Is president Obama een tweede kans waard?

President Barack Obama is herkozen. Trouwens, opnieuw was de analyse van de meeste Nederlandse media abominabel. Ze spraken elkaar na dat het een nek-aan-nekrace was. Terwijl volgens de peilingen Obama in de laatste week uitliep en bijna zijn hoogste scores evenaarde. Inderdaad verloor Obama aan momentum na het eerste presidentiële debat in Denver, zodat Romney kon naderen. Maar in de swingstates heeft Obama altijd zijn voorsprong behouden. Spits is een voorbeeld van dat gebrek aan kennis:  ‘(..) bouwde hij [Obama] in de belangrijkste Swing States weer een kleine voorsprong op.’ Onzin. NOS-journalist Eelco Bosch van Rosenthal kwam opnieuw met een inconsistent verhaal dat inzicht en analytische diepte miste. Hij was er met zijn hoofd niet bij. De Nederlandse journalistiek moet nodig investeren in academische kennis voor meer verdieping.

President Obama is dus met een ruim mandaat herkozen. Als-ie ook Florida wint, zelfs met een meerderheid van ruim 100 kiesmannen. Hij kan niet meer herkozen worden en heeft daarom de komende vier jaar zijn handen vrij om te werken aan zijn rol in de geschiedenis. Hoewel een vijandig gezind Huis van Afgevaardigden hem beperkt. De president kreeg in zijn eerste termijn de meeste kritiek en stelde het meest teleur in zijn mensen- en burgerrechtenbeleid. Dat laatste gaat om de inperking van de privacy, zoals de surveillance via geïntegreerde camerasystemen zonder dat dit openbaar is besproken of de inperking van de internetvrijheid. Een ander aspect is de werking van de rechtsstaat en de rechtsgang. Zo perkt de NDAA de meningsuiting in.

Suzanne Nossel van Amnesty VS geeft Obama een tweede kans op het gebied van de mensenrechten. Hij moet van ver komen, want zelfs president Bush had een beter mensenrechtbeleid dan president Obama. Ze roept Obama op om zijn beloften uit 2008 na te komen en de mensenrechten niet ondergeschikt te maken aan de nationale veiligheid. Volgens haar kunnen een einde aan de dodenlijsten en de aanvallen met drones president Obama en de VS hun geloofwaardigheid teruggeven. Dat heeft ook een uitstraling naar andere landen die dan niet langer kunnen verwijzen naar de overtredingen en schendingen van de mensenrechten door de VS.

Maakt zo’n oproep een kans om gehoord te worden? Het gaat er inderdaad om dat president Obama terug moet keren naar zijn beloften uit 2008. In zijn streven naar een ethische politiek. Heeft Obama zich laten gijzelen door bedrijfsleven en krijgsmacht en is-ie door voorzichtigheid en gebrek aan ervaring ingepakt? Was dat wel een echt beeld wat-ie van zichzelf gaf? Bestond de oude Obama die ontspoorde? Hoe dan ook krijgt-ie nu een tweede kans. Ik heb er een hard hoofd in. Hij moet van ver komen en heeft zoveel fouten gemaakt.

Foto: President Barack Obama, 6-7 november 2012. Credits SITA/AP. 

8 gedachten over “Is president Obama een tweede kans waard?

 1. Obama heeft zijn beloften niet waar kunnen maken, maar de man met dubbele agenda heeft weer gewonnen. Maar wat heeft hij nu werkelijk gewonnen. De race is m.i. niets meer dan een financiële race, die meer dan 2 miljard gekost heeft. Het is de eerste gekleurde president, die het verleden / geschiedenis goed zal maken. Change. Inderdaad, het lijkt meer op een wisselkantoor.

  Like

 2. =President Obama is dus met een ruim mandaat herkozen.=
  314 miljoen inwonwers, 185 miljoen stemgerechtigden. Voorlopige telling vanochtend: 110 miljoen stemmen uitgebracht, waarvan 55.8m op Obama en 54.5m op Romney.

  In veel deelstaten ‘takes the winner all’, en gaan alle kiesmannen naar de winnaar, ongeacht het aantal stemmen oppolitieke opponenten. De verdeeldheid is er wél, zo ruim is het mandaat niet.
  Dat blijkt bijvoorbeeld uit de twegelijkertijd gehouden congresverkiezingen.

  Obama’s grootste vijand is overigens de beroerde staat waarin de VS zich bevinden. Daar is nu net geen ‘sterkse en best bewapende leger ter wereld’ voor nodig.

  Like

 3. @Netwerk
  Als president Obama begint zijn beloften te houden dan kan er wat gewonnen gaan worden. Anders wordt het er alleen maar slechter op. Zoals in de afgelopen vier jaar.

  @King Billy
  Binnen de merkwaardigheden van het Amerikaanse systeem gaat het om het aantal kiesmannen dat een kandidaat achter zich krijgt. Daar zijn de campagnes op afgesteld, en daar moeten de kandidaten op afgerekend worden. De meeste stemmen is alleen van belang voor een extra legitimatie. De marges tussen winnaar en verliezer zijn doorgaans klein. Niet vaak komt de winnaar boven de 55% uit.

  Maar wie zegt dat Obama tegen een ongeloofwaardige, inconsistente tegenstander als Romney een slechte campagne heeft gevoerd, heeft gelijk. Daarom is je nuancering terecht dat Obama het niet denderend heeft gedaan. Hij lijkt in de knoop met zichzelf te zitten. Komt-ie daar nog ooit uit? Ik betwijfel het. Hij is al te ver op het verkeerde pad gevorderd. Benjamin Franklin omschreef het scenario dat Obama volgt zo: ‘If we restrict liberty to attain security we will lose them both.’

  Dat er een grote interne verdeeldheid bestaat in de VS valt niet te ontkennen. Zowel op politiek, maatschappelijk, economisch als levensbeschouwelijk gebied. Maar da’s wat anders dan een mandaat. Dat wordt een feit als de uitslagen vastgesteld zijn. In 2000 stal president Bush door manipulaties in Florida de verkiezingen. Dat werd hem -terecht- acht jaar nagedragen. Zoiets is nu niet aan de orde.

  Like

 4. http://nl.wikipedia.org/wiki/President_van_de_Verenigde_Staten
  De aanloop naar de verkiezingen
  Er geldt een “winner takes all”-systeem, het winnende platform mag alle kiesmannen voor de staat aanwijzen. De stemmen die in de staat uitgebracht worden op andere platforms, worden dus feitelijk weggegooid.
  Vanwege het “winner takes all”-principe, is het voor een kandidaat van levensbelang om in alle staten (vooral die met veel inwoners) een grote en goede indruk te maken op zoveel mogelijk mensen. Dit heeft ertoe geleid dat de aanloop naar de presidentsverkiezingen op 4 november een enorm mediaspektakel is geworden, waarin de verschillende kandidaten elkaar naar het politieke leven staan.

  Like

 5. @King Billy
  Wat je zegt klopt als een bus. Het heeft naar mijn idee echter niks te maken met wat ik beweerde over het door mij als ‘ruim’ ingeschatte mandaat van president Obama.

  Als je de uitslagen per staat bekijkt dan zie je dat in de rode, Republikeinse staten Obama weinig aanhang heeft. Dan doet Romney het op Washington DC na beter in de blauwe, Democratische staten. Een bizar fenomeen. In die rode staten wordt geen campagne gevoerd. Daar hoeft niemand een indruk te maken omdat het resultaat vooraf vaststaat. De propaganda is dan ook lokaal gericht.

  Like

 6. Dit ‘ruimere mandaat’ wordt niet ondersteund door het kleine verschil tussen het aantal stemmen op Obama en Romney (2.4%). Noch door het feit dat Obama geen meerderheid in het Congres wist te veroveren.
  Obama is de held van de dichtbevolkte, relatief progressieve regio’s, Romney de held op het ‘platte land’.
  In Nederland Pvda vs CDA, bij wijze van spreken.

  Like

 7. @King Billy
  Nogmaals, in het Amerikaanse kiessysteem gaat het om het aantal kiesmannen dat een kandidaat achter zich krijgt. Volgens die meetlat heeft president Obama een duidelijke overwinning geboekt. En inderdaad hebben kandidaten voor de Democratische Partij in het Huis een slecht en in de Senaat een goed resultaat geboekt. In de machtsbalans is er niets veranderd. Opnieuw stagnatie dus.

  Ik denk trouwens dat Romney van niemand de held is. Dat zullen we de komende dagen uit de commentaren van de rednecks vernemen.

  Like

 8. Pingback: Anti-Amerikanisme van PSY wegens ‘Dear America’ is wereldwijd « George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.