Presidentskandidaat Jill Stein gearresteerd. GroenLinks zwijgt.

Stel je voor. Jolande Sap of Femke Halsema worden twee keer binnen een maand gearresteerd. Kranten schreeuwen moord en brand. Maar de Nederlandse consensus laat het niet zo ver komen. Politieke partijen zitten dicht op elkaar. Knus op het Haagse Binnenhof. In de VS is het anders. Daar is de presidentskandidaat van de Green Party Jill Stein vogelvrij. Zij wordt gearresteerd. In de VS is het verschil tussen Democraten en Republikeinen, en Groenen, Libertariërs of Justice Party levensgroot. Laatstgenoemden worden buitengesloten van het politieke systeem. Maar moeten Nederlandse partijen dat dan volgen? Toch volgen de Nederlandse partijen dat onderscheid. Wie ‘Jill Stein’ intikt op de site van GroenLinks krijgt 0 hits. Wie ‘Barack Obama’ intikt krijgt 32 hits. Waar ligt de solidariteit van GroenLinks? Bij Jill Stein? GroenLinks kiest vreemde bedgenoten.

Komende maandag 5 november is het slotdebat tussen de kandidaten van ‘derde’ partijen. Jill Stein (Green Party) en Gary Johnson (Libertarian Party) nemen deel. Het wordt georganiseerd door Free & Equal Elections

Advertentie

5 gedachten over “Presidentskandidaat Jill Stein gearresteerd. GroenLinks zwijgt.

 1. @George: Interessant blog. Ik weet niet of je groen links – als gevestigde politieke partij die deelneemt aan de politieke discours die dagelijks plaats vindt – en de green party met elkaar kan of mag vergelijken. Het lijkt mij dat je de politieke complexiteit in de VS in vergelijking met Nederland dan teveel vereenvoudigd.

  Daarnaast is et natuurlijk niet zo vreemd dat een voorvrouw(of man) van een activistische partij regelmatig wordt gearresteerd. Dit natuurlijk omdat mensen die een meer activistische betrokkenheid bij de politiek zich vaak in het front vinden waar gedemonstreerd wordt. Om je de waarheid te zeggen vind ik het in Nederland eigenlijk een beetje verdacht dat we geen politieke voormensen hebben die regelmatig met de wet in aanvaring komen omdat de staat zaken regelt of uitvoert op een manier die veel mensen niet aanstaat en daar dus tegen willen protesteren op een manier die de autoriteiten angst inboezemt.

  Mijn conclusie is dan ook eerder dat wellicht er in de VS regelmatig sprake is van pogingen van het openbare gezag om de vrijheid van meningsuiting en demonstratie in te perken, maar dat we in Nederland gebukt gaan onder zware repressieve tolerantie. Dat mensen zo platgeslagen zijn dat ze apathisch reageren op de maatregelen van hun overheid en het gevoel hebben dat demonstreren toch geen zin heeft zodat ze maar voor de buis blijven hangen en naar leuterprogramma’s en spelletjes kijken.

  Eigenlijk zou ik geloof ik los uit de pols de stelling wel aandurven dat:
  = een ware democratie gekenmerkt wordt door een duidelijk zichtbaar actief spanningsveld tussen het heersende gezag en de oppositie. =

  Daar horen demonstraties en arrestaties van bekende figuren nu eenmaal ook bij. Daar horen zelfs breed uitgemeten rechtszaken bij en eventueel in uitzonderlijk belangrijke zaken gevangenisstraffen.

  Dat gepolderd in Nederland maakt me af en toe goed ongerust. Ik begin steeds vaker vraagtekens te zetten bij het werkelijke democratische gehalte van Nederland.

  Like

 2. @Jack
  Mooi uitgewerkt, Jack. Dat Nederlandse gepolder maakt me ook ongerust. Niet alle Nederlandse politieke partijen hoeven zich activistisch op te stellen, maar het andere uiterste is dat geen enkele partij dat doet. Zoals nu. Wanneer komt er nog eens een leider van een politieke partij in conflict met de rest? Zelfs Fortuyn en Wilders voegen zich in het systeem. De rafelrandjes zijn afgeknipt.

  Het zoeken van een compromis om de macht te delen is het doel van politiek. Nu lijkt het er echter in de Nederlandse politiek op dat dat compromis al voor het politieke debat op voorhand gevonden is. En dan doel ik op fundamentele vragen over de verdeling van de macht, de democratie, de representatie ervan, de rechtsstaat en de burgerrechten. Niet over een koopkrachtplaatje of het zorgstelsel.

  Kortom, alle partijen spelen volgens de vastgestelde spelregels, maar geen enkele partij stelt fundamentele vragen over die spelregels. Op mogelijk wat splinters als de verticale communisten na.

  Hoeveel overeenkomsten de Amerikaanse Green Party en het Nederlandse GroenLinks hebben vind ik niet relevant. Evenmin hoeveel overeenkomsten GroenLinks meent met de partij van Barack Obama te hebben. Ik verwees niet voor niks naar GroenLinks omdat de partij samen met D66 nog ongeveer de enige partij is die zich -theoretisch- internationaal orienteert. Maar wat is dat nog waard als GroenLinks zich niet eens uitspreekt over Jill Stein, zonder zich met haar te hoeven identificeren? Ze is toch min of meer een geestverwante.

  Dit met zichzelf bezig zijn en diep in de eigen schulp kruipen van GroenLinks staat naar mijn idee voor de hele Nederlandse politiek. De Nederlandse politiek wordt zo een navel zonder streng. Dan vraag ik me af, wat hebben we aan dit type politieke partijen die zich onnodig beperken in hun manier van denken?

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.