Mitt Romney en de Mormonen: Achter de sluier

Religie is ritueel. Sommigen beschouwen het als een poppenkast. Dat maakt de dit jaar met een verborgen camera opgenomen film duidelijk. Focus is de Mormoonse Kerk in Utah. Mormonen annexeren zelfs de doden door ze na hun dood te dopen. De procedures hebben veel gemeen met Vrijmetselarij. De toegang tot de hemel wordt bereikt met wachtwoorden en de hand schudden. Mormonen erkennen de scheiding van kerk en staat niet. Dat blijkt uit het feit dat ze geloven dat de wereldse overheid vervangen moet worden door een door Mormonen geleid religieuze overheid. In een geheime eed zweren ze keer op keer dat na te streven.

Ook Mitt Romney heeft deze eed meerdere malen afgelegd. Amerikaanse evangelicals beschouwen Mormonen niet als christenen. Maar conservatieve christenen zijn pragmatisch genoeg om hun ideologische verschillen opzij te zetten nu Romney een goede kans maakt om Obama te verslaan. Ook helpt mee dat de Mormoonse kerk een conservatieve inslag heeft. Maar twijfels over Mormonen blijven. Toch is het opvallend dat de Democraten Romney niet op zijn geloof aanvallen. Is er een niet-aanvalsverdrag gesloten of laat de religieuze tolerantie dat niet toe? Nu krijgen de VS mogelijk een president die de scheiding van kerk en staat verwerpt.

Advertentie

21 gedachten over “Mitt Romney en de Mormonen: Achter de sluier

 1. Het is opvallend, dat nu weer aan de orde komt. De presidentskeuze wordt weer gekoppeld aan religie. In hoeverre is de Islamitische achtergrond van Obama (ondanks zijn ontkenning) ook van enig belang geweest? Wordt religie er weer bijgesleept om de Messias in het zadel te houden.
  Rituelen zijn niets anders dan ‘ongrijpbare punten’ die men mentaal vastlegt.. Kijk als er een zwarte kat oversteekt dan krijg je…………. is net zo mal als een puntmuts opzetten in een kerkdienst.

  Like

 2. @Netwerk
  Zeker opvallend dat dit filmpje nu opduikt. Hoewel journalistiek logisch. Als de uitruil tussen Democraten en Republikeinen eruit neerkomt dat de eersten niks over de Mormoonse achtergrond van Romney en de laatsten over de islamitische/niet-Amerikaanse roots van Obama zeggen, dan is het politieke systeem van de VS nog verrotter dan we al konden denken. ‘Achter de Sluier’ gaat dan niet over de rituelen in de Mormoonse Kerk, maar over de rituelen van de Amerikaanse politiek.

  Like

 3. Het meest griezelige van het Mormoonse gedachtegoed vind ik het eindtijd-verlangen, waarin de stad Jeruzalem een grote rol speelt, maar daarin verschillen ze helaas weinig van de vele ‘born again’ bijbelfanaten die de USA rijk is.

  Like

 4. @Joke bij hen is het Jeruzalem, bij de moslims is het Mekka.
  Men heiligt steden, boeken, kleding……….. als pionen loopt
  men aan de leidraad van het spookbeeld in hun kop.

  Like

 5. Quote Elsevier “Vredesregeling
  De kwestie is een van de obstakels voor een vredesregeling in het Midden-Oosten. De Palestijnen claimen Oost-Jeruzalem als hoofdstad voor hun toekomstige onafhankelijke staat; Israël wil heel Jeruzalem als zijn ‘eeuwige en ongedeelde hoofdstad’ houden.

  De toespraak van Romney, zonder uitspraken over de grenzen van Jeruzalem, kan worden opgevat als steun aan de Israëlische onderhandelingspositie.” Unquote.

  ongedeelde hoofdstad

  -Ik snap niet waarom dit erger zou zijn dan Mekka waar alleen mannelijke Moslims in mogen-
  Je kan toch wel zien hoe primitief de meeste religie- aanhangers zijn.

  Like

 6. Ja ja, die Saoudi’s zijn óók geen lieverdjes… Maar het bezit van Jeruzalem, in het bijzonder de Tempelberg, is zeer omstreden en zou een heftige kettingreactie kunnen veroorzaken – en dat is ook precies de bedoeling, want dan breekt het zo vurig verlangde Einde der Tijden aan. Jeruzalem heeft al genoeg kruistochten over zich heen gekregen. De Knesset heeft de stad al eens tot hoofdstad uitgeroepen, maar daar hebben 2 VN-resoluties een stokje voor gestoken.

  De leringen van de Mormonen doen mij altijd sterk denken aan die van The Plain Truth (die zich profileren als ‘christianity without the religion’), waarvan mijn moeder vroeger de stenciltjes las in de Nederlandse vertaling (het abonnement was gratis, en daarmee alle weerstand overboord). Die geloven dat de WASPs de verloren 10 stammen van Israel belichamen (zie http://en.wikipedia.org/wiki/The_Plain_Truth#Editorial_content). Als gevolg van een van die schrijfsels, over spoedige herbouw van de tempel, stak iemand in 1969 de Al Aqsa moskee in de fik.

  Like

 7. Hoewel ik niets met de christelijke leer heb, ken ik wel de esoterische kant
  er van. Het is denk ik wel belangrijk dat je weet, waarom men denkt het
  recht te hebben op Jeruzalem. Ik zou dit eerder bij de ontwikkeling van het
  mensdom willen plaatsen. De Joden hebben de eerste mens voortgebracht.
  Een die zich los van God maakte en zelf verantwoording kon dragen.

  Zie het maar als een p.c. hardware, software, kast en voeding en de blogger
  die de zaak bedient.

  Dat is nu juist het probleem waar we mee kampen, de gemiddelde mens
  kan geen totale verantwoording voor zichzelf dragen. Men heeft een God /
  Allah nodig die als kapstok fungeert.

  Like

 8. Tuurlijk. Zoals de uitvinding van het monotheïsme ook al een fase markeerde in de ontdekking van het ‘ik’. Maar 2000 jaar later zou je toch gehoopt hebben dat we inmiddels wat verder waren ontwikkeld dan te denken dat het begrip ‘het nieuwe Jeruzalem’ ook maar iets te maken heeft met het fysieke Jeruzalem.

  Like

 9. Hoe belangrijk de grond van Israël is, kan je misschien verklaren door
  je af te vragen waarom zoveel migranten in land van herkomst begraven
  willen worden. Het is de gehechtheid aan de geboortegrond.

  Like

 10. De grond waar men zelf geboren is, misschien. Maar na 2000 jaar valt dat niet meer te zeggen: je hebt 2 ouders, 4 grootouders etc. – je moet het getal 2 zo’n 80 keer verdubbelen. Ik heb de wiskunde niet meer zo paraat, maar dat zijn een heleboel voorouders.

  Overigens heeft zionisme heel weinig met religie te maken. De meeste orthodoxe joden waren oorspronkelijk fel tegen het idee, met name omdat ze de voorspellingen inzake ‘Jeruzalem’ heel anders interpreteerden. Maar er zijn dus ook christenen met zo’n denkraam, over uitverkorenheid en zo (heette dat niet de Vervangingstheorie bij de gereformeerden). Volgens mij zei Jezus echter: “mijn koninkrijk is niet van deze aarde” en daar is toch geen speld tussen te krijgen.

  Like

 11. Pingback: Overheden gaven Mormonen databases van de doden. Mag dat? « George Knight

 12. Again.
  U verstaat duidelijk dat wat u wil verstaan Joke Mizée. Het is ongelooflijk wat u hier uit de losse pols debiteert, Nu ben ik ik een tamelijke atheïst, maar toch. Ziet u nu werkelijk niet in waar u zo zelfgenoegzaam om grinnikt?

  Jaja, om te voorkomen dat alle joden vermoord worden, maar mevrouw Joke weet er nog een leuke bak uit te maken.

  Like

 13. Hoezo “again”, meneer of mevrouw ‘toetssteen’? Ik vind dit allesbehalve grappig en begrijp niet waar u die suggestie vandaan haalt. Eindtijd-adepten beschouw ik als een serieus gevaar voor de wereldvrede, omdat ze hevig verlangen naar een oorlog die alle andere oorlogen overtreft. Mijn moeder was (ik weet niet of ze er nog zo over denkt) altijd een groot voorstander van de atoombom, en vooral ook dat-ie (nog) een keer gedropt zou gaan worden, want dan zouden de voorspellingen eindelijk uitkomen. Binnen zo’n denkraam moet/mag je absoluut niks ondernemen om te voorkomen dat de Grote Ramp zal plaatsvinden, integendeel juist. En als ik suggereer dat de joden – net zo min trouwen als de christenen, atheïsten, etc. – heus niet die zeeën van bloed bespaard zullen worden, is dat geen aantijging uit de losse pols. Alleen de mormonen zelf ontspringen de dans, volgens de leer van de mormonen – waarom zouden ze anders die dooprituelen uitvoeren, als de denominatie er niet toe zou doen? (Overigens is de LDS-kerk ook in Israel een tijdje in de weer geweest met zowel bekeringen als postuum dopen, maar die activiteiten werden hun bij wet verboden, behalve… in die gevallen waarin het om hun eigen voorouders gaat.)

  Like

 14. How Mormon Doctrine Shapes Romney’s World View
  by KIRK ROBINSON
  http://www.counterpunch.org/2012/11/02/how-mormon-doctrine-shapes-romneys-world-view/

  (..)
  Armageddon

  According to Mormon eschatology, we are now in the “last days” of our earthly estate, which explains the official name of the Mormon Church: The Church of Jesus Christ of Latter-Day Saints. Surely Armageddon is not far off, when the forces of righteousness will permanently conquer and subdue the forces of evil. This will usher in a millennium of peace in which Jesus will return to Earth to rule, assisted by the most worthy of God’s children, a good many of whom will of course be Mormons. These elite will include men who are leaders of men and empire builders the likes of Mitt Romney. They will also be members of the “House of Israel,” which consists both of the descendants of the Biblical patriarch Jacob and people who are “adopted” into the House of Israel by being baptized Mormons. From the Mormon perspective, this implies a special affinity between Mormons and Jews that is reinforced by a common history of persecution. It’s an obvious step from this to the conclusion that ineluctable Armageddon will involve a war between the righteous nation of Israel and its supporters on the one side, and its enemies on the other. As things presently stand, we are talking here about a war to end all wars between Israel and Iran and their respective allies. Just what we don’t need!
  (..)

  Like

 15. Joke Mizée
  Ik ben een hij. En waar ik het over heb zijn uw commentaren op 22:59 en o1:41

  Oeps, een beetje verkeerd verstaan. Ach ja, het blijft lachen.

  Ik ben overigens een verstokte atheïst met wat agnostische denkbeelden, want ik ben tijdens mijn studies net zoals Einstein aangelopen tegen zaken die niet te verklaren zijn. Hij loste dat op met een vleug religie, wat hij overigens een particuliere gekte noemde, ik vul het in met schouder ophalen. Ik weet het niet, maar god( om het even welke) is het in elk geval niet voor mij.

  Of ik dol ben op Romney? Ach, hij is wel iemand die weet hoe keihard te saneren, een bedrijf rendabel te maken en daardoor te zorgen voor meer arbeidsplaatsen. In eerste instantie dus keihard, maar het betaalt zich terug.

  Mijn favoriet was overigens Ron Paul, want ik ben wars van oorlogen. De VS moet zich richten op hun eigen innovatieve krachten en niet de destructieve.

  Like

 16. @toetssteen: Nogmaals: ik vind het bepaald niet grappig, dat maakt u ervan – ik vind de man serieus een gevaarlijke gek. Saneren is bij mijn weten een manier om arbeidsplaatsen te schrappen, teneinde de winst te maximaliseren, en levert nooit arbeidsplaatsen op. Maar wat mij meer aan het hart gaat dan de interne aangelegenheden van de VS, is de wijze waarop ze voortdurend de wereldvrede op het spel zetten en repressie uitoefenen. Er zit wat dat betreft weinig licht tussen de Democraten en de Republikeinen, maar Obama is tenminste niet zo wildenthousiast als reli-fanaten zoals Bush en Romney.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.