CDA zoekt eenheid in de ontkenning van tegenstellingen

Het CDA poogt in het rapport ‘Om eenheid en inhoud’, ook: de commissie Rombouts, om de recente verkiezingsnederlaag te verklaren. Sinds 2007 heeft de partij meer dan 70% van haar electoraat verloren. Deze neergaande trend komt volgens de opstellers door meer dan ontkerkelijking of ontzuiling. Want: ‘Wij hebben deze neergaande lijn ook aan onszelf te danken. Decennialang heeft het CDA afwisselend met links en rechts geregeerd. Dit heeft de partij gemaakt tot kampioen ‘compromissen-uitleggen’. Het is steeds onduidelijker geworden waarvoor het CDA zelf stond. Ons profiel werd flets, vlak, kleurloos, niet onderscheidend.’

Het rapport doet een interessante poging om weer eenheid te brengen in een verdeelde partij. Mijn oog blijft haken op aanbeveling 12: ‘Het is nu zaak de uitvoering van het rapport Frissen weer voortvarend ter hand te nemen.‘ In bijlage 3 staan de aanbevelingen opgesomd van het rapport ‘Verder na de Klap van die commissie Frissen uit november 2010. De vorige klap dus. Onder het kopje ‘Nieuwe koers, krachtig geluid’ staat: ‘Het CDA moet een krachtig geluid laten horen, voorbij de verouderde analyse van de tegenstelling linksrechts.’

Ontkennen van ideologische tegenstellingen is het lek onder water. Het CDA kan gezien haar corporatistische instelling niet kiezen. Vervolgens verft de partij het lek groen en noemt dat nieuwe duidelijkheid. Of in CDA-orakeltaal: ‘eenheid’ of ‘bekendheid’. Ofwel, de tegenstellingen worden niet opgelost, maar omcirkeld.

Is nou volgens het CDA de tegenstelling links-rechts verouderd, of is de analyse ervan verouderd? Het maakt weinig uit, want de tegenstelling links-rechts is helemaal niet verouderd. Ondanks nieuw pragmatisme tooien partijen zich opnieuw met ideologische veren. Daar schudden ze trots mee voor de camera’s om die in de binnenkamers weer af te doen. Maar het CDA meent naakt de publiciteit te kunnen passeren en verklaart de links-rechts tegenstelling verouderd. Wat rest is de mist om de tegenstellingen aan het oog te onttrekken.

Foto: Dorp en kerk in de mist.

Advertentie

3 gedachten over “CDA zoekt eenheid in de ontkenning van tegenstellingen

 1. Ik heb het debat enigszins gevolgd. Ze geloven zich zelf niet meer en ik denk dat dit het grootste probleem is. Als je vroeger een geloof aanhing was je sociaal verplicht CDA te stemmen. Nu ligt dat even anders die sociale druk is weg

  Like

 2. @rikus
  En Rombouts stelt voor om die ‘C’ van het CDA maar te schrappen. Hij wil geen deel uitmaken van een kleine getuigenispartij. Nee, politici als Rombouts -ook burgemeester van Den Bosch, de grootste gemeente die het CDA nog ‘in bezit’ heeft-, maken liever deel uit van een grote machtspartij. Zijn opmerking over het schrappen van de ‘C’ is in mijn ogen niet zozeer bijzonder omdat hiermee het ‘Christendom’ naar het tweede plan verschuift, maar omdat het niet ondubbelzinnig vervangen wordt door het ‘Conservatisme’. Die keuze heeft de commissie blijkbaar niet aangedurfd. Of aangekund.

  Godzijdank is de sociale druk weg, Rikus. Maar hiermee ook het bestaansrecht voor een brede volkspartij CDA. Zo lijkt het.

  Like

 3. In het oude Rome kregen de eerste christenen te horen, dat het opviel dat ze zo goed met iedereen konden opschieten. Heel opvallend in die oudste romeinse gemeente was voor romeinen de bij hen onbekende gezamenlijke zorg voor zieken. In dat oude Rome staat dan ook de wieg van onze latere westerse gezondheidszorg. Praktisch christendom heeft inderdaad aantrekkelijkheid, maar niet omdat het zo hard getuigt of zichzelf op de borst klopt. Het is de poging om simpel te leven op die moeilijke manier van Jezus, In kerkelijke interne vormgeving zal die zich ook in rituelen uiten, in het gewone leven heeft ze die niet nodig. Die manier van leven, ook buiten de kerken om door historische en literaire wetenschap nu meer dan ooit bekend, zou inhoud van de C kunnen zijn. Rond 1980 had ik een lang gesprek met Piet Steenkamp en weet zeker dat hij bij het begin van het CDA die C bedoelde en zich wat dat betreft ook zelfstandig evangelisch vrijmoedig opstelde tegenover de kerken. Een manier van leven waarin iedereen de moeite waard (eventueel ook het aanpakken waard!) is en meetelt, met name ook zij, die het niet alleen kunnen rooien in de maatschappij. Natuurlijk heeft men nu dan ook gelijk als men concludeert dat een gedoogconstructie met een PVV, die een aantal landgenoten niet zo de moeite waard vindt, funest is voor die C. Hoeveel aantrekkingskracht (en stemmen) die manier van leven in onze materialistische consumptiemaatschappij politiek nog oplevert, is moeilijk in te schatten. In ieder geval -hoeveel pijn dat ook kost- men zal met de mentaliteit van een Jezus nu wel afscheid moeten nemen van een politieke machtspartij met pluche zetels. Wel kan men die manier van leven van Jezus natuurlijk ook in andere politieke partijen proberen waar te maken en is een CDA niet levens- en gelovig politiek noodzakelijk!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.