Op 29 mei 2012 sprak ik in een stukje m’n verbazing uit over het gebrek aan initiatief van de politiek: ‘Welke politieke partij neemt het in Nederland op voor Julian Assange? Er is een Nederlands/Belgisch Bradley Manning Steuncomité waar SP’er Harry van Bommel tot is toegetreden. Over Assange zwijgt de Nederlandse politiek of laat het individuele vertegenwoordigers wat tegengas geven.’ Nu is Harry van Bommel tot actie overgegaan.
Kamerleden stuurde ik e-mails over een oplossing in de zaak Assange. Op 22 augustus onder verwijzing naar een posting over het voorstel Hewson en: ‘Graag wijs ik u op het voorstel van de Australische liberaal John Hewson om de impasse te doorbreken in de kwestie Julian Assange. Wellicht dat u via kamervragen een en ander kunt volgen. Kan Nederland als neutraal land van het internationaal recht niet bemiddelen? Andere landen zouden ons land dankbaar zijn om van dit probleem verlost te worden’. En op 30 augustus onder verwijzing naar een posting over een starre Zweedse regering: ‘Er zijn aanwijzingen dat de Zweedse regering een compromis in de kwestie Assange blokkeert. Want niet de Zweedse rechter, maar de Zweedse regering heeft het laatste woord. Ofwel, de oplossing kan vanuit de politiek komen. Met een compromis wordt de rechtsgang optimaal gediend. Dat geeft ruimte voor bemiddelaars als Nederland binnen de Europese Unie‘.
Vandaag stelde SP-kamerlid Harry van Bommel kamervragen over de zaak Assange aan minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD). De SP’er verwijst naar diens antwoorden op vragen van 17 augustus 2012 van het inmiddels terugtreden kamerlid Arjan El Fassed (GroenLinks) waarin de minister meent dat er voor Nederland geen rol weggelegd is om te bemiddelen. Van Bommel vraagt de minister na twee inleidende vragen die naar de bekende weg vragen om terug te komen op een formeel-defensieve houding.
Eerst vraagt Van Bommel: ‘Deelt u de mening dat, als de Zweedse regering niet bereid is tot bovengenoemde oplossingen, er een rol is weggelegd voor Nederland, als de bakermat van het internationaal recht, om een oplossing te bieden voor deze internationale impasse, bijvoorbeeld door Assange op Nederlands grondgebied te laten ondervragen?’ En hij sluit af: ‘Bent u bereid om Nederlandse hulp te bieden om naar deze of andere oplossingen te zoeken?‘. Ik ben benieuwd naar de antwoorden van minister Rosenthal. Harry van Bommel verdient een pluim omdat hij het debat over een bemiddelende rol van Nederland naar een hoger niveau tilt.
Foto: Julian Assange en de VS. Olle Johansson / Sweden, 2010, Politicalcartoons.com
De meerderheid van de Nederlandse bevolking zit er niet op te wachten dat Nederland zich inlaat met de problemen van deze persoon.
LikeLike
@reinejragolo
Interessante constatering. Op welke feiten baseert u zich? Voor de duidelijkheid, Assange is op geen enkele manier door welke regering dan ook in staat van beschuldiging van ook maar iets gesteld. Hoewel om onnavolgbare -politieke- redenen hij wel op een zogenaamde Red Notice lijst van Interpol geplaatst is. In ons recht geldt dat iemand onschuldig is tot het tegendeel bewezen is. Dat geldt dus ook voor Julian Assange.
Als ‘de meerderheid van de Nederlandse bevolking‘ negatief over Assange zou denken, wat u suggereert, dan raken we aan een ander aspect: de vooringenomenheid van en de gekleurde berichtgeving door de gevestigde media. Die blijkbaar ‘de meerderheid van de Nederlandse bevolking‘ op het verkeerde been zet. Maar verkeerde berichtgeving kan bemiddeling en het zoeken van een oplossing door Nederland toch niet uitsluiten?
LikeLike
Neen, het sluit het niet uit maar de minister zal toch wegen dat hij geen impopulaire uitspraken doet.
Als de VS hem in handen krijgt gaat ie waarschijnlijk, net als Manning, de isoleer in om er feitelijk nooit meer uit te komen.
Assange heeft geschriften van honderdduizenden Amerikanen te grabbel gezet. Geschriften die velen in diskrediet kunnen brengen en tevens de veiligheid van de VS en zijn bondgenoten kunnen aantasten.
Maar dat weet inmiddels bijna iedereen. Wat zou daar gekleurd aan moeten zijn?
LikeLike
Niemand vindt het leuk dat zijn geschriften ongevraagd worden gepubliceerd. Ook niet die honderdduizenden Amerikanen die nu vrezen voor persoonlijke schade en voor het landsbelang.
Deze persoon wordt gezien als een verrader. In de VS of in Nederland. Veroordeeld of niet.
LikeLike
@Reinejragolo
Welke honderdduizenden Amerikanen vrezen voor persoonlijke schade? Wat is hun betrokkenheid? Het is me werkelijk een raadsel op welke feiten u zich baseert. Door wie wordt Julian Assange als verrader gezien? Doelt u op het Amerikaanse establishment dat door Assange voor gek is gezet? Is dat een reden om iemand dood te wensen en economisch uit te sluiten?
Is het u verder bekend dat via WikiLeaks nooit ‘Top Secret‘ documenten van de Amerikaanse of andere overheden zijn geopenbaard? Dat media als The New York Times, the Guardian of ABC News dat vroeger en nu wel hebben gedaan maar geen strobreed in de weg is gelegd? Waarom worden de laatsten niet aangepakt, maar WikiLeaks wel? Met uw toevoeging ‘ongevraagd‘ hoop ik niet dat u bedoelt dat onderzoeksjournalistiek voortaan aan de overheid moet gaan vragen wat het wel en niet mag publiceren. Dat lijkt veel op Big Brother.
LikeLike
Waarom grote vissen niet en Assange wel? Grote vissen zullen wel machtige vrienden hebben.
Assange is een mindere god die zijn vingers brandt. Hij zal, als hij door de amerikanen wordt gepakt,
net als Manning dienen als afschrikwekkend voorbeeld. Ook om de grote vissen te waarschuwen natuurlijk.
LikeLike
@reinejragolo
De vraag stellen is de vraag beantwoorden. We kunnen denk ik wel constateren dat het grote publiek veel onzin over de zaak Assange wordt voorgezet. Zoals al uit onze korte gedachtenuitwisseling valt af te leiden. Mede uit -in mijn ogen misplaatst- ontzag voor Barack Obama. Met de paradox dat in het algemeen de Europese media nog minder kritisch zijn dan de Amerikaanse.
LikeLike
Pingback: Verdeeldheid binnen Amnesty International over Assange: Zweden « George Knight
Pingback: Nederland wacht nog steeds rol als bemiddelaar in zaak Assange « George Knight
Pingback: Wenst VVD rol Timmermans als bemiddelaar in zaak-Assange? « George Knight
Pingback: SP stelt vragen over bemiddeling Nederland in kwestie Assange | George Knight
Pingback: Over ongerijmdheden, woordenstrijd, nostalgie en dijken. Zoiets als een stemadvies om ja te stemmen bij het Oekraïne-referendum | George Knight
Pingback: Geruchten nemen toe dat Julian Assange door Ecuador uit Londense ambassade wordt gezet. Hoe is het zover gekomen? | George Knight
Pingback: Petitie ‘Vrijspraak voor Julian Assange’ is gedateerd en onvolledig | George Knight