Bruggen slaan met Rutte II

‘Bruggen slaan’, da’s het motto van het kabinet Rutte II. Fracties van VVD en PvdA hebben ingestemd met het regeerakkoord. Beide partijen hebben snel gehandeld. De wil was aanwezig. Voor die aanpak krijgen ze veel waardering. Voor en tegen elkaar houden ze vol dat het akkoord ‘evenwichtig’ is. Het wordt om 16.00 uur gepresenteerd. Maar nu de inhoud nog. Een muur van lastenverzwaringen komt op de burger af. We moeten wennen aan nieuwe en oude gezichten in nieuwe pakken. Of een enkele jurk. Minister van Infrastructuur en Milieu Schultz van Haegen neemt een sleutelpositie in. Ze kan bruggen gaan bouwen. Gaan slaan zoals het in de nieuwspraak heet. Een oerhollands beeld van handen uit de mouwen, arbeid en techniek. Zou het lukken?

Foto 1: Mackinac Bridge, Michigan VS.

Foto 2: Albert Hahn, omslag De Notenkraker, 1911. Minister Syb Talma (ARP) was in het kabinet Heemskerk een van de grondleggers van de sociale zekerheid. 

Advertentie

5 gedachten over “Bruggen slaan met Rutte II

 1. Da#s nog maar de vraag. Er hoeft maar dít -vingerknip- mis te gaan met de euro of in Brussel en het regeerakkoord ligt op haar gat. Een andere boodschap die dit kabinet met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid meekreeg, is dat ze de rit moeten uitziitten, niet wéér vervroegde verkiezingen, omdat zoonlief in het zadel moet worden gehesen zonder politieke heisa op de achtergrond.

  Like

 2. @George: dat blijft op dit moment natuurlijk giswerk, maar ik heb daar voor verschillende redenen goede hoop op.

  Om te beginnen was er binnen de partijen al heel lang een onuitgesproken hoop en wens van de linkerkant van de liberalen om samen te werken met de rechterkant van de socialisten. Dit gaat terug tot Geertsema en den Uil. In de VVD werd dit altijd tegen gehouden door het rechtse deel en een ietwat reactionaire clubje. Bij de socialisten was het bij de zg. ‘nieuw linksers’ als vloeken in de kerk en de KVP, CHU ARP enz, stonden er glimlachend en handenwrijvend naar te kijken. Het latere CDA heeft er heel lang goed garen bij gesponnen. Nu het lijkt dat de liberalen en socialisten elkaar hebben gevonden verbaast het mij dan ook niet dat ze er zo snel uit zijn. Zelf heb ik een soort: He, he, eindelijk gevoel.

  Ten tweede – en wellicht belangrijker. Zowel de VVD als de PvdA hebben nu tonnen boter op hun knikkers. Het laatste dat ze zullen willen is dat de rit niet wordt uitgelopen en er voldoende ‘gesponnen’ kan worden.

  Ik ben geloof ik één van de weinigen die min of meer opgetogen is over de politieke route die Nederland op dit moment volgt : -)).
  In ieder geval ben ik voorlopig niet thuis als het zeuren begint.
  En dat zal al wel vanmiddag of het begin van de avond zijn

  Like

 3. @King Billy
  Niets is onmogelijk. Dan maar een republiek. Ik ben voor.

  @Jack
  Schat je de macht van de linkse VVD’ers niet te groot in? Werd de samenwerking tussen PvdA en VVD niet gewoon afgedwongen door de macht van het getal? Ik vermoed dat de rechtse PvdA’ers meer voor het zeggen hebben binnen hun partij dan de linkse VVD’ers binnen de hunne.

  Ik vermoed ook dat beide partijen veel in de samenwerking investeren. Jammer is dat de VVD met de vertrouwde namen komt die dicht tegen Rutte aanleunen. De PvdA lijkt daarin moediger. Voordeel is dat de verschrikkelijke Uri Rosenthal is verdwenen. Die man was zijn eigen rampbestrijding.

  Ik ben evenmin negatief maar hoop wel dat dit kabinet de immateriele punetn gaat scoren. Verlost van CDA en SGP. Of wordt er indirect druk gezet via de Eerste Kamer? Zodat er weer geen maatschappelijke modernisering wordt bereikt. Bijvoorbeeld wat het afschaffen van de wet op de godslastering en andere christelijke relicten betreft.

  Like

 4. @George: een linkse VVD is vermoedelijk een contradictie en bij gebrek aan beter een verkeerde naamgeving van mijn kant.

  Ik bedoelde eigenlijk die groep VVD’ers die een warm menselijk hart hebben en hun behoeftige medemens niet in de kou willen laten staan. Ze zullen dan nog wel behoudend en liberaal zijn, maar hun medemenselijkheid maakt het makkelijk voor hen om door een deur te gaan met conservatieve socialisten. Er zijn naar mijn vaste overtuiging veel liberalen die een warm hart op de juiste plaats hebben. Alleen hun mens, maatschappij en wereldbeeld zegt dat volwassen mensen daar waar mogelijk, volwassen verantwoordelijkheden dienen te dragen. Dat maakt ze echter nog geen bloedzuigers.

  Daarnaast ritselt het op de werkvloer in fabrieken enz. van conservatieve socialisten die eigenlijk ook wel vinden dat mensen in eerste instantie wel degelijk verantwoording dienen te dragen voor hun eigen leven. Ze werken immers zelf keihard en zijn vaak helemaal niet blij met het schijnbare gemak waarmee sommigen een uitkering of subsidies krijgen.

  De verschillen in mens en maatschappijbeeld zijn tussen deze groepen lang niet zo groot als hun voormannen – vaak vanwege electorale en politiek opportunistische redenen – ons willen doen geloven. Ik verwacht binnen deze beide groepen dan ook weinig gemor.

  Dat van de VVD’ers weet ik niet uit eigen ervaring maar mijn kennis van conservatieve socialisten komt wel uit de eerste hand.
  Ik vind overigens de PvdA mogelijke regeerploeg ook niet écht een verassing, maar ik ben conservatief genoeg om daar blij mee te zijn.

  Like

 5. Pingback: PVV tekent verzet aan tegen Rutte II. En tegen zichzelf | George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.