Publiek debat met moslims over open samenleving gewenst

De trailer van de film ‘Innocence of Muslims‘ blijft sommige gemoederen bezig houden. Gisteren was er een georganiseerd protest met meer dan 10.000 moslimmannen voor de kantoren van Google in Londen. Woordvoerders eisten dat de trailer van YouTube wordt verwijderd. YouTube is een onderdeel van Google.

Zo zei organisator Masoud Alam volgens The Telegraph dat het bij de trailer niet om vrijheid van expressie gaat omdat ‘de Profeet’ beledigd zou worden. Hij mag dat beweren, maar moet beseffen dat de vrijheid van expressie of meningsuiting pas volle betekenis krijgt als men andersdenkenden die vrijheid gunt. Dus Masoud Alam wil wel degelijk de meningsuiting inperken. Hij roept op tot censuur. En dwingt anderen tot zelfcensuur.

Een van de sprekers op het protest, sjeik Faiz Al-Aqtab Siddiqui zei zelfs dat Google verantwoordelijkheid voor beleefdheid moet nemen. De plaatsing van de trailer op internet ziet-ie als anarchie en niet als vrijheid van meningsuiting. Hij riep zelfs op tot een ethisch reveil -campaign for civility- samen met andere groepen. Zoals de Kerk van Engeland, Katholieken, Joodse groepen, Vakbonden en zelfs Conservatieven.

Een woordvoerder van Google liet desgevraagd weten dat de trailer gewoon online blijft. Want wat in het ene land prima is, kan in een ander land problemen geven. De trailer valt binnen de voorwaarden van YouTube.

Protesterende moslims lijken niet te begrijpen wat pluriformiteit en vrijheid van meningsuiting inhouden. Het is gewenst als daarover een publiek debat ontstaat. Zodat door voorlichting toegelicht kan worden wat een open samenleving met zich meebrengt. Uiteraard kunnen de moslims met hun protesten doorgaan zolang ze willen. Het versterkt hun identiteit als geloofgemeenschap, maar ze moeten beseffen dat verregaande eisen het beeld afzwakt dat ze zich voegen in de nationale rechtsstaat. Andersdenkenden hun wil en religieuze denkbeelden opleggen is in de pluriformiteit onwerkbaar. En waar gaat het over? Een trailer op internet die opgezocht moet worden om gewist (en gemist) te worden. Trailer en de reactie erop zijn tamelijk infantiel.

Foto: Protest op Buckingham Palace Road, Londen voor het kantoor van Google, 14 oktober 2012. Credits Geoff Pugh

7 gedachten over “Publiek debat met moslims over open samenleving gewenst

  1. Het wordt inderdaad tijd dat er eens een fors debat komt over de gevolgen van de beroeps-Islam. Wanneer komen zij met vredelievende teksten c.q. boodschappen? Wanneer zijn zij bereid de teksten van de Koran te toetsen aan dit tijdperk? Men maakt gebruik van de meest moderne middelen, maar de vrouw en niet gelovigen zouden zij het liefst in quarantaine willen afzonderen.

    Waarom heeft de mens überhaupt een geloof – religie – sprookje of ideologie nodig om het lege hart op te vullen?

    Like

  2. @Netwerk
    Waarom iemand een geloof, religie of sprookje nodig heeft om het lege hart op te vullen is een interessante vraag. Iedereen moet dat zelf weten. Da’s onze vrijheid. Kortom, men doet maar. Maar andersdenkenden de eigen wil opleggen, of uitingen verbieden die anderen wel interessant vinden, is een brug te ver. Dat zouden deze moslims moeten leren om niet te doen.

    @Rikus
    Nu je het zegt. Wilders kwam toch nog met een Fitna2 over homosexualiteit? Ooit aangekondigd. Ik heb er nooit meer iets over gehoord. Wie weet hoe het daar mee staat?

    Like

  3. Niks gesprek of thee drinken.
    Aanpassen of opdonderen.
    Ik heb me ook altijd aangepast als je in een ander land komt DAT is normaal en minimaal.

    Like

  4. Nederland loopt wel voorop met haar kneuterigheid en pampergedrag. Als je in de V.S. werkt / woont liggen dit soort zaken toch wel iets anders, hoewel ik de houding van de kniebuigende Obama onbegrijpelijk vind. De ruimte die de beroeps moslims in Europa kregen, hebben zij niet kunnen waarderen en inschatten op hun waarden. Zij willen zich hier vestigen, maar dan alleen met hun stampende voeten. De kop bleef elders. Wat brengt de Islam de Europeanen?
    Bij Vivaforum, stelde een-door-cartoon-van-Mohammed aangeslagen schrijver, wij zijn boos maar wij zijn niet de Islam. Mijn vraag er op was “wat is de Islam zonder de mensen”?. Mensen verschuilen zich achter de Islam, volgen deze blindelings en dat kan / mag zeker. Maar dwing geen ander dit antieke boek te volgen.

    Like

  5. @Netwerk
    ‘Wat brengt de Islam de Europeanen?’

    Dat vraag ik me ook al jaren af. Wat voegt de islam toe aan Europese waarden? Ik zie het nog steeds niet.

    Like

  6. The prisoner’s dilemma. Vanuít een religie en geschiedenis ontstaan schuldbewustzijn, van energie afhankelijk en hoog ontwikkeld, compact West Europa, dat zich terwille van de goede en lieve vrede schikt in een min of meer afgedwongen -morele chantage- underdog rol. Dat roept uiteraard ongenoegen en fricties op.
    Of een publiek debat leidt tot wederzijds begrip en verschuiving van tolerantie grenzen is zéér de vraag.

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.