Sluiting Breda’s museum dreigt

De Bredase gemeentesecretaris Richard Meulenbroek heeft vorige week een bezoek gebracht aan het stadsmuseum Breda’s museum. Volgens enkele betrokkenen heeft-ie gezegd dat het museum het gebouw aan de Parade moet verlaten. De ruimte zou verkocht worden. Onder het personeel is onrust ontstaan omdat de dagen van het museum geteld lijken, aldus BN De Stem. De collectie gaat mogelijk naar het nieuwe MOTI, het voormalige De Beyerd en Graphic Design Museum. Een museum met nationale pretentie. Hoe complex de situatie is blijkt uit het feit dat er al lange tijd geruchten gaan dat ook het MOTI op punt van omvallen staat.

Cultuurwethouder Wilbert Willems stuurde eind september een brief naar de raad. Eerder waren er plannen over verzelfstandiging (2011) en een verzelfstandiging onder samenwerking met het Noordbrabants Museum (2011). Een jaar later lijkt samenvoeging van Breda’s Museum en MOTI reeds achterhaald. Breda dreigt haar rijke stadsgeschiedenis op te doeken. Opmerkelijk is trouwens dat het de gemeentesecretaris was en niet de cultuurwethouder die de slechte boodschap aan het personeel van Breda’s Museum bracht.

Foto 1: Velázquez, De Overgave van Breda, 1634-35.

Foto 2: Adam Broomberg en Oliver Chanarin, The day that nobody died (2008), Breda Photo 2012: 13 september – 21 oktober in Breda’s Museum

6 gedachten over “Sluiting Breda’s museum dreigt

 1. “Opmerkelijk is trouwens dat het de gemeentesecretaris was en niet de cultuurwethouder die de slechte boodschap aan het personeel van Breda’s Museum bracht.”
  Dat is de baas van al het gemeentelijk personeel, dus zo gek is het niet dat ze hun aanstaande ontslag van hem te horen krijgen. Maar heel vaak komt dergelijk beleid, om panden af te stoten en commerciële huurprijzen op te leggen v.w.b. het overige bestand e.d., rechtstreeks uit de koker van de concerndirecteur (= gemeentesecretaris) en niet bij het college vandaan.

  Like

 2. @Joke
  Je hebt gelijk. Ik weet dat de Bredase gemeentesecretaris verantwoordelijk is voor het personeel, en zelfs voor de operatie om personeel af te laten vloeien. Hij maakt zelfs deel uit van het college.

  Toch vind ik het merkwaardig – en een gemiste kans- dat niet de politiek eerste verantwoordelijke voor het museum- en kunstbeleid, te weten de wethouder cultuur de slechte boodschap brengt. Door de gemeentesecretaris af te vaardigen geeft naar mijn idee het college het signaal dat het museum- en kunstbeleid ondergeschikt is aan al het andere. In mijn ogen een technische opstelling die vertelt dat het belang van de eigen organisatie voorop staat. Dat is feitelijk ook zo, maar doorgaans proberen gemeenten de schijn op te houden dat de bestuurders besluiten. In Breda niet dus.

  Like

 3. “Hij maakt zelfs deel uit van het college.”
  Da’s ook weer waar ja. Ik had beter kunnen schrijven “… niet bij de politiek vandaan”. Dat zo iemand gewoon lid is van het college, zonder democratisch verkozen te zijn – ik blijf dat bizar vinden.

  Ik heb altijd medelijden met de wethouder die de PZ-portefeuille krijgt, want dan ben je in feite alleen een verlengstuk van de hoogste ambtenaar. De concernstaf zet de meeste lijnen uit, en die houden dan bv. in dat alle gemeentelijke diensten zullen worden afgestoten uit oogpunt van efficiency – met als gevolg dat gemeentemusea verdwijnen en vuilnismannen hun baan kwijtraken. Dat is bij ons ook zo gegaan, dat dat eerst geaccordeerd wordt en later pas discussie oproept.
  Of je ziet bv. een stuk langskomen over marktconform huurbeleid waarin voors en tegens staan, zo op het oog een discussiestuk dus, maar per omgaande verschijnt een brief van een concerndirecteur dat alle huren marktconform worden voor non-profit organisaties. Dat was helemaal geen politiek besluit, de discussie over wat dat voor gevolgen zou hebben is daarna pas gevoerd in de raad. Maar het is wel nog steeds staand beleid om alle panden in de verkoop te gooien.

  Het schijnt dat er een club van gemeentesecretarissen bestaat, die samen de ‘pool’ vormen. Zodoende volgen zowat alle gemeenten dezelfde lijn, ongeacht de kleur van het college.

  “Door de gemeentesecretaris af te vaardigen geeft naar mijn idee het college het signaal dat het museum- en kunstbeleid ondergeschikt is aan al het andere.”
  Dat kan – het kan ook iets met de pikorde te maken hebben dat-ie het af wist te schuiven.

  Like

 4. @Joke
  Ok. Wat je in je laatste zin lijkt me niet logisch. Want in de pikorde staan de wethouders van cultuur doorgaans op de onderste plek. Hoewel het samenhangt met de samenstelling van de portefeuille. Wilbert Willems heeft ook verkeer en milieu. Niet belangrijk. Hij is ook nog eens een PSP’er die opgegaan is in GroenLinks. Een partij met weinig macht. Of die gemeentesecretaris van Breda moet het leuk vinden om medewerkers te ontslaan. Maar dat lijkt me iets wat niemand graag voor zijn of haar rekening neemt. Hoewel je bij sommige ambtenaren nooit zeker weet of begrijpt waar ze hun voldoening uit halen.

  Like

 5. Nee, o.k. Ik theoretiseer ook maar wat. Laat ik het dan zo zeggen: die gemeentesecretaris houdt in de eerste plaats van reorganiseren. De wethouder heeft niet voldoende in de melk te brokkelen gehad om het noodlot af te wenden, maar toch genoeg om het vuile werk dan maar door de geestelijk vader te laten opknappen. Dat zullen de anderen ook graag toezeggen, want die houdt tenminste zijn poot stijf.

  Je ziet heel vaak dat dossiers op onnavolgbare wijze over portefeuilles verdeeld zijn, en dat niet logisch te beredeneren valt wie ergens over gaat. Wij hadden bv. een wethouder RO die een aantal prestigieuze projecten naar zich toegetrokken had, waaronder de Stadsgehoorzaal (doordat er toen een softe wethouder op Cultuur zat). Dat ging in een aantal gevallen niet goed en dat beschadigde hem, maar hij mocht toch aanblijven. Maar na een collegebreuk had-ie ineens een ander pakket waarin onder de noemer van EZ alle onpopulaire dossiers waren ondergebracht. Maar ja, tijdens een vergadering over het Stedelijk Beheer deed-ie plotsklaps een handreiking richting de vuilnismannen… hij werd subiet van het dossier gehaald. Want dat heb je natuurlijk wel met zwakke wethouders, dat ze niet hard kunnen zijn. Maar het was i.i.g. duidelijk dat anderen aan zijn touwtjes trokken.

  Like

 6. Pingback: Breda laat zich chanteren door professioneel voetbal. Waarom? | George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.