Zaak-Demmink voor het eerst centraal in media en politiek

Na jaren stilzwijgen kwam afgelopen zaterdag het AD met een kritisch artikel over Joris Demmink, de hoogste ambtenaar van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Hij wordt al jaren met pedofilie, intimidatie van media en beïnvloeding van de rechtsgang in verband gebracht. Dat stuk in het AD volgde op een hoorzitting voor de Helsinki Commissie van het Amerikaanse Congres op 4 oktober waarin kritiek op Demmink werd geuit. Getuigen spraken er hun verbazing over uit dat er nooit een degelijk onderzoek naar Demmink is verricht.

Nu is het hek van de dam. Kranten en omroepen kunnen zich verschuilen achter de verwijzing naar het AD zonder de eigen nek uit te hoeven steken. Vanochtend kwam het AD met een nieuw bericht op de voorpaginaKamer vraagt uitleg aan Opstelten over zaak-Demmink‘. Kamerleden van VVD, PvdA, SP, CDA en 50Plus willen opheldering van minister Opstelten in een brief. Dit verzoek komt na een eerdere brief van minister Opstelten op 3 oktober over Demmink. Dat fractievoorzitter Henk Krol van 50Plus zich bij de vragenstellers aansluit is opvallend omdat Krol eerder liet weten niets over de zaak-Demmink te mogen zeggen.

Europarlementariër Lucas Hartong (PVV) zegt de zaak-Demmink in het Europarlement aan te gaan kaarten. Begin augustus vroegen de drie Amerikaanse congresleden Pitts, Wolfe en Smith in een brief opheldering over Joris Demmink aan het Duitse Europarlementslid Christian Ehler die contactpersoon voor de VS in het Europarlement is. Daarop deden de Nederlandse Europarlementariërs niets.

Demmink die aan het eind van de maand met pensioen gaat en opgevolgd wordt door Pieter Cloo zegt het er niet bij te laten zitten. Zo lijkt het. Hij daagt het AD voor de rechter wegens ‘onjuiste berichtgeving’, aldus de NRC. Advocaat Harro Knijff zegt dat zijn cliënt Demmink de aanhoudende beschuldigingen niet over zijn kant kan laten gaan. Opmerkelijk omdat ze al jaren circuleren. Verschil is nu dat ze het hart van zowel de media als de politiek hebben bereikt. Joris Demmink begint een bodemprocedure zodat het AD zijn bronnen moet bekendmaken, aldus Knijff. Doordat het veel tijd in beslag neemt is een bodemprocedure echter niet het juiste middel om laster snel te stoppen of recht te zetten. Vraag is dan ook hoe juridisch zeker Demmink zich nog voelt. Onder het vooruitzicht dat zijn machtspositie op Justitie over twee weken verleden tijd is.

Foto: Rodrigo, Blind Justice, 2009. (En kinderen, hier hebben we het symbool van het recht; Een standbeeld, hoe toepasselijk).

9 gedachten over “Zaak-Demmink voor het eerst centraal in media en politiek

 1. de massa in Nederland word dom gehouden. door tv radio Etc Demmink is maar een van de vele hoor. word eens wakker nederland. en geloof cekr de overheid niet meer. het meeste zijn leugens. en eigen belangen. niet voor de burger dus.

  Like

 2. Feit is dat al jaren bekend is zowel bij justitie als de regering wat deze man alles doet, maar door zijn machts positie wist hij tot nu toe altijd de dans te ontspringen.Het word tijd dat de ambtenaren en hogere geplaatsten alsook het volk dit niet meer toelaat, en dat mensen zoals Demmink hun straf niet mogen ontlopen.Doe jij als gewone burger eens dat wat hij al jaren doet, word je direct voor gerecht gebracht en op gesloten.Maar door het feit dat hij een hoog waardige positie bekleed…mag dit alles.Een feit is dat Demmink maar één van de velen is .Heel vele VIP/ adelijken zijn net zo schlecht als Demmink.Het word tijd dat de nederlandse schapen die liever Tv , voetbal, wielrennen, olympische spelen bekijken eindelijk hun nek in uitsteken, en reageren.

  Like

 3. Pingback: Haagse rechtbank moet transparant zijn over zaak Demmink-AD « George Knight

 4. Pingback: CDA stelt kamervragen over Joris Demmink « George Knight

 5. Pingback: Bejegening pedofielen gediend met bescherming en aanpak « George Knight

 6. Pingback: Demmink: So squeeze me, but don’t tease me « George Knight

 7. Pingback: Buitenlandse druk in kwestie Demmink opgevoerd. Nederlandse media zwijgen | George Knight

 8. Pingback: Overheidssteun door Justitie neemt Demmink in bescherming | George Knight

 9. Pingback: Hartong bedreigd met arrestatie vanwege Demmink? Duidelijkheid gevraagd | George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.