Tim Ribberink en het waarom

Wegens pesten maakte de 20-jarige Tim Ribberink uit Tilligte een eind aan zijn leven. Zijn ouders plaatsen zijn afscheidsbrief in de overlijdensadvertentie. Dat haalde het nieuws. Waarom-ie gepest werd vertelden zijn ouders niet. ‘Rouwbegeleider’ Marinus van den Berg zei op tv zelfs geen idee van het waarom te hebben.

De terughoudendheid is begrijpelijk. Ook na zijn dood heeft Tim recht op privacy. Als er belangrijke stukjes van de puzzle ontbreken valt Tims daad echter niet te begrijpen. Pesten lijdt zelden tot zelfmoord. De ouders gingen met de afscheidsbrief naar buiten en wilden zo aandacht voor het pesten. Zonder openheid van zaken.

Inzicht in het waarom geven de ‘recensies’ op de site van IJscafé Happy Days in Denekamp waar Tim wat bijverdiende. Suggesties, steunbetuigingen en verwijten van voor 5 november zijn weggehaald. Eerder stond er naar verluidt: ‘ik werk hier en ik ben een loser en homo. groet tim‘. De ouders willen weten wie de valse verklaring plaatste en hebben aangifte gedaan. Vanwege de ontbrekende helderheid over de feiten is het de vraag of het hier gaat om een belediging of laster. De afloop maakt het beladen, maar aantonen dat een of twee ‘recensies’ leidden tot de fatale dood zal een zware klus zijn. Als de aangifte al tot een rechtszaak leidt.

Onmisbaar bij deze gevallen, zoals ook bij Amanda Todd of Felicia Garcia, is een Facebook-pagina die voor de overledene wordt geopend. Al meer dan 10.000 personen vinden het leuk. Bezoekers keren zich tegen pesten.

Foto: Overlijdensadvertentie met afscheidsbrief van Tim Ribberink.

Advertentie

8 gedachten over “Tim Ribberink en het waarom

 1. Behalve in de apencultuur, komt pesten in de natuur m.i. niet voor. Bij apen is het een vorm van bevestiging, van rangorden en hiërarchie. Zo ook gedragen (veel) mensen zich ook als apen, die dagelijks uitmeten hoe ver men kan gaan. Dat kinderen plagen is een goede zaak, om de weerbaarheid te testen en te versterken. Zij moeten leren dat ze niet het het centrum van de wereld zijn, maar dienen te delen met alle anderen. Pesters hebben een nare eigenschap, de behoefte om een ander te kleineren.
  Vaak vanuit er een belangrijke ondertoon “jaloezie en machtsconflict”.

  Het zijn niet alleen schoolgaande kinderen, maar ook in het bedrijfsleven / politiek wordt door pesters met ellebogen gewerkt. Huis – tuin- en keukenfora, waarin groepen een nieuwkomer afbranden, vertoont de kliek de afstotingsverschijnselen. Wie niet in het kader past, wordt weggepest. Met medewerking van het mod. team die de kliek liever onder controle houdt.

  Wie de behoefte heeft “te pesten”, zal zich eens mogen afvragen “vanwaar deze behoefte”. Zij zijn niet bestand en verdragen niet de aanwezigheid van een ander mens, zijn vergeten dat zijzelf ook mens zijn.
  Conclusie: pester bevindt zich op niveau AAP.

  Like

 2. Pesten is niet leuk maar nodig.
  het is een deel van opgroeien en deel van personelijkheids vorming
  Dattie zelfmoord pleegde: oorzaak uitsluitend bij zijn personelijkheid(stoornis)
  Pesten was maximum aanleiding.
  Bewijs; anderen worden gepaest en plegen geen zelfmoord.

  Like

 3. @Netwerk
  Vaak voelen pesters zich het centrum van de wereld. In je visie hebben ze de stap van plagen naar pesten niet succesvol gezet. Misschien zijn de bankiers die de miljardentekorten op hun geweten hebben wel de grootste pestkoppen van onze samenleving.

  @PHM
  Netwerk kan ik volgen als-ie beweert dat plagen opvoedkundige zin heeft. Maar pesten komt daarna en gaat verder. Pesten leidt zeker zelden tot zelfmoord. Omdat de familie Ribberink tegelijk openheid over het pesten van Tim geeft, maar tegelijk de oorzaak voor dat pesten achterhoudt kan ik niet inschatten wat de aanleiding voor de zelfmoord was.

  Like

 4. PHM v,d, K ik neem de vrijheid om jou te zeggen, dat je het niet begrijp. Misschien ben je een man, stevig gestalte, goed gebekt, geen rood haar, hetero, niet loens of brildragend, geen flaporen of scheefstaande tanden. Wil je nog meer argumenten lezen?

  Like

 5. Pingback: Fleur Bloemen, het pesten en de sociale media « George Knight

 6. Pingback: Feminisme volgens Lindsay Bottos. Over cyberpesten | George Knight

 7. Pingback: Simone pleegt zelfmoord wegens pesten. Nu op internet | George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.