George Knight

Debat tussen links en rechts

Gevestigde media zwijgen opnieuw over Joris Demmink

with 11 comments

Gisteren was de briefing voor de Helsinki Commission van het US Congress. Hier een verslag vanaf 26’20”. In het vervolg kondigt Adèle van der Plas een nieuw onderzoek door de Hoge Raad aan dat wettelijk pas sinds 1 oktober mogelijk is. Getuigen roepen een vernietigend beeld op over het functioneren van de Nederlandse politieke klasse. Mogelijk komt er een tweede briefing waar de Nederlandse overheid gehoord wordt.

Volgens Google Nieuws doen de gevestigde Nederlandse media geen verslag van de briefing. Men kan raden naar de reden. Typerend is de reactie van blog Welingelichte Kringen dat de essentie mist. Het verbaast des te meer omdat een kans gemist wordt om VVD’ers (Demmink, Opstelten, Teeven) tegen het licht te houden:

Al heel lang waart het gerucht door Den Haag en omstreken dan de hoogste ambtenaar van het ministerie van justitie een kinderverkrachter is. Maar er is nooit iets van waar gebleken. Toch boog de Helsinki Commission van het Amerikaanse parlement zich er over. De Nederlandse advocate Adèle van der Plas, die strijdt voor vervolging van Demmink mocht haar verdenkingen breed uitmeten. Ook het verhaal van een vermeend (Turks) slachtoffer was te horen. De zitting zal overigens niets veranderen: Demmink is formeel (en vermoedelijk feitelijk) onschuldig, maar de mensen die geloven in een complot zullen dat nooit geloven.

Dat bracht me tot de volgende reactie die ik weergeef omdat ik een mentaliteit probeer te vangen: Wat een merkwaardig bericht. Er zijn sterke aanwijzingen van meerdere getuigen dat Demmink wel degelijk direct in verband kan worden gebracht met misbruik van minderjarigen. Maar het gaat er nog niet eens zozeer om of Demmink schuldig is. Het gaat erom hoe de Nederlandse rechtsstaat functioneert. Of niet. Feit dat er nooit een volwaardig onderzoek is verricht naar alle aantijgingen is er een teken voor dat de rechtsgang is beïnvloed. Logisch want op zijn positie heeft Demmink invloed. U vergeet te melden dat er nu eindelijk een onderzoek naar Demmink komt door de Hoge Raad. Dan zullen we zien of uw journalistieke intuitie klopt.

De blogs Katholiek Nieuwsblad en Crimesite Camilleri doen kritisch verslag. In een brief aan de Tweede Kamer ontkent minister Opstelten alle beschuldigingen tegen Demmink. Adèle van der Plas betwist dat er zorgvuldig onderzoek is verricht. Er is nader onderzoek naar het onderzoek nodig voor duidelijkheid.

Foto: ‘Panelist Adèle van der Plas speaks to the commission about child sex trafficking issues.’ 4 oktober 2012. Op persoonlijke site van voorzitter congressman Chris Smith.

11 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Het AD komt vandaag uitgebreid naar buiten met nieuws over Demmink. Diens advocaat dreigt met maatregelen. Voor het eerst staat het nieuws in het centrum van de belangstelling.
  http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederland/article/detail/3327319/2012/10/06/Justitiebaas-had-contact-met-pooier-van-jongetjes.dhtml

  Like

  George Knight

  6 oktober 2012 at 08:52

 2. King Billy

  6 oktober 2012 at 12:51

 3. @King Billy
  Ik kan de videobeelden van de hoorzitting prima afspelen. Als de Helsinki Commission ze binnen enkele dagen op YouTube zet zal ik er nogmaals apart aandacht aan besteden. De claim van Earth Matters dat het gaat om een historische hoorzitting zou ik niet aan kunnen tonen. Dat het echter opmerkelijk was lijkt me als een paal boven water staan. Zeker als je het betoog van mw. Van der Plas en de vraagstelling van voorzitter Chris Smith opvat als een corrigerend antwoord op de brief aan de Tweede Kamer van 3 oktober van minister Opstelten.

  Like

  George Knight

  6 oktober 2012 at 13:42

 4. Nètwerk

  8 oktober 2012 at 13:56

 5. @Netwerk
  Micha Kat heeft zeker de zaak Demmink op de agenda gehouden. Dat compliment past hem. Maar hij wekt de indruk vanaf een bepaald moment de oplossing door zijn optreden juist in de weg te zijn gaan staan. Da’s jammer voor de zaak en het voortbestaan van al het onrecht.

  Like

  George Knight

  8 oktober 2012 at 14:24

 6. […] van media en beïnvloeding van de rechtsgang in verband gebracht. Dat stuk in het AD volgde op een hoorzitting voor de Helsinki Commissie van het Amerikaanse Congres op 4 oktober waarin kritiek op Demmink werd geuit. Getuigen spraken er hun verbazing over uit dat […]

  Like

 7. […] van media en beïnvloeding van de rechtsgang in verband gebracht. Dat stuk in het AD volgde op een hoorzitting voor de Helsinki Commissie van het Amerikaanse Congres op 4 oktober waarin kritiek op Demmink werd geuit. Getuigen spraken er hun verbazing over uit dat […]

  Like

 8. De Nederlandse pers mag graag schrijven over corruptiezaken. Maar dan wel over corruptie in het buitenland of een overzees gebiedsdeel! Corruptie in Nederland? Neu….onbestaanbaar! Hoewel, laatst had onze nationale ombudsman over een ‘cultuurfout’. Da’s dus ‘haechs’ voor…corruptie!

  Like

  appie b. broek

  13 oktober 2012 at 08:07

 9. @appie
  Spijker op de kop. Hetzelfde zie je in de VS. De regering-Obam heeft de mond vol van vrijheid van meningsuiting in het buitenland. Maar in het buitenland worden klokkenluiders opgesloten.

  Like

  George Knight

  13 oktober 2012 at 09:38

 10. […] Chipshol richt de site arrestdemmink.com zich op de Amerikaanse publiciteit. Met als resultaat een hoorzitting van de Helsinki Commissie (Europa) van het Amerikaanse congres. Maar tot een doorbraak leidt dat niet. De Nederlandse regering […]

  Like

 11. […] de kamerleden weten of de verklaring van ambassaderaad H.P. Schreinemachers voor het Amerikaanse Helsinki Commissie gedeeld wordt door beide ministers. Er zijn in de zaak Demmink twee conflicterende standpunten. […]

  Like


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: