KLM weigert Amerikaanse moslim vanwege ‘no-fly list’ VS

Columnist voor The Guardian Glenn Greenwald vertelt het verhaal van de 43-jarige Amerikaanse moslim en US Air Force veteraan Saadiq Long. Hij woont in Qatar en wilde in april 2012 naar de VS vliegen om zijn zieke moeder te bezoeken. Hij boekte een KLM-vlucht. Maar een dag van tevoren belde een vertegenwoordiger van de KLM op om hem te zeggen dat-ie door het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid (Homeland Security) op een no-fly list gezet was, zodat Saadiq Long zijn eigen land -en moeder- niet kon bezoeken.

Volgens Greenwald heeft Long het afgelopen half jaar zonder succes proberen uit te zoeken waarom-ie op de no-fly list staat, en wat-ie kon doen om er vanaf te komen. Saadiq Long is geen stap verder gekomen. Hij weet nog even veel als in april. Sowieso begrijpt Long niet waarom-ie op de lijst is gezet. Hij heeft geen criminele antecendenten noch heeft enig idee waar de Amerikaanse regering hem van zou kunnen verdenken.

Het is bizar dat de Amerikaanse regering de eigen burgers zonder enige uitleg verbiedt om naar hun geboorteland te reizen. Elke week zijn er meldingen van Amerikaanse moslims die zonder opgave van redenen door hun eigen regering op een zwarte lijst zijn gezet. Hiermee vertrapt de regering-Obama de burgerrechten van een grote groep burgers. Volgens AP bestaat de geheime lijst van degenen die niet naar of binnen de VS mogen vliegen uit meer dan 21.000 namen, inclusief 500 Amerikanen. Een verdubbeling sinds 2011. De positie van de Amerikaanse moslims is er onder president Obama eerder slechter dan beter op geworden.

Foto: KLM-Stewardessen met de Constellation L-749 ‘Enschede’, 1955.

5 gedachten over “KLM weigert Amerikaanse moslim vanwege ‘no-fly list’ VS

 1. In NL zijn ook zulje lijsten; aar gewoneNL burgers op staan.Ook vindt justitie regelmatig nieuwe namen uit voor lijsten; zodat mensen er niet naar kunnen vragen.
  Dat voor non-oilitieke mensen.

  alle moslims zijn politiek; islam is een doctrine, dus politiek.
  en de terroristen hadden allemaal een zieke moeder…

  Like

 2. Het gevaar/probleem is niet de kleine groep salafisten of andere fanaten.
  Het gevaar is de bereidwillige volgers; en dat is meer dan 90%
  Zie: hitler; zijn aanhang die zijn onzin geloofde was niet meer dan een paar duizend; maar zijn legers een paar millioen.
  Zie; nu degenen die in Kenia hun familie laten vermoorden voor 40 dollar.Er staan 100 omstanders bij die niets doen.

  De enige manier om die massa te beheersen is ervoor te zorgen dat ze er niet zijn.
  laat ze lekker in hun zandbak blijven; hoeven ze ook niet tussen hoeren en varkens te wonen.

  Like

 3. Vragen van het lid Van Bommel (SP) aan de minister van Buitenlandse Zaken over KLM en de no fly list (ingezonden 9 november 2012)
  https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kv-192747.html

  1
  Is het waar dat in Qatar een passagier, die voor een familiebezoek naar de Verenigde Staten wilde, door KLM de toegang tot het vliegtuig is geweigerd omdat hij door het US Department of Homeland Security op de no fly list is gezet? 1) Indien neen, wat zijn hier dan de feiten?
  2
  Zijn de Nederlandse autoriteiten op enigerlei wijze betrokken bij maatregelen van KLM om reizigers die op de no fly list staan, niet toe te laten op vluchten naar of binnen de Verenigde Staten? Zo ja, waaruit bestaat deze betrokkenheid? Kunt u uw antwoord toelichten?
  3
  Is er op enigerlei wijze overleg tussen de Nederlandse regering of Nederlandse instituties en de Amerikaanse regering of Amerikaanse instituties over de door de Verenigde Staten opgestelde no fly list? Indien ja, wat voor afspraken zijn er in dit overleg gemaakt? Kunt u uw antwoord toelichten?
  4
  Bent u ervan op de hoogte dat individuen die op de no fly list staan doorgaans niet de redenen waarom zij er op staan kunnen achterhalen, en dat het de facto vrijwel onmogelijk is om van zo’n lijst af te komen? Bent u er verder van op de hoogte dat een no fly list in de praktische uitwerking een discriminerende werking heeft ten opzichte van moslims?
  5
  Deelt u de zorgen over de in vraag 4 vermelde aspecten van de no fly list? Indien ja, bent u bereid om aan de Amerikaanse autoriteiten uw zorgen hierover te uiten? Indien neen, waarom niet? Kunt u uw antwoord toelichten?
  1) US Muslim placed on no-fly list is unable to see his ailing mother, 2) http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2012/nov/05/muslim-no-fly-qatar/print, 5
  november 2012.

  Like

 4. Pingback: VS heeft apart rechtssysteem voor moslims « George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.