Lovisa Isa Nystrand vertelt over haar verkrachting op Facebook

Sociale media. Een Zweeds meisje van 14 jaar en vier maanden vertelt haar verhaal. Lovisa Isa Nystrand uit Linköping. Zwijgend met tekstkaartjes. Op Facebook. Ze zegt te zijn verkracht in het huis van haar vriend. Hij is afgelopen woensdag tot twee jaar gevangenisstraf veroordeeld. Wegens verkrachting van een minderjarige. Lovisa deelt haar verhaal met de wereld. Heel sociaal. Al meer dan 31.000 personen vinden het leuk. Nieuws.

Advertentie

11 gedachten over “Lovisa Isa Nystrand vertelt over haar verkrachting op Facebook

 1. @G: een 14 jarig meisje in de ….. sociale media?
  Om misselijk van te worden. Het zal wel aan mij liggen, maar ik vind dat maatschappelijk net zo ziek als die ……. ’sick basterd’ die zich aan het meisje hebben vergrepen.
  Ik vraag me af hoeveel lezers je laatste zin correct lezen. Ik hoop dat ik hem correct lees!

  Ps: ik heb het filmpje niet bekeken. Sorry, had ik misschien wel moeten doen, maar had daar absoluut geen zin in.

  Like

 2. @Jack
  Ik heb m’n twijfels over het schervengericht via Facebook. De ex-vriend van Lovisa is officieel veroordeeld. Da’s de straf die hem past. Wat Lovisa Isa Nystrand er zelf bovenop doet kan de dader voor eeuwig op internet brandmerken. Als anderen gaan uitzoeken wat zijn achtergronden zijn om dat vervolgens te openbaren. Naar mijn idee zien we hier de schaduwzijde van de sociale media.

  Toch maak ik mezelf deelgenoot door er over te berichten. Hoewel kritisch. Dat lijkt nog de meest trieste constatering. Wij hebben twee keuzes. Ons afzijdig houden en uit de wereld terugtrekken, of meedoen met alle gevolgen vandien. Een lastige keuze als je er over nadenkt.

  Like

 3. @G:Nogmaals, ik heb het niet bekeken en hoef dat voor mijn gevoel ook niet te doen omdat ik me vrij goed kan voorstellen hoe verkrachting – hoe vaag het soms ook mag lijken – een persoon schaadt en/of zelfs deels vernietigd.

  Ik heb weinig mededogen met verkrachters hoewel ik ook weet dat sommigen zijn opgegroeid midden tussen expliciet seksueel geweld en dit gedrag deels hebben geleerd en weinig tot geen kans hebben gehad eigen menselijke waarden en normen te ontwikkelen. Toch zit ik niet in over het verdere verloop van hun leven, hoe treurig deels hun eigen geschiedenis ook moge zijn. Ergens ben ik er van overtuigd dat ieder mens in staat is om zich zulke basiswaarden als menselijke integriteit eigen te maken hoe gruwelijk de eigen geschiedenis ook is.

  Mijn opmerking betrof ook niet jouw blog. De geest was immers al uit de fles met alle gevolgen van dien voor zowel de dader – waar ik niet écht over in zit – als het slachtoffer. Jouw blog zal naar ik vermoed verder weinig tot geen extra schade aan het slachtoffer toebrengen.

  Waar ik niet bij kan is het feit dat opvoeders een jonge vrouw – eigenlijk nog bijna een kind – niet beschermen tegen waarschijnlijk overbodige publiciteit die wellicht niet alleen de dader zullen schaden, maar ook het slachtoffer voor de rest van het leven kan achtervolgen. In eigen land zou ze best een enorme indringende indruk – in negatieve en positieve zin – bij mensen kunnen achterlaten die haar voor de rest van haar leven kanachtervolgen. Ook als zij er zelf allang mee klaar is, zover dat kan.

  Ik vind dus dat opvoeders haar verkeerd hebben bijgestaan en ik ben bang (cynisch als ik ben) dat de media er gewoon nieuwsgeil bovenop gesprongen zijn. Vandaar mijn eerdere vergelijking. Zelf zullen ze dat uiteraard in alle toonaarden ontkennen. Maar wellicht ben ik te bang en vergeten mensen veel sneller dan ik denk.

  Ik denk overigens zeker te weten dat je erover blogt vanuit een menselijk perspectief en niet vanuit een behoefte naar sensatie. Ware dat laatste het geval geweest dan had ik niet gereageerd. Ik maak me nu immers net zo schuldig als jij : -(((

  mijn computer doet raar. mist letters en ik kan niet corrigeren. sorry daarvoor.

  Jack P

  Like

 4. @Jack
  Ik had in je reactie ook geen kritiek op mij herkend. Voor antwoord op sommige van je vragen is denk ik de Zweedse context van belang. Mijn indirect commentaar om het bericht te plaatsen. Lees over de volgens velen doorgeslagen feminisering van Zweden het commentaar van Helene Bergman, een vrouwelijke journaliste. Het gaat over Assange maar geeft ook een commentaar op de richting die Zweden is ingeslagen. Die context geeft ons denk ik ook inzicht in wat Lovisa doe. Ik plaatste het eerder vandaag op:
  https://georgeknightlang.wordpress.com/2012/10/03/presstv-breekt-het-nieuws-julian-assange-werkt-voor-de-mossad/#comment-7253

  Like

 5. @G: bedankt voor de link. Ik had het toen niet gelezen, nu wel.
  De oorlog tussen de seksen is volgens mij al zo oud als de mensheid zelf. Jack Lemmon heeft daar eens een hilarische film over gemaakt. Het is ook een hoofdonderwerp in de literatuur en filmindustrie en dat is natuurlijk niet voor niets. Elk mens is betrokken bij dat conflict, dat bij tijd en wijle oplaait, maar vaak ook als een veenbrand ondergronds door blijft woeden.

  Dat feminisering in verschillende landen aan het doorslaan is ben ik met jou en de beide vrouwelijke journalisten wel eens, maar ik zie dat als niet meer dan een tijdelijke uitwas van een belangenconflict tussen de seksen en een onderdeel van de zoektocht naar een menswaardig evenwicht tussen de geslachten. Net als de vrouwonvriendelijke ondergeschikte positie van vrouwen de meeste mannen een doorn in het oog is geweest en nog steeds is, zo zal de anti-man houding van veel vrouwelijke manhaters ook bij de vrouwelijke bevolking tot grote ergernis en uiteindelijk woede leiden.

  Die feminisering van de maatschappij vindt niet alleen plaats in Zweden, maar in mijn ogen in de gehele westerse wereld, of in ieder geval in de VS en Nederland, plekken waar ik een heel klein beetje verstand van heb en de maatschappelijke ontwikkelingen van volg en persoonlijk aan de lijve ondervind.

  Dit terwijl in de rest van de wereld vrouwen vaak een onacceptabele ondergeschikte positie innemen. Trouwens, ook in onze zgn. vrouwvriendelijk westerse wereld staan nog veel vrouwen bloot aan vernederingen van mannen of dienen zelfs als (seks)slaven. Iets wat bij mij een grotere woede opwekt dan politieke manipulaties in een vermoedelijk wat manonvriendelijk land als Zweden.

  Noem me naïef als je wilt, maar ik vind dat net als Demmink zich voor de rechter dient te verantwoorden voor de aanklachten die tegen hem zijn ingediend, ook Assange dat in mijn ogen moeten doen. Dat beide zaken vervuild worden door politieke onderstromen lijkt mij duidelijk, maar is geen reden om dat gevecht uit de weg te gaan. Assange heeft in mijn ogen daarbij zeker meer te verwachten van vrouwen die het proces kritisch zullen volgen dan Demmink die waarschijnlijk in de ogen van velen (in ieder geval van mij) al bijna schuldig is bevonden.

  Terugkomend – of een link leggend – naar je blog, ik denk dat veel Zweedse vrouwen zich ook achter de oren krabben of het zo verstandig is voor een meisje van 14 om publiekelijk naar buiten te treden met haar verhaal. Dat het echter een verhaal is dat veel vaker voorkomt dan in de statistieken terug te vinden is, is iets dat ook wij mannen ons dienen aan te trekken. Nog steeds is onduidelijk hoe vaak verkrachting voorkomt – statische geloof ik 1 op de 8 vrouwen, maar is in werkelijkheid (in mijn omgeving en arbeidservaring is dat tenminste een factor vier) veel hoger. Dit is een groot maatschappelijk probleem voor niet alleen vrouwen, maar ook mannen. In dat licht gezien mag er wat mij betreft “hard Ball” gespeeld worden, of zo je wilt, mogen de handschoenen uit.

  Nog steeds computerproblemen.
  Jack P.

  Like

 6. @Jack
  Natuuurlijk moet Assange zich verantwoorden. Hij staat niet boven de wet. Opmerkelijk is dat-ie niet aangeklaagd is, maar publicitair en juridisch (Interpol Red Notice) via de Zweedse regering van alles aan zijn broek kreeg. Zo behoort het niet te gaan. De analogie met de zaak Demmink is dat er evenmin een onderzoek is geweest. Hoewel minister Opstelten in het openbaar zegt daar anders over te denken. Het merkwaardige is dat het uiteindelijk de autoriteiten in Zweden en Nederland zijn die een onderzoek blokkeren. Verder zijn er grote verschillen, de positie van Demmink is gunstiger in het centrum van de macht.

  Ik ben het eens met je observaties, maar denk dat de feminisering in Zweden meer geinstitutionaliseerd is. Zelfs meer dan in vergelijkbare landen als Denemarken of Noorwegen. Dat houdt verband band met de maatschappelijke macht van de sociaal-democratische partij en de betrekkelijke apathie van de bevolking in een verzorgingsstaat die tot perfectie is opgevoerd. Met alla nadelen van dien.

  Natuurlijk moet verkrachting -trouwens ook van mannen- hard aangepakt worden. Daar zijn we het over eens. Maar wel met respect voor de rechten van alle betrokkenen. Omdat verkrachting vaak niet te bewijzen valt is dat een zware opgave. Het ene onrecht mag niet ingewisseld worden voor het andere.

  Misschien heeft je computer een griepje opgelopen?

  Like

 7. @G: we zijn het vermoedelijk volledig eens met elkaar. Saai! Jammer dat anderen die een andere mening hebben zich niet in dit debat melden. Er zijn volgens mij voldoende ingangen om afwijkende meningen te hebben. Ik heb het alleen al met mezelf : -)

  Nee, van griepjes hebben we in dit huishouden gelukkig zelden of nooit last, maar van onhandig gedrag des te meer. Ik ben over de kabel gestruikeld en hij is op de grond gevallen.

  Of topic: heb je het laatste Amersfoortse suffertje gelezen? Lijkt me interessant voor je. We hebben ook onze eigen lokale soap.

  Like

 8. @Jack
  Over BPA bedoel je? Ik heb de berichten en filmpjes gevolgd. Het lijkt me geen voorbeeld van zorgvuldig bestuur van de kant van de gemeente.

  Like

 9. Pingback: Sex mit einer 14jährigen – Bis das Schwein blutet. « isopaska

 10. Pingback: Sex mit einer 14jährigen – Blut du Sau! « isopaska

 11. @G: ik doelde inderdaad p de BPA (en haar voorman). Niet alleen een zaak van onbehoorlijk bestuur, maar ook van uiterst onbehoorlijke verslaggeving.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.