Illegale internaten in moskeeën werden niet aangepakt

Update 5 april 2013: Burgemeester van Uithoorn Dagmar Oudshoorn zegt haar lidmaatschap van de PvdA op. Ze vindt dat de partij te slap reageert op de intimidatie van bestuurders door allochtone kiezers, aldus de NRC. Ze verwijt de partij en voorzitter Hans Spekman weg te kijken voor de druk door Turkse en Marokkaanse organisaties. Oudshoorn heeft een Surinaamse vader en was voorzitter van de deelraad Feyenoord. Dit probleem binnen de PvdA speelt al zeker zich 2006. De aanwijzing bestaat dat de PvdA zich electoraal laat gijzelen door de allochtone stem. 

Het Contactorgaan Moslims & Overheid (CMO) is volgens Wikipedia een islamitische koepelorganisatie die als gesprekspartner van de overheid ‘circa 500.000 moslims en 369 moskeeën vertegenwoordigt’. Er zijn voornamelijk Turkse soennitische organisaties in gegroepeerd. Waaronder de Süleyman moskeeën die de Fatih moskee in Rotterdam beheert. Concurrent is koepelorganisatie Contact Groep Islam die ongeveer 115.000 sjiieten, alevieten en ahmadiyya-moslims vertegenwoordigt. De representativiteit van de CGI is onzeker.

Afgelopen zaterdag kwam de NRC met een kritisch stuk over moskee-internaten: ‘In Nederland wonen honderden kinderen in vaak slecht onderhouden moskeeën. Sommige van deze moskee-internaten zijn brandonveilig, een enkele is illegaal. De overheid houdt, in tegenstelling tot andere vormen van kinderopvang, op geen enkel manier toezicht op hoe kinderen in de internaten worden behandeld‘.  Inmiddels hebben kamerleden van SPPVV en D66 vragen gesteld aan minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken. Ze willen de feiten weten over brandveiligheid en vergunningen en eisen aanpak als de wet overtreden wordt.

Het CMO voelt zich geroepen om met een verklaring te reageren ‘op de ernstige aantijgingen gericht aan enkele van hun studiecentra met mogelijkheden tot overnachting. Het CMO verbaast zich over de criminaliserende toon van de berichtgeving over deze studiecentra.’ Waarom wacht het CMO niet gewoon in alle vertrouwen de antwoorden van minister Asscher af als het er zo zeker van is dat alles goed geregeld is in genoemde moskee-internaten waar jonge kinderen in zijn ondergebracht? De verklaring krijgt een hoog WC-Eend gehalte als het CMO zegt dat het CMO ‘het maatschappelijk belang van deze educatieve centra waarin moslimjongeren structureel worden ondersteunt in het presteren op school, de arbeidsmarkt en actief burgerschap in de samenleving als geheel‘ onderschrijft. Dat moet nu juist onderzocht worden.

De berichtgeving in de NRC ziet er goed gedocumenteerd en afgewogen uit. Een constatering is dat er een gat in de wet zit waardoor de moskee-internaten niet getoetst, of gesloten kunnen worden. De NRC schetst een sfeer van politieke correctheid en verlamming van het openbaar bestuur waardoor de moskee-internaten niet aangepakt worden. Hoge eisen worden wel aan Schippersinternaten gesteld. Als gevolg van de berichtgeving lijkt de Rotterdamse PvdA-wethouder van Turkse afkomst Hamit Karukus in problemen te komen. Berichten dat-ie pas sinds vorig jaar op de hoogte is van de wantoestanden in de Fatih moskee in de Polderstraat worden door diverse bronnen tegengesproken, waaronder oud-wethouder van Feyenoord Dagmar Oudshoorn.

Foto: Een legaal moskee-internaat in Rotterdam-Noord. Foto NRC / Robin Utrecht

6 gedachten over “Illegale internaten in moskeeën werden niet aangepakt

 1. @George: belangrijk dat je hier aandacht aan besteed.
  We hebben het hier weer over een meervoudig kwetsbare groep mensen. Kinderen(dus kwetsbaar), van een minderheidsgroepering (meestal kwetsbaarder dan gemiddeld) die een veilige thuishaven missen (per definitie een kwetsbare groep).
  Het zou best kunnen dat de mazen van de wet misbruikt worden om eigen doelen na te streven of zwakheden en mismanagement te verbloemen, maar ik ga voor het grootste deel mee met je laatste suggestie.

  Ik ben er van overtuigt dat de sfeer van politieke correctheid de hoofdoorzaak is. De angst voor racist te worden versleten en de even grote angst voor de agressieve toonzetting die vaak gepaard gaat met dergelijke beschuldigingen. Angst werkt natuurlijk verlammend, maar zou tegelijkertijd een duidelijke aanwijzing voor bestuurders moeten zijn dat er iets niet in orde is en dus des te meer reden om juist deze groep extra aandacht te “schenken”.

  Jammer genoeg ben ik een beetje ervaringsdeskundig in deze. Het gaat te ver om dat hier toe te lichten, maar tot de dag van vandaag draag ik daar de littekens van. Het verschil met vroeger is dat ik ze nu mooi vind en koester : -) Dus een échte ramp is het ook niet geweest, maar wel iets wat je je eigen kind – of welk kind dan ook – NOOIT zou willen laten ondergaan.
  Het is in mijn ogen dan ook eerder een vorm van racisme – en een vorm van maatschappelijke misdaad – om er niets aan te doen. Alsof Islamitische(?) kinderen het niet waard zijn dezelfde wettelijke bescherming te geven die elk kind in Nederland rechtens de wet hoort te krijgen.

  Like

 2. @Jack
  ‘Het is in mijn ogen dan ook eerder een vorm van racisme – en een vorm van maatschappelijke misdaad – om er niets aan te doen. Alsof Islamitische(?) kinderen het niet waard zijn dezelfde wettelijke bescherming te geven die elk kind in Nederland rechtens de wet hoort te krijgen.’

  Hear, hear. Treffend verwoord. Het gaat uiteindelijk denk ik om het accent op groepsvorming of individualisering. Nou, de communitaristische PvdA en CDA hebben tientallen jaren het accent gelegd op het groepsdenken. Met onmiskenbare voordelen, maar ook met onmiskenbare nadelen.

  En zoals ik toevallig gisteren bij het stukje over Abdelghani Merah zei: ‘Bij de VVD komt het denken over de samenleving sowieso niet verder dan gedachten over belastingen, snelwegen, hypotheken, nationalisme en veiligheid. Vrijzinnig-humanistische politiek om mensen als Abdelghani Merah is in Nederland sowieso onzichtbaar.’ Kortom, de VVD en D66 bieden geen tegenwicht. Zo is een niemandsland van desinteresse ontstaan in die exoten van de islam. Zie ze gek doen, die malloten. Niet onze zaak. Nee, wel onze zaak.

  Like

 3. Nog niet zo lang geleden hadden we Katholieke en Christelijke ziekenhuizen. In de katholieke ziekenhuizen was de verzorging aanmerkelijk beter dan in de christelijke.
  Dit was ook zo met internaten, er heerst een ander regime en dat zal zeker zo zijn met moslim internaten. Internaten waar de veiligheid in gevaar is moeten dicht en natuurlik ook de illegale.
  Er hoort een bekoorlijke overheidscontrole te zijn. Veel beter zou het zijn dat er geen religieus stempeltje op dit soort instellingen zou rusten. Maar ooit was er een heftige discussie over eigen moslim ziekenhuizen. Een stap terug in de tijd

  Like

 4. Pingback: Onderzoek: misstanden R’damse moskee-internaten niet aangepakt « George Knight

 5. Pingback: Oudshoorn stapt uit PvdA vanwege slappe reactie op intimidaties | George Knight

 6. Pingback: Rotterdamse klokkenluider ontslagen vanwege belang PvdA | George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.