Nucleaire industrie staat wereldwijd onder druk

De Europese Commissie concludeert in stresstests naar Europese kerncentrales dat de veiligheid beter kan. Alle Europese centrales zouden onveilig zijn. De test is uitgevoerd naar aanleiding van de ramp in het Japanse Fukushima. Die ramp leidde tot ontwrichting, economische schade en zorgen over voedselveiligheid. Later deze maand verschijnt het volledige rapport waarvan de stresstest een onderdeel is. De kosten om alle Europese kerncentrales beter te beveiligen zouden minimaal 10 miljard en mogelijk 25 miljard euro bedragen.

Greenpeace Zweden is van mening dat de Zweedse kernreactoren gesloten moeten worden. De nucleaire industrie kent een slechte veiligheidsstructuur, en de reactoren die 25 jaar in werking zouden blijven zijn aan het eind van hun levensduur. De oudste reactor O1 is 40 jaar. Oppimpen vergroot de veiligheidsrisico’s.

Tevens tonen de stresstests aan dat Zweedse kerncentrales niet voorbereid zijn op een ernstige noodsituatie. Incidenten worden niet gemeld. En het gevaar van een kernsmelting of meltdown dat door de nucleaire industrie wordt gerelativeerd is volgens onderzoekers van het Duitse Max Planck Instituut 200 maal groter dan de nucleaire industrie het voorstelt. In Zweden kan een meltdown elke 10 tot 20 jaar voorkomen.

Recent waren er vragen over de veiligheid van Nederlandse en Belgische kernreactoren. Omdat ze doorgaans naar de marge verbannen worden staan ze vaak in grensgebieden. Reactorvaten in de kerncentrales van het Belgische Doel en Tihange vertoonden barsten. Vanwege de veiligheid zijn beide reactoren stilgelegd. Ook de beveiliging van de kerncentrale in het Zeeuwse Borssele zou beter kunnen. Kamerlid Liesbeth van Tongeren (GroenLinks) meent dat directe sluiting van Borssele miljoenen bezuinigingen oplevert die anders nodig zijn voor het op orde brengen van de veiligheid. Ze vraagt een debat aan. In de publiciteit doet eigenaar EPZ van Borssele het voorkomen dat de centrale veilig zou zijn. Angst voor nucleaire energie is een politieke realiteit.

NB: Trailer van de documentaire Into Eternity

Advertentie

3 gedachten over “Nucleaire industrie staat wereldwijd onder druk

 1. Maandelijks vinden incidenten plaats in de kerncentrale Borssele welke geheim blijven. Schade a.g.v. van een nucleair incident, in het ergste geval een een ‘meltdown’, is verzekerd tot € 250 miljoen. Een peuleschilletje.
  Nog geen jaar geleden verklaarde een deskundige van de TU in Delft dat de dijken in orde waren.
  Borssele-2 is er niet gekomen vanwege protesten, maar omdat er geen investeerders gevonden konden worden zonder staatsgaranties.
  China heeft interesse getoond voor de bouw van vijf nieuwe kerncentrales in Engeland als vervanging voor afnemende offshore oile-en gas reserves.
  Duitsland moet binnenkort de knoop doorhakken waar nieuwe kernafval opslaglokaties moeten komen. Gorleben is nagenoeg vol. Nederland, te klein voor eigen opslag, komt nog goed weg met haar kernafval dat in Frankrijk wordt verrijkt.

  De ‘Energiewende’ in Duitsland, deels een gevolg van een emotionele volksreaktie op Fukushima, -7 verouderde kerncentrales inmiddels gesloten, de overigen uiterlijk in 2022- gaat volgens optimistische schattingen 120 miljard kosten. Berlijn is nu bezig de chaos die is ontstaan rondom de alternatieve energie te stroomlijnen. Na de eurocrisis, nr. 2 op het lijstje van de Duitse regering. Een mega ‘trial and error’ project waar niet teruggevallen kan worden op eerdere ervaringen.

  Europa zit hoe dan ook decennia lang klem tussen verouderde kerncentrales, de kolencentrales, de kosten voor een andere, nieuwe energiemix, en de afhankelijkheid van vaak politiek instabiele toeleveranciers van de traditionele fossiele brandstoffen met als complicerende factor een wereldwijd toenemende vraag naar energie.

  De door de EU voorgeschotelde 30 miljard voor de kerncentrales is een lachertje om in werkelijkheid over te huilen omdat de EU weigert, i.t.t. Duitsland, deze problematiek als probleem nr. 2 te communiceren met haar burgers. En verzuipt in ongeco-ordineerde en onsamenhangende Richtlijnen en subsidies.

  Vanuit Berlijn kwam als reaktie op het Brusselse beleid dat ‘ze niet blij zijn met de zoveelste nouvelle uit Brussel’.

  En God beware, dat de Groenen in Europees verband voor zichzelf een hoofdrol opeisen en de ruimte krijgen het voortouw te nemen. Deze zijn onvoldoende ge-equipeerd om een samenhangende visie en beleid, waar internationale diplomatie, sociaal-economische kwesties, geo-politieke kwesties, nog los van de interne verdeeldheíd binnen de EU en de eurocrisis, vorm te geven en te vertalen naar werkbare, langlopende programma’s.

  Like

 2. Hoe was het ook alweer, alle kernenergie de wereld uit, om te beginnen uit Nederland? -Nee, dat ging toen nog om kernwapens. Ze moeten weg ja, en voor het ‘energie-gat’ dat ze achtelaten moet een andere, milieuvriendelijke oplossing komen, die voor het grootste deel bestaat uit ‘besparen’. We moeten minder energie verbruiken in plaats van steeds maar meer. Zo zijn kernenergie en kapitalisme sterk met elkaar verbonden; het een kan niet zonder het andere.

  Like

 3. @King Billy
  Een verklaring voor de Duitse Energiewende is ook dat Duitsland een relatieve voorsprong heeft op het gebied van duurzame energie en daar economische kansen ziet. Het is merkwaardig dat bij een omslag naar duurzame energie altijd de transitiekosten voorop worden gezet. Maar niet de opbrengsten op langere termijn, de lagere ‘afbouw’-kosten van kernenergie op de lange termijn en de menselijke maat. Kortom, een hoop propaganda.

  @Blewbird
  In ieder geval zijn overheden en de nucleaire industrie hecht met elkaar verbonden. En vermengd. Maar kapitalisme zonder kernenergie is denk ik ook goed mogelijk. Als het goed voorbereid wordt.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.