Arrestatie Griekse journalist wegens Lagarde-lijst zet vrije pers onder druk

De Griekse onderzoeksjournalist Kostas Vaxevanis is door de politie gearresteerd omdat-ie een lijst met belastingontduikers openbaar gemaakt heeft in zijn Hot Doc maandtijdschrift. Hij moet maandag voorkomen om vragen te beantwoorden. Het gaat om de zogenaamde ‘Lagarde-lijst‘ die in april 2010 de toenmalige Franse minister van Financiën aan de Griekse autoriteiten overhandigde. Waarna de Griekse regering er ruim 2,5 jaar niks mee deed. Er staan 2059 Grieken op met een rekening bij een Zwitsers filiaal van de HSBC bank.

Klokkenluider Vaxevanis zei in een gisteren opgenomen video dat de Griekse regering op zoek is naar hem, en niet naar de waarheid. De verdenking is dat corrupte politici, bankiers en ondernemers onder een hoedje spelen en er geen belang bij hebben dat de belastingontduikers op de lijst aangepakt worden. En door de politieke top beschermd worden. Dat ondanks de penibele stand van de economie waar door bezuinigingen burgers ontslagen of gekort worden op hun salarissen, en hogere belastingen voor de kiezen krijgen.

Er staat veel op het spel. Zoals de vrije pers. Een CD met de lijst wordt op straat voor 1 euro verkocht. Maar een journalist die de lijst publiceert wordt gearresteerd. Verder de geloofwaardigheid van de Griekse regering die bij de EU en het IMF steeds weer om overbruggingskredieten vraagt. Dat gaat niet van harte. Zeker de bevolking en politiek van noordelijke landen als Duitsland, Finland of Nederland zijn kritisch. Tenslotte staat de solidariteit van de Griekse samenleving onder druk. Waar burgers de rekening van een corrupte zakelijke en politieke moeten betalen. Een voor iedereen ongewenste uitkomst zou kunnen zijn dat de EU de Griekse overheid volledig onder curatele plaatst en voor lange tijd de macht op de belangrijke ministeries overneemt.

Foto: Cover Hot Doc en foto Kostas Vaxevanis.

9 gedachten over “Arrestatie Griekse journalist wegens Lagarde-lijst zet vrije pers onder druk

 1. Ook Elsevier maakte er al melding van. De zakkenvullers hebben hun kapitaal in Zwitserland gestald.

  Op de lijst staan: onder anderen Stavros Papastavros, een adviseur van de huidige premier Antonis Samaras, en Georgios Voulgarakis, oud-minister en lid van Nieuwe Democratie, de partij van Samaras.

  Waar blijft het commentaar van de Nederlandse Regering?

  Like

 2. Dat er enorme bedragen in de orde van grootte van 250 miljard vanuit Griekenland naar Zwitserland zijn getransfereerd is bekend. Dat daar het stilzwijgen toe wordt gedaan, impliceert niet dat dit niet wordt onderzocht.
  De betrokken journalist had dit anders moeten aanpakken. Cynischer kan nauwelijks, maar hopelijk zit hij nu voor zijn eigen veiligheid veilig achter slot en grendel.
  En een kopie van de betreffende CD kopen, is niet nodig. Verschillende websites bieden de mogelijkheid deze CD te downloaden. NYT online gelezen?
  Blijft dat de Griekse regering dankzij haar snelle actie en ‘Griekenland’ als zodanig, haar geloofwaardigheid voor de zoveelste keer nog verder aan het verknallen is. Met grensoverschrijdende politieke gevolgen omdat miljoenen kiezers het beu worden.

  Like

 3. @Netwerk
  Ik vermoed dat de Nederlandse regering nu met het eigen bestaan bezig is.

  @King Billy
  Da’s het trieste van de zaak. Officieus zijn overal de gegevens bekend. Maar officieel worden ze in Griekenland genegeerd door achtereenvolgende regeringen. Ik zie niet in waarom de journalist het anders had moeten aanpakken. Vanwege de privacy van de belastingontduikers?

  Als er een goedkope optie was om Griekenland af te schrijven was dat al lang gebeurd. Mij interesseren in deze zaak trouwens de aspecten van de meningsuiting en de vrije pers meer dan de economie. Als het om de Griekse economie gaat begrijpt toch niemand er nog iets van. En er is geen wetenschappelijke methode om te besluiten Griekenland wel of niet uit de eurozone te gooien. Een besluit is afhankelijk van het feit wat men al dan niet onder het algemeen belang wenst te tellen.

  Like

 4. ‘anders aanpakken’, bedoel ik mee dat hij arrestatie -en wellicht erger- had kunnen voorkomen en met de gegevens bij andere invloedrijkere, buitenlandse media had kunnen aankloppen, waardoor de impact van dit onrecht groter had kunnen zijn. Uiteindelijk is dat laatste toch zijn doel. De domme reaktie van de Griekse regering is veelzeggend, voorbarig en werkt contra-productief.
  Verder is het heel goed mogelijk dat inderdaad op de betrokken CD namen staan van mensen die geen belasting hebben ontdoken.Die hebben recht op bescherming van hun privacy.

  Like

 5. Tja, vòòr de Franse revolutie was het beginsel in Frankrijk dat alleen de armen belasting betalen.
  Er zijn landen die dat principe nog huldigen.
  De VS bijvoorbeeld.
  Waarom hebben we dan kritiek op de Grieken ?
  We betalen toch ook voor de JSF ?
  Voor sommige dingen moet je wat over hebben, zoals de Europese heilstaat.
  De armen in de VS weten er alles van.

  Like

 6. Het zijn niet alleen Grieken die verdacht worden van belastingontduiking via HSBC.

  = The names of French, Spanish and German depositors at the same HSBC branch in Geneva had already been made available to the respective governments. “I noted the biggest amounts and sent the names to SDOE for checking . . . I was told that preliminary findings showed problems with (their) tax declarations, so I gave SDOE the whole list to pursue,” Mr Papaconstantinou told the FT.=

  http://www.ft.com/intl/cms/s/0/af4cbf18-0b15-11e2-afb8-00144feabdc0.html#axzz2AeIfIkQb

  In dit artikel staan ook de namen van de Griekse politici die verdacht worden. De lijst is inderdaad op meerdere plekken op internet terug te vinden.

  Verder begrijp ik niet, George, waarom de EU de Griekse overheid volledig onder curatele zou moeten plaatsten. Er zijn legio economen die m.i. terecht wijzen op een gedeelde schuld in de eurozone (en daarbuiten) inzake de toestanden in Griekenland. Voor deze zou het er op neer komen dat de junkies gestraft worden en moeten luisteren naar de dealers.

  Die arrestatie van Kostas Vaxevanis is uiteraard bezopen.

  Like

 7. @George: dit soort mensen (klokkenluiders) zijn in mijn ogen de ware helden in onze zg. democratische samenleving. Dit omdat ze ongetwijfeld weten tegenover welke overweldigende krachten ze staan. Je moet natuurlijk niet aan de portemonnee van deze superrijken komen. Dan zijn de rapen gaar. Dergelijke mannen en vrouwen zijn in staat om hun angsten te overwinnen om hun ideaal van een rechtvaardiger samenleving wat dichter bij proberen te brengen. Dit in de wetenschap dat al hun opofferingen hoogstwaarschijnlijk in eerste instantie zonder resultaat zullen zijn. Dus moeten ze bij hun volle bewustzijn een existentiële angst overwinnen.

  PS: Dank voor je opmerking bij mijn avatar. Zelf vind ik het plaatje een beetje macho, maar ik heb weinig foto’s van alleen mezelf en natuurlijk nog minder die van recente datum zijn.
  Ik heb er nu een kort verhaaltje bij gezet. Ik was dit eerst niet van plan, maar vind het bij nader inzien toch wel wat correcter als een ander een beetje weet met wie ze aan het discussiëren zijn.

  Like

 8. @King Billy
  Maar het ging Kostas Vaxevanis om de Griekse publieke opinie. de route via het buitenland is al bewandeld, en hielp niet.

  @Jelle
  Als cynisme om de hoek komt kijken hebben we geen spiegel nodig. Dan wel consequent zijn. Als de rijken geen -of weinig- belasting betalen, dan de armen geen vrijheid van meningsuiting. Gelijk oversteken.

  @Arjan
  De omstandigheden zijn bekend. Natuurlijk is er een uitruil tussen noord en zuid. Door de lage rente die ze op hun staatsleningen moeten betalen verdienen landen als Duitsland en Nederland miljarden. Een deel van dat geld stroomt nu naar Griekenland terug. Ook commerciele banken uit het noorden hebben geprofiteerd. Europa heeft al veel te zeggen binnen de Griekse overheid. Ik wees op een structurele verandering voor lange tijd. De banken zijn te machtig om aangepakt te worden. Griekenland is onmachtig en in directe betalingsproblemen gekomen.

  @Jack
  Precies, daar ging het me om. De klokkenluiders worden in de gevangenis gestopt, terwijl de Griekse ministers dat lot verdienen. Niet dus.

  @Aad
  De Griekse regering staat extra voor joker.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.