Mad As Hell: onafhankelijke journalistiek

Een trailer van een film die in 2013 in premiere gaat. Andrew Napier doet in zijn documentaire ‘Mad As Hell‘ verslag van de opkomst van talkhost Cenk Uygur. Online te zien bij The Young Turks. Waar-ie geen blad voor de mond neemt. Bijzonder aan Cenk Uygur is dat-ie niet stil blijft staan bij de politiek zoals die is, maar kijkt hoe deze zou moeten zijn. Hij wil de democratie die de politiek van de burgers gestolen heeft terugnemen.

Volgens de trailer schetst de documentaire hoe Uygur tot een onafhankelijke houding komt. Die is verre van vanzelfsprekend bij nieuwsmedia die bezit zijn van bedrijven met zakelijke belangen. Voor de herkenbaarheid wordt de aloude verhaaltraditie gevolgd van hindenissen die vertragen en overwonnen moeten worden voordat een afronding volgt. Vreemd genoeg is de onafhankelijke stem van Cenk Uygur een uitzondering in de media.

Iemand als Cenk Uygur drukt Nederlanders met de neus op de feiten. Waarom kent Nederland op internet of televisie geen programma dat speelse anarchie, humor, onderzoek, kwalitatief hoogstaande journalistiek, politiek inzicht en onafhankelijkheid combineert? Er is zelfs geen programma dat daarvan ook maar enigszins in de beurt komt. In Nederland hebben cabaret en schmieren de journalistiek verdrongen. Grappenmakerij en gezelligheid zijn het excuus om geen verdere vragen te stellen. Kijkers worden in een patroon van lachen of schelden gedrongen. De wil van de Nederlandse journalistiek om de waarheid boven water te krijgen en voor de democratie te vechten is dood. Zo wordt journalistiek afleiding, een slap aftreksel van wat het kon zijn.

Een gedachte over “Mad As Hell: onafhankelijke journalistiek

  1. Voorbeeld van de vooringenomenheid van de Nederlandse media. Wie op Google Nieuws ‘KLM’ intikt krijgt bijna uitsluitend economisch nieuws. Het bericht dat de KLM een Amerikaanse moslim weigert vanwege de ‘no-fly list‘ is niet terug te vinden. Het haalt klaarblijkelijk de Nederlandse media niet. Is het geen relevant Nederlands nieuws? Dit zet aan tot nadenken over de taakopvatting van onze media.
    https://georgeknightlang.wordpress.com/2012/11/05/klm-weigert-amerikaanse-moslim-vanwege-no-fly-list-vs/

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.