Abdelghani Merah veroordeelt islamisme, kiest voor humanisme

Abdelghani Merah is de oudere broer van de schutter van Toulouse en Montauban die in maart 2012 zeven moorden pleegde. Drie paratroopers, een Rabbi en drie Joodse kinderen werden gedood door Mohammed Merah. Abdelghani distantieert zich van zijn familie. Deze week verschijnt zijn boek ‘Mon frère ce terroriste‘ (Mijn broer, die terrorist). Een samenvatting omschrijft de opvatting van Abdelghani Merah (eigen vertaling):

Sinds 21 maart 2012 kan ik niet meer slapen. Er is niet een nacht, niet een dag waarop de gezichten van de slachtoffers van Mohamed Merah niet door m’n kop spoken. Hoe kan ik zwijgen? Ik ben Abdelghani Merah. Ik ben de oudere broer van degene die men de ‘scooter moordenaar’ noemt. Ik ben de oudere broer van Mohamed Merah, de fanatieke terrorist uit Toulouse die dood en verderf op zijn pad zaaide. Ik moet nu de stilte verbreken, want ik heb haat en intolerantie altijd verworpen. Door dit boek wil ik de pijn en de woede van me afschreeuwen, maar vooral wil ik de samenleving bewustmaken van de gevaren van het fundamentalisme. Ik hoop dat wij, en met name jongeren, ons er bewust van worden dat geweld en extremistische ideeën niet anders dan een veld van ruïnes voortbrengen. Als antwoord op de verschijningsvormen van het fundamentalisme zal ik nooit geweld gebruiken. Mijn woord is mijn wapen, en de humanistische waarden zijn mijn munitie.

De moeder van Mohammed en Abdelghani voedde haar kinderen op in een sfeer van racisme en haat. De kinderen werd ingeprent dat Arabieren geboren zijn om de joden te haten. Raadsel is niet waarom Mohammed moordde of zus Souad trots op hem is omdat-ie tot het bittere einde ging, maar waarom Abdelghani zich aan de haat wist te onttrekken. In een interview met Pierjean Frison antwoordt-ie: ‘Ik was nieuwsgierig. Ik realiseerde me dat alles wat mijn familie zei vals was. ‘ Bewonderenswaardig. Conclusie van dit verhaal van twee broers? Soms is de islam ronduit ideologisch en politiek, niet religieus. Individualisme is het antwoord.

Foto: Abdelghani Merah, Mon frère ce terroriste; un homme dénonce l’islamisme (‘een man veroordeelt het islamisme‘) 

Advertentie

5 gedachten over “Abdelghani Merah veroordeelt islamisme, kiest voor humanisme

 1. Ja ik zou het ” ’n zwarte schaap” kunnen noemen. Ondanks zijn opvoeding en thuissituatie heeft deze jongeman zich kunnen distantiëren van ‘de haatdragendheid’. Hij zal nog heel wat weerstand te verwerken krijgen, ik wens hem dan ook succes, geduld en veel liefde toe.

  Like

 2. @ George: ik denk dat die groep in een fase zit dat je werkelijk dapper moet zijn om de groepsdruk te trotseren. Gelukkig komen er hier en daar wat meer kritische geluiden uit Islamitische hoek. Ook in Nederland. Op de ‘site’:

  http://www.wijblijvenhier.nl/

  is het weliswaar (een kleine) minderheid, maar toch kan je dat ook daar zo nu en dan ook beluisteren.

  Like

 3. @LikoedNederland
  Ik zie de gelijkenis niet die u wel ziet. Abdelghani Merah kiest voor het humanisme en tegen het islamisme. Maar niet voor het zionisme zoals u suggereert.

  @Jack
  Inderdaad. En daarom werkt de politiek van zowel PVV als PvdA ook zo gelijkschakelend. Beide partijen scheren alle moslims over een kam. Hoewel binnen de PvdA sociaal-liberalen als Lodewijk Asscher en Diederik Samsom afstand nemen van de Vogelaristen. in grote lijnen handelt de PVV in confrontatie en de PvdA uit verdediging. Maar met hetzelfde resultaat.

  Beide partijen missen de essentie dat mensen individuen zijn en onderling verschillen. Bij de VVD komt het denken over de samenleving sowieso niet verder dan gedachten over belastingen, snelwegen, hypotheken, nationalisme en veiligheid. Vrijzinnig-humanistische politiek om mensen als Abdelghani Merah is in Nederland sowieso onzichtbaar. Een utopie.

  Ik wacht nog steeds op Nederlands overheidsbeleid dat:
  – niet iedereen uit islamitische herkomstlanden automatisch als moslim beschouwt
  – niet alle ‘culturele’ moslims als belijdende moslims beschouwt
  – humanistische, socialistische, liberale en belijdende moslims identiek beschouwt
  – beleid -los van religie- ontwikkelt om moslims als Abdelghani Merah actief en resoluut te emanciperen en te faciliteren

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.