= Er is inderdaad nooit een millimeter bewijs geleverd dat er destijds door Hamas ‘een tunnel gegraven werd om IDF-soldaten te ontvoeren.’

  Impressions of Gaza
  http://chomsky.info/articles/20121104.htm

  Het Israëlische Magazine +972 staat vol met gelijkluidende artikelen, b.v.:
  Gaza escalation: There was another way
  http://972mag.com/gaza-escalation-there-was-another-way/59918/

  Gaza operation will be declared a success, until the next war
  http://972mag.com/gaza-operation-will-be-declared-a-success-until-the-next-war/59829/

  Naar mijn idee maken Libanon-2 (2006), Cast Lead 2008-2009, Syrië sinds 2 jaar en deze actie deel uit van dezelfde oorlogsstrategie: het vereenvoudigen van een aanval op Iran.

  Voor sommige Amerikanen hoort zelfs het vermoorden van Barack Obama door de Mossad tot de mogelijkheden, omdat deze niet echt wil meewerken:
  What would you do?
  https://www.documentcloud.org/documents/284979-ajt.html

  Hoe lang laat de wereld zich nog gijzelen door de psychopaten die Israël leiden en hun volgers?

  Like

 4. @Reggie
  Er zijn vele definities van oorlog te geven. Een gewapende strijd tussen twee of meer bevolkingsgroepen wordt oorlog genoemd. De krachtsverhouding tussen de partijen hoeft niet in evenwicht te zijn. Toen de Duitsers in 1940 met een overmacht en superieure bewapening Nederland binnenvielen sprak men toch van oorlog. Er zijn meer voorbeelden van zo’n gebrek aan evenwicht tussen strijdende partijen te geven. Toch is het dan oorlog als er een min of meer reguliere gewapende strijd tussen twee of meer partijen ontstaat. Daar lijkt me in het Midden-Oosten nu al sprake van.

  Zo’n strijd anno 2012 wordt niet alleen op het slagveld gestreden. De oorlog wordt ook op internet en in de publiciteit gevoerd. Of in de economie en in de diplomatieke hoofdsteden van de wereld. Zelfs bij de olieterminals of op de toeristenstranden. En wellicht ook rond de kerstboom.

  @Arjan
  Ik weet niet op welke gefabriceerde film je doelt. Maar het is duidelijk dat beide kanten hoog inzetten met propaganda. Beide kanten zullen niet schromen om de boel te belazeren om de publiciteitsslag te winnen. Dat gebeurt bij elke gevechtsronde. Duidelijk is wel dat er over en weer doden zijn gevallen. En nog zullen vallen. De haat over en weer is groot.

  Een tegenvoorbeeld van de ene of de andere kant weerspreekt niet mijn uitgangspunt dat het gaat om een regio vol waanzinnigen die zichzelf niet in de hand hebben. En jammergenoeg ook verstandige mensen die klem zitten tussen het geweld van zowel hun broeders als hun vijanden. Met die mensen voel ik mee. Niet met de strijdende partijen die altijd gelijk hebben en dit met hun grote of kleine wapens opeisen. Ze hebben er belang bij dat de strijd blijft bestaan. Ze weten altijd wel een medestander elders te vinden om een gelijk te onderstrepen. Maar dat lost niks op. Pacifisme lijkt me een verstandiger antwoord. En veroordeling van elk geweld.

  Like

 5. George, als je voor pacifisme bent dan ben je per definitie anti-zionist. Ook binnen het humanistische zionisme zoals b.v. Jeshajahu Leibowitz dat uitoefende wordt pacifisme afgewezen omdat dit impliceert dat men niet bereid is om voor welke zaak dan ook te sterven. Tegelijkertijd beschouwde deze de blijvende bezetting van Palestijnse gebieden getuigen van een nazi-mentaliteit. Van de youtube clip die je hier weergeeft – zo duidelijk ziet men op militaire demonstratie-films niet eens de impact van een geavanceerde geleide antitankraket – is zo overzichtelijk dat het zeer waarschijnlijk zionistische propaganda is om de slagkracht van Hamas te overdrijven. Vorig jaar augustus werd hetzelfde geflikt bij de aanslag op een Israëlische militaire bus door jihadisten met RPG vanuit Egypte waarvan ‘militaire experts’ stelden dat het Hamas-leden waren met geavanceerde wapens. Een paar uur na de aanslag volgden represailles van het IAF op Gazanen met tientallen doden en gewonden. Het is al meer dan een halve eeuw zo dat zionisten aanvallen op basis van een ‘casus belli’ die getriggerd wordt vanuit hun eigen soms jaren durende provocaties, false flag incidenten of gewoon fantasie. Gezien je leunstoelpacifisme komt het me voor dat links verder overbodig zijn. Laat staan dat er een afweging kan plaatsvinden over gedrag van moslims en islamisten. Zonder de Shabak had Hamas overigens nooit bestaan etc. etc. Bij mondoweiss.net kun je tijdlijn vinden over de gebeurtenissen rondom Gaza van de laatste tien dagen.

  Like

 6. @Arjan
  Leunstoelpacifisme? Is dat wat anders dan rechtestoelpacifisme of pacificisme tout court? Ik begrijp je betrokkenheid, maar vind het wat overdreven om de betrokkenheid van de ander, van mij dus, in twijfel te trekken. Of zo komt het in elk geval op me over.

  Nogmaals, ik kies geen eenzijdig partij voor of tegen Israel of de Palestijnse Autoriteit. Ze zijn me allen even lief, of even niet-lief. Ik vind het zonder uitzondering kortzichtige macho-malloten. In januari 2011 verwoordde ik het in ‘Fuck Hamas, Fuck Israel, Fuck Fatah‘ zo: ‘In het Midden Oosten hebben alle gevestigde machten de bevolking in de steek gelaten.‘ Alle partijen gebruiken politiek met een fikse scheut religie als machtsmiddel om hun eigen doelen te bereiken. Niet om de burgers te dienen. Zou ik me dan geroepen moeten voelen om voor de een of de ander op te komen? Ik kijk wel uit. Met het oog op de toekomst kies ik liever voor het afzien van geweld. Tegen het leunstoelpamflettisme.
  https://georgeknightlang.wordpress.com/2011/01/25/fuck-hamas-fuck-israel-fuck-fatah/
  http://mondoweiss.net/2011/01/gaza-youth-breaks-out-with-a-manifesto-for-change.html

  Wat je zegt over mogelijke manipulatie van de film is altijd mogelijk. Maar ik denk juist in dit geval niet. Hamas heeft zich militair versterkt de afgelopen drie jaar. Er zijn immers twee verschillen die een Israelisch grondoffensief in Gaza er niet makkelijker op maken sinds 2009. Egypte sluit de Gaza-strook niet meer af zoals voorheen en zou zich zelfs wel eens actief kunnen mengen in een grondoffensief. Via Rafah. Verder heeft Hamas vermoedelijk nog talloze Fajr-5 raketten met een reikwijdte van 75 kilometer.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Fajr-5

  Like

 7. @George. Het is mij al decennia een raadsel om aan te zien hoe lamloos men toekijkt hoe de joodse cultuur – het is een cultuur en niets anders dan dat – intern wordt uitgehold door fascistoïde elementen. Voor mij komt het overeen met de afstandelijkheid c.q. met de eerbied waarmee men de nazi’s in vooroorlogs Duitsland bejegende. En de laatsten waren niet eens bezetters zoals de zionisten dat nu wel zijn. Zie de rust bij Netanyahu, Peres etc. en hun voorlichters. Ze zijn slechts tevreden in het vooruitzicht dat er bloed gaat vloeien.Verwanten van mij wisten dat eind vorige eeuw en hebben Israël op tijd verlaten …

  Like

 8. @Arjan
  Nou, ik versta onder cultuur liever wat anders dan wat je omschrijft. Ik weet dat de vergelijking met de nazi’s populair is in bepaalde kringen, maar voor mij geeft het geen inzicht. Ik verbaas me trouwens over de keuze van je woorden. Ik ken je als afgewogen en bedachtzaam. Naar mijn idee komt de escalatie, en dus de waanzin van beide kanten. Maar ik hoed me ervoor om daar algemene uitspraken over de ene of andere cultuur aan te verbinden. Behalve als verschijningsvorm van het absurdisme.

  Like

 9. @George, Nazi’s hebben geen cultuur, maar bedrijven politieke pornografie. Je eerste twee zinnen van 22:05 komen bij mij vreemd over. Er was van mijn kant geen sprake van enige vergelijking van nazi’s met weke cultuur dan ook, maar het inslijten van praktijken in Israël die de nazi’s niet vreemd waren. ik vrees dat mijn woorden bedachtzaam en afgewogen zijn, maar dat ik ze niet meer ga toedekken. Ze zijn ook gebaseerd op historische gronden. Vladimir Jabotinsky is in essentie de oervader van Likud. Deze was een fan van Mussolini en in 1940 stelde deze nog dat hij het idee van Hitler om mensen ‘die niet in de Heimat thuis hoorden’ op transport te zetten een goed idee vond, ook al had deze ‘een hekel aan joden.’ Uit wikileaks (Palestine papers) bleek dat Tzipi Livni in geheime besprekingen met PA officials een aantal keren het idee naar voren bracht om Israëlische arabieren naar de Westbank te ‘verplaatsen.’ Zoals bekend wilde de elite in Engeland in de jaren ’30 een pact met Hitler tegen het communisme en het aantal politici anno nu die in Israël een bolwerk zien tegen de ‘oprukkende islam’ is groot. Leibowitz, die de Israël-prijs niet aannam om commotie te voorkomen, noemde Israëlische soldaten regelmatig ‘judeo-nazi’s.’ En nu heb ik slechts de meer bekende feiten genoemd. Recent gaf ik Trouw een aantal reacties over wat Israël de Palestijnen zoal heeft afgenomen. Dit voor het perspectief. Dat lees je in Nederland zelden:

  ‘Israëlisch etiket misleidt klant’

  http://www.trouw.nl/tr/nl/4496/Buitenland/article/detail/3339581/2012/10/30/Israelisch-etiket-misleidt-klant.dhtml

  Like

 10. @Arjan
  We denken langs verschillende, niet noodzakelijkerwijze tegengestelde lijnen. Vermoed ik. Ik ben het niet oneens met je, maar kijk graag meerdere kanten op.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.