Gevestigde media zwijgen opnieuw over Joris Demmink

Gisteren was de briefing voor de Helsinki Commission van het US Congress. Hier een verslag vanaf 26’20”. In het vervolg kondigt Adèle van der Plas een nieuw onderzoek door de Hoge Raad aan dat wettelijk pas sinds 1 oktober mogelijk is. Getuigen roepen een vernietigend beeld op over het functioneren van de Nederlandse politieke klasse. Mogelijk komt er een tweede briefing waar de Nederlandse overheid gehoord wordt.

Volgens Google Nieuws doen de gevestigde Nederlandse media geen verslag van de briefing. Men kan raden naar de reden. Typerend is de reactie van blog Welingelichte Kringen dat de essentie mist. Het verbaast des te meer omdat een kans gemist wordt om VVD’ers (Demmink, Opstelten, Teeven) tegen het licht te houden:

Al heel lang waart het gerucht door Den Haag en omstreken dan de hoogste ambtenaar van het ministerie van justitie een kinderverkrachter is. Maar er is nooit iets van waar gebleken. Toch boog de Helsinki Commission van het Amerikaanse parlement zich er over. De Nederlandse advocate Adèle van der Plas, die strijdt voor vervolging van Demmink mocht haar verdenkingen breed uitmeten. Ook het verhaal van een vermeend (Turks) slachtoffer was te horen. De zitting zal overigens niets veranderen: Demmink is formeel (en vermoedelijk feitelijk) onschuldig, maar de mensen die geloven in een complot zullen dat nooit geloven.

Dat bracht me tot de volgende reactie die ik weergeef omdat ik een mentaliteit probeer te vangen: Wat een merkwaardig bericht. Er zijn sterke aanwijzingen van meerdere getuigen dat Demmink wel degelijk direct in verband kan worden gebracht met misbruik van minderjarigen. Maar het gaat er nog niet eens zozeer om of Demmink schuldig is. Het gaat erom hoe de Nederlandse rechtsstaat functioneert. Of niet. Feit dat er nooit een volwaardig onderzoek is verricht naar alle aantijgingen is er een teken voor dat de rechtsgang is beïnvloed. Logisch want op zijn positie heeft Demmink invloed. U vergeet te melden dat er nu eindelijk een onderzoek naar Demmink komt door de Hoge Raad. Dan zullen we zien of uw journalistieke intuitie klopt.

De blogs Katholiek Nieuwsblad en Crimesite Camilleri doen kritisch verslag. In een brief aan de Tweede Kamer ontkent minister Opstelten alle beschuldigingen tegen Demmink. Adèle van der Plas betwist dat er zorgvuldig onderzoek is verricht. Er is nader onderzoek naar het onderzoek nodig voor duidelijkheid.

Foto: ‘Panelist Adèle van der Plas speaks to the commission about child sex trafficking issues.’ 4 oktober 2012. Op persoonlijke site van voorzitter congressman Chris Smith.

11 gedachten over “Gevestigde media zwijgen opnieuw over Joris Demmink

 1. @King Billy
  Ik kan de videobeelden van de hoorzitting prima afspelen. Als de Helsinki Commission ze binnen enkele dagen op YouTube zet zal ik er nogmaals apart aandacht aan besteden. De claim van Earth Matters dat het gaat om een historische hoorzitting zou ik niet aan kunnen tonen. Dat het echter opmerkelijk was lijkt me als een paal boven water staan. Zeker als je het betoog van mw. Van der Plas en de vraagstelling van voorzitter Chris Smith opvat als een corrigerend antwoord op de brief aan de Tweede Kamer van 3 oktober van minister Opstelten.

  Like

 2. @Netwerk
  Micha Kat heeft zeker de zaak Demmink op de agenda gehouden. Dat compliment past hem. Maar hij wekt de indruk vanaf een bepaald moment de oplossing door zijn optreden juist in de weg te zijn gaan staan. Da’s jammer voor de zaak en het voortbestaan van al het onrecht.

  Like

 3. Pingback: Zaak-Demmink voor het eerst centraal in media en politiek « George Knight

 4. Pingback: Topambtenaar Justitie daagt AD voor de rechter | Partij Vrij Almelo

 5. De Nederlandse pers mag graag schrijven over corruptiezaken. Maar dan wel over corruptie in het buitenland of een overzees gebiedsdeel! Corruptie in Nederland? Neu….onbestaanbaar! Hoewel, laatst had onze nationale ombudsman over een ‘cultuurfout’. Da’s dus ‘haechs’ voor…corruptie!

  Like

 6. @appie
  Spijker op de kop. Hetzelfde zie je in de VS. De regering-Obam heeft de mond vol van vrijheid van meningsuiting in het buitenland. Maar in het buitenland worden klokkenluiders opgesloten.

  Like

 7. Pingback: Joris Demmink: complotdenken of bureaucratie? « George Knight

 8. Pingback: CDA stelt kamervragen over Joris Demmink « George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.