In het in juni 2012 in opdracht van het Amersfoortse college gemaakte rapport ‘De Kiemkracht van Amersfoort’ adviseert voormalig Rijksadviseur voor het Cultureel Erfgoed Fons Asselbergs om de Elleboogkerk en Museum Flehite ondergronds met elkaar te verbinden. Dat ziet-ie als kansrijke, eerste optie. De Elleboogkerk zou dan voor moderne kunst van 1850 tot 1950 gebruikt kunnen worden. De onderdoorgang wordt ook expositieruimte. Museum Flehite plus Elleboogkerk krijgen de naam Museum Amersfoort.
Het concentreert zich dan op de hoofdlijnen ‘cultuurhistorie (inclusief Amersfoortse oude kunst) en moderne beeldende kunst‘. In de taakverdeling neemt kunsthal KAdE de internationale hedendaagse kunst voor de rekening. Vraag is waar in Amersfoort de kunst van 1950 tot 1962 een plek vindt. Bij genoemde taakverdeling tussen KAdE en Museum Amersfoort zal het gat tussen 1950 en de hedendaagse kunst met de jaren groeien.
Op 22 oktober 2007 werd de Elleboogkerk door brand verwoest. Het Armando Museum was er gevestigd. Ondanks een convenant, afspraken en toezeggingen aan de toenmalige beheerder Amersfoort in C besliste het college vanwege economische tegenvallers dat het Armando Museum niet terug kon keren naar de Elleboogkerk. Na een moeizame besluitvorming, scepsis van de hele raad over de onderbouwing van de plannen en een bruidsschat van 1 miljoen is de Armando Collectie in 2012 naar Oud-Amelisweerd verhuisd.
Op 21 juni 2012 nam het Utrechtse college bij monde van wethouder Lintmeijer de motie 55: ‘Armando zonder overheidsgeld‘ over. Hier staat in dat de gemeente via huur, de bijdrage in de exploitatie of hoe dan ook geen cent subsidie verleent aan Museum Oud-Amelisweerd. Tevens zegde Lintmeijer aan VVD-raadslid Jesper Rijpma toe de opbouw van de meerjarige kostprijsdekkende (ook: marktconform) huur aan de raad te verstrekken. Uit gesprekken buiten de raad bleek me dat aan twee instanties hier advies over gevraagd werd. En rond 1 oktober de gegevens verstrekt zouden worden aan de raad. Da’s openbaar nog steeds niet gebeurd.
Wat leren we ervan? Exploitant Stichting Museum Oud-Amelisweerd kan zonder reserve de kleinste tegenslag niet opvangen. Een raad ziet het aan, gaat met een exploitant in zee die onmiskenbaar bedrijfseconomisch zwak is en houdt de hand op de knip. Amersfoort krijgt een advies waarvoor tientallen gesprekken gevoerd zijn met als uitkomst ondergronds bouwen in een historische binnenstad. De moderne kunst moet naar de Elleboogkerk, terwijl het Amersfoortse college in 2010 de Armando Collectie de kerk uitdreef omdat het geld op zou zijn. Logica in de cultuurpolitiek is soms ver te zoeken. Wereldvreemdheid is echter ruim voorradig. Als het niet zo triest was, dan zou er voor een kunstliefhebber heel wat te lachen zijn om dit absurdisme.
‘Tunnel moet Elleboogkerk en Museum Flehite verbinden’
http://www.rtvutrecht.nl/nieuws/892223/tunnel-moet-elleboogkerk-en-museum-flehite-verbinden.html
AMERSFOORT – Museum Flehite en de Elleboogkerk in Amersfoort moeten met elkaar verbonden worden door een tunnel. Dat zegt Fons Asselbergs, voormalig Rijksadviseur voor het Cultureel Erfgoed. In de kerk kunnen dan exposities komen voor moderne kunst.
Dat idee staat in een rapport dat Asselbergs heeft overhandigd aan het stadsbestuur van Amersfoort. Hij onderzocht nieuwe functies voor vier leegstaande cultuurpanden in de stad. Naast de Elleboogkerk zijn dat kunsthal KAdE, Rietveldpaviljoen Zonnehof en de Aegtenkapel.
De onderdoorgang en de Elleboogkerk kunnen gebruikt worden voor moderne kunst. In zijn rapport zegt Asselbergs dat de collectie Kamerbeek naar de kerk gehaald kan worden. Die collectie herbergt figuratieve kunst van rond 1900, van nationaal belang. De collectie moet worden uitgebreid met werk uit particuliere collecties, is het idee.
VERBAASD
Amersfoort in C, de museumkoepel in Amersfoort kijkt op van het voorstel van Asselbergs. In de Elleboogkerk zat voorheen het Armandomuseum. Nadat de kerk in 2007 zwaar beschadigd was geraakt door brand, is er lang gesproken over de toekomstige functie van de kerk.
Vorig jaar werd uit bezuinigingsoverwegingen definitief besloten dat het Armandomuseum niet terugkeert in de kerk. Directeur van Amersfoort in C Marco van Vulpen vindt het daarom opmerkelijk dat de Elleboogkerk nu opnieuw wordt genoemd als museum. Van Vulpen kan niets zeggen over de haalbaarheid van het plan. Hij verwacht wel dat de exploitatie moeizaam wordt en dat er geld bij moet. [Accentuering GK]
Een ander plan voor de kerk is de oprichting van een historisch spookhuis, het zogenoemde Amersfoirde. De deskundige wijst dat niet af, maar vraagt zich af of zo’n bestemming passend is in een voormalige kerk. Of heeft hij twijfels over de aantrekkingskracht van zo’n spookhuis.
ANDERE PANDEN
Amersfoort bezit ook een van drie Rietveldpaviljoens ter wereld. Volgens Asselbergs moet dit paviljoen Zonnehof een ,,actiehaard voor jonge kunstenaars” worden. Hij adviseert de gemeente om de naoorlogse omgeving van het gebouw drastisch op te knappen. De Aegtenkapel in het historische centrum van Amersfoort is geschikt voor kleine concerten wegens de unieke akoestiek. De gemeente moet zorgen voor geluidsisolatie.
Voor de gloednieuwe kunsthal KAdE, die in 2010 is geopend, ziet Asselbergs geen culturele toekomst. De huur van het beeldbepalende pand is veel te hoog voor de cultuursector. De gemeente moet dit prestigeproject in handen van een makelaar geven voor de verhuur, aldus de deskundige.
Woensdag worden de plannen van Asselbergs besproken in de gemeenteraad van Amersfoort.
LikeLike