Brother Nathanael’s Global Showdown

De in de bergen van Colorado wonende Russisch-orthodoxe priester en ‘straatevangelist’ Brother Nathanael timmert met z’n christelijke winkel aan de weg. De concurrentie in Amerikaans christelijk-rechts is moordend. Om op te vallen en fondsen te werven loont verstand en gematigdheid geenszins. Hij roept op samen de schouders te zetten onder het opbouwen van een christelijk Amerika. Nathanael Kapner is een voormalig Jood.

Nathanael portretteert Putin als de verdediger van traditionele waarden tegenover het decadente Westen. Om dat te ‘bewijzen’ ziet de priester overal de invloed van Joden. Hij beantwoordt religiekritiek van anderen met kritiek op personen. Daarmee verlaat-ie het publieke debat over de vermenging van kerk en staat in Rusland. En betreedt het gebied van roddel en kwaadsprekerij. Hij omschrijft Madonna als een oude tang en een hoer.

Brother Nathanael doet precies wat-ie de anderen verwijt, namelijk het inruilen van traditionele waarden voor moreel verval. Nathanael onderstreept hiermee zijn eigen tegenstrijdigheid. Hij is een vertegenwoordiger van religieus extremisme die middelen aanroept die erger dan de kwaal lijken. Maar in z’n retoriek blijft-ie binnen de wet, roept niet op tot geweld en maakt effectief gebruik van het First Amendment. Beledigen van alles mag.

Bizar aan de preek is dat het zowel uitnodigt tot lachen als huilen. Jiskefet meets Adolf Hitler meets Lenny Bruce. Nathanael is een geweldige humorist. De grootste verdienste is echter dat de preek inzicht geeft in het denken van christelijk-rechts. Dat schuwt de nuance en slaat wild om zich heen. De cultuurhistorische beschouwingen geven weinig inzicht in Pussy Riot. Net voldoende om een emotie van haat over te brengen.

Advertentie

Een gedachte over “Brother Nathanael’s Global Showdown

  1. Tja, de decadentie in het Westen wordt door Islamitische fanatici ook gebruikt als argument dat de Islam de wereld moet redden. Als je Putin, die oppositie monddood maakt, ophemelt, ben je los gezongen van de realiteit. Of het is spiegelgedrag en herkent hij zichzelf in Putin. Dat is nog erger.
    Ondanks die decadentie zou het Westen overspoeld worden door die type mensen, als men de kans had in het Westen te komen wonen.Het “verderfelijke’ Westen trekt aan als een magneet. Landen van herkomst veranderen qua samenstelling van bevolking niet of weinig. In Europa enorm, inclusief die decadente toestanden. Overvloed leidt kennelijk ook naar moreel verval en is alles wat ontwikkeld is geworden aan beschaving, aan deel bevolking voorbij gegaan.
    Het ontbreken van moraal (of wat men zegt de realiteit is of niet) zijn wel kapstokken waaraan ook enge macht zoekenden zich aan optrekken. Alleen in het Westen kunnen en mogen allerlei vormen van decadentie openlijk getoond worden. Dan is het prijsschieten voor extremistische dictators (in wording), of het om religie daarbij gaat, of een ideologie, maakt niet uit.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.