George Knight

Debat tussen links en rechts

Joris Demmink onderwerp briefing Amerikaans Congres

with 9 comments

Op 4 oktober houdt de U.S. Helsinki Commission een briefing over kindersex en mensenhandel. De commissie behandelt de zaak Demmink. Deze hoogste ambtenaar van het ministerie van Veiligheid en Justitie wordt op internet al jaren beschuldigd van pedofilie en mensenhandel. Beschuldigingen drongen jarenlang niet door tot de gevestigde media, zo constateerde in 2010 onder meer mediasocioloog Peter Vasterman in zijn artikel De digitale schandpaal. Er zijn zelfs bewijzen voor persbreidel door de overheid om elk nieuws over Demmink uit de gevestigde media te houden. Die intimidatie werkt echter niet meer nu de Amerikaanse politiek de zaak heeft opgepakt. Niet toevallig gaat Joris Demmink per 1 november 2012 met pensioen. De spanning loopt op.

Vrij Nederland schetste afgelopen week achtergronden, inclusief de getuigenis van Klaas Langendoen die onderzoek deed naar Demmink die in Turkije jongens verkracht zou hebben. Toen ze Demmink in Nederland aan wilden klagen stokte de rechtsgang. Katholiek Nieuwsblad parafraseert Langendoen in VN: ‘Wat mij het meest heeft gestoord’, haalt het oud-rechercheur Klaas Langendoen aan, ‘is dat als jij twee anonieme meldingen tegen je krijgt van bezit van kinderporno op je computer, dan staat morgenochtend om zes uur de politie bij je voor de deur. Dan ben je verdachte en staat je leven op zijn kop. Bij Demmink niet. Naar hem is nooit fatsoenlijk onderzoek gedaan.’ Het blokkeren van onderzoek is de schande voor onze rechtsstaat.

De Helsinki Commissie zegt in een toelichting dat velen de aanpak van de Nederlandse overheid in de zaak Demmink schromelijk onbevredigend vinden. Het wijst voor bijzonderheden naar een YouTube filmpje waarop zowel advocate Adèle van der Plas, Klaas Langendoen als een slachtoffer van kinderhandel getuigen. Ook in de briefing op 4 oktober worden ze gehoord. Gezien de voorgeschiedenis valt niet te verwachten dat er in Nederland alsnog een onderzoek komt naar VVD-er Demmink. De verwachting dat de regering in wording met VVD en PvdA of de commissie Justitie van de Tweede Kamer initiatieven neemt voor een onderzoek naar Demmink, zijn beïnvloeding van de rechtsgang en de betrokkenheid van politici is nu nog onvoorstelbaar.

NB Het ‘Netherlands Helsinki Committee‘ wordt onder meer gesponsord door het Nederlandse ministerie van Veiligheid en Justitie.

Foto: Hofvijver en parlement in de mist, Den Haag 2011. Credits: zoetnet

9 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. @George: Er valt hier niet veel te reageren op dit blog anders dan dat gehoopt mag worden dat het boek Demmink niet wordt gesloten. Amerikanen kunnen in dit soort zaken erg volhardend zijn. Ik hoop dan ook dat die uiteindelijk een doorbraak in Nederland kunnen forceren. Voor de slachtoffers kan dit een kleine pleister op een levensgrote wond zijn.

  Like

  jack pastoor

  2 oktober 2012 at 09:57

 2. lidy

  2 oktober 2012 at 13:37

 3. Hoe moet je als burger nog vertrouwen hebben in een overheid als Joris Demmink en anderen boven de wet staan.

  Internationaal staan we op die manier volledig terecht te kijk als een bananenrepubliek.

  En onze nationale media: zijn een soort kritiekloos PR bureau terwijl de pers behoort te schrijven wat machthebbers NIET bekend willen hebben.

  Like

  A. Luttel

  2 oktober 2012 at 14:03

 4. @lidy
  Bedankt voor de verwijzing naar de repliek. Met name de beantwoording van 4. Independent Public Prosecution and the Demmink investigation wekt verbazing. Begin augustus 2012 attendeerde ik per e-mail kamerleden van de commissies Justitie en Europese Zaken onder verwijzing naar onderstaande link op de Amerikaanse ontwikkelingen. Uit het antwoord van een regeringspartij de volgende passage: Er is door diverse ministers en het Openbaar Ministerie onderzoek verricht. Uit dit onderzoek is geen bewijs naar voren gekomen voor de stellingen. Dat wegkijken en ontkennen roept bij mij de vraag op: moedwil of misverstand?
  https://georgeknightlang.wordpress.com/2012/08/08/amerikaanse-congresleden-stellen-eu-vragen-over-joris-demmink/

  @A. Luttel
  Dat Nederland te kijk wordt gezet als een bananenrepubliek stoort mij ook het meest aan de zaak Demmink. Zoals ik schreef ben ik benieuwd of de PvdA in de onderhandelingen druk zet op de VVD om nu eens een degelijk onderzoek te verrichten naar de handel en wandel van Demmink. Hoe dan ook beschadigt het Nederland. Uiterst beschamend dat de politiek dit laat voortmodderen.

  Like

  George Knight

  2 oktober 2012 at 14:43

 5. Nederland lijkt op het boek Animal Farm.
  Het begon leuk en plotseling komt er de extra regel: “But some pigs are more equal than others”
  Ik hoop dat de regering Joris Demmink aanpakt anders moeten we het einde van het boek maar naspelen.

  Like

  A. Janssen

  2 oktober 2012 at 22:00

 6. […] was de briefing voor de Helsinki Commission van het US Congress. Hier een verslag vanaf 26’20”. In het vervolg kondigt Adèle van der […]

  Like

 7. […] aan doen om snel een onafhankelijk onderzoek met buitenlandse deelnemers aan te kondigen. Ook om de Amerikaanse kritiek die het imago van ons land beschadigt te kalmeren. Of makers van bovenstaand filmpje die in de […]

  Like

 8. […] lid van dezelfde politiek familie. Van der Plas getuigde in oktober voor Chris Smith in de Helsinki Commissie van het Amerikaanse congres. En Smith baseert zich weer op de site arrestdemmink.com van Jan en […]

  Like

 9. […] 2012 hield de U.S. Helsinki Commission een briefing over ‘Child Sex Trafficking’. Onderwerp van gesprek: Joris Demmink. Wat blijkt? Op 24 oktober 2012 is Demmink benoemd als lid van het Nederlandse Helsinki Comité. […]

  Like


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: