Topless globaliseert FEMEN met nieuw feminisme

De van oorsprong Oekraïense vrouwenbeweging FEMEN internationaliseert en heeft haar tenten opgeslagen in Parijs. Topvrouw Inna Shevchenko zaagde nog onlangs in Kiev topless voor de vrouwenzaak. Een Nederlandse Facebook-pagina komt aarzelend op gang. Met een Telegraaf-bericht dat Syrische meisjes slachtoffer van sexueel geweld zijn. In Parijs gingen vrouwen uit de bovenkleren om zich solidair te verklaren met hun islamitische zusters. Geen sharia, geen boerka. Eerder vierden ze met een optocht door immigrantenwijk La Goutte d’Or de opening van een centrum. Met op een ontbloot bovenlijf de tekst: Muslim, let’s get naked. FEMEN presenteert zich als nieuw feminisme. Tuinbroeken en korte kapsels zijn ingewisseld voor erotiek en wapperende haren. Met kleurige vrolijkheid vechten de vrouwen succesvol om een plek in de publiciteit.

Foto: Vrouwen van FEMEN demonstreren in Parijs, 18 september 2012. Credits Le Parisien

Advertentie

10 gedachten over “Topless globaliseert FEMEN met nieuw feminisme

  1. @George: wat verwoord je dat voorzichtig bij je eigen reactie : -). Gewoon verwijderen zou ik zeggen. Niet ‘kans’, maar ‘zekerheid’. Ik denk alleen dat er vaak wel enige discussie kan zijn over wat wel of niet seksistisch is.

    Ik vind dat trouwens wel dapper – of eigenlijk stoer – van die meiden in zo een Parijse wijk. Jammer dat wij mannen niet met iets uit de kleren kunnen als protest tegen (vrouwen)onderdrukking. Als man ben je relatief machteloos om iets provocerends te doen om duidelijk te maken dat het onderdrukken van vrouwen niet getolereerd kan worden. Spotprenten zijn dan eigenlijk de enige mogelijkheid en dat is weinig persoonlijk en natuurlijk soms – misschien zelfs onbedoeld – op een onverwachte manier kwetsend.

    Like

  2. @Jack
    Als iemand die het hier herhaaldelijk opneemt voor de vrijheid van meningsuiting moet ik extra op m’n tellen passen. Moderatie is een machtspositie met verplichtingen. Ik hoop op de goede inzichten van degenen die reageren. En ik moet zeggen dat op een elke uitzondering na ik dik tevreden ben hoe ‘reaguurders’ zich hier met de aangedragen onderwerpen verbinden en dat verwoorden. Compliment voor allen die hier de moeite nemen. Ze maken dit blog humusrijk.

    Mannen die uit de kleren gaan is wat anders dan vrouwen die uit de kleren gaan. Geen gezicht, of doorgaans minder gezicht? In ieder geval door en door cultureel bepaald. Een blote knie, borst, nek, voet, buik of mond, de prijsvraag voor het meest zedenkwetsende of aanstootgevende lichaamsdeel is een eeuwigdurende competitie.

    Kwetsen is een kwestie van perspectief, zoals je al opmerkt. Waar de een zich over opwindt, haalt de ander de schouders over op. Door het verschil van werelden werken verboden niet omdat de argumentatie niet aankomt bij iemand die zich niet aangesproken wordt. En een verbod op artistieke uitingen zoals sommige moslims de afgelopen weken eisten werkt nog minder omdat intolerantie en onverzoenlijkheid weer nieuwe weerstand oproepen. Zodat door zo’n verbod de kloof en het begrip over het principe van ‘free speech’ eerder verdiept dan overbrugd wordt.

    Like

  3. @George: Met je opmerking over moderatie ben ik het eigenlijk volledig eens. Ik weet niet waarom mijn vingers zo snel waren :-(((. Eigenlijk ben ik voor complete vrijheid van meningsuiting en tegen welke vorm van beknotting dan ook in de veronderstelling dat iemand die iets ‘raars’ schrijft zichzelf te kijk zet.

    Maar, in sommige gevallen (vermoed ik) kan het onderwerp een eigen dynamiek ontwikkelen dat wel degelijk onwenselijk is of tegen de bedoeling van het blog indruist. Ik ben op het gebied van racisme, antisemitisme en seksisme geloof ik weinig tolerant omdat het altijd door de ‘sterkste’ groep wordt gebruikt tegen een veel minder weerbare groep. Die groep wil ik geen podium bieden voor het uitdragen van hun meningen. Is de zwakke groep eenmaal sterk genoeg om zich te verdedigen – zoals in veel westerse plekken vrouwen en ook joodse of gekleurde mensen – dan is die extra bescherming in mijn ogen overbodig en zelfs contraproductief.

    Met je opmerking over mannen die uit de kleding gaan ben ik het echter volledig oneens. Zelf ben ik totaal schaamteloos daarin. Ik sport veel en zie er goed uit, maar dat heeft er weinig tot niets mee te maken. Ik vind het belangrijk dat ik mijn eigen lijf goed onderhoud, maar naakte mensen van elke maat of vorm zijn in mijn ogen aantrekkelijker dan geklede mensen. Het uit de kleding gaan van de dames is dan ook niet meer dan een ludieke actie die verre van schokkend is. Dat kan zonder twijfel ook door mannen worden gedaan. Wellicht kunnen we dan om ons zelf lachen (er is daar trouwens een leuke Engelse film over gemaakt) en een tegenwicht bieden tegen de commercialisering van het lichaam door de marketing en advertentiewereld.

    Misschien wandel ik vanmiddag wel door het centrum van Amersfoort alleen gekleed in een peniskoker in protest tegen de vercommercialisering van het mannenlijf met een protestbord waarop staat: “weg met de merkkleding en aftershaves”. (ik heb ook een baard: -).
    Ik garandeer je dat ik dan in de krant kom.

    Like

  4. @Jack
    ‘Politiek’ verschil van mening over een reactie moet kunnen. Daar zit ik weinig mee. Het gaat me in de moderatie eerder om redactioneel-journalistieke overwegingen. Bijvoorbeeld een reactie die slecht geschreven is, veel te lang is of ingaat op aspecten die weinig tot niets met het eigenlijke onderwerp te maken hebben. Dat stremt het debat.

    Ik wil mannen niet afvallen. Het gaat om de blik. Feministische filmtheoretici praatten al in de late jaren ’70 over ‘de constructie’ en de representatie van het vrouwelijke beeld. Of het beeld van vrouwen in de media. Grotendeels door mannen bepaald. Benoemen was een eerste stap in de bewustwording. Met titels als ‘Living dolls and ‘real women‘. Met al die oude literatuur nog vaagjes in m’n achterhoofd herken ik in zowel de strategie, de zelfverzekerdheid als de vorm van FEMEN iets wat de oude bezwaren overstijgt. Hoewel het te vroeg is om te concluderen dat FEMEN baas is over de mannenblik.

    Ik volg DeStadAmersfoort.nl vandaag op de voet voor opvallende berichten. In m’n diensttijd lang geleden in een Amersfoortse kazerne waar ik mijn basisopleiding van 4 maanden kreeg kwam ik in de lommerrijke lanen vaak opvallende snuiters tegen. Soms met een tik zoals het tikken tegen elk verkeersbord dat opdoemde. Fascinerend om te zien, als nuchtere Zeeuw was me dat volslagen nieuw. Kortom, de stad van de petomaan en de kei laat wellicht weer passend van zich horen.

    Like

  5. @George:
    Het zelfverzekerde, uitdagende gedrag van FEMEN trekt mij tot op zekere hoogte wel aan en vind ik zoals al geschreven op bepaalde punten ook stoer en getuigen van zelfverzekerde kracht. Zaken om van harte toe te juichen en ondersteunen. Ik merk echter weer dat je veel optimistischer bent dan ik als je schrijft = Hoewel het te vroeg is om te concluderen dat FEMEN baas is over de mannenblik. =

    forget it, of je moet een hersenoperatie hebben ondergaan! Het effect van onze hormonen op de hersenen is de baas over wat we als mens (denken te) zien. Voor een man is het in mijn ogen van belang jezelf geen verhaaltjes te vertellen en je te realiseren dat dit op het gebied van seksualiteit net als het berijden van een wild paard is. Je moet om van die spanning te kunnen genieten er volledige controle over hebben.

    Onze hersenactiviteit op het gebied van seksualiteit wijkt op belangrijke punten fundamenteel af tov wat er in vrouwenhersenen gebeurd. Die controle vergt oefening en constante alertheid. Te vermoeiend voor de meeste mannen en onmogelijk voor vrouwen om daar invloed op uit te oefenen. Het effect van een poging tot het uitoefenen van invloed zou bij een groot aantal mannen wel een tegengestelde reactie kunnen oproepen. Dat van die strenge meesteres weet je wel : -)

    trouwens: Ik zou die persoon in die lommerrijke laantjes geweest kunnen zijn , maar was het niet. Ik zat in die tijd waarschijnlijk in dezelfde Du Moulin kazerne voor 6 maanden op de officiersopleiding van de genie. Ik zou dus goed gecamoufleerd zijn geweest. Die mensen waarover jij het hebt waren waarschijnlijk mijn latere ‘commanding officers’ : -))))))))))
    Zo gestoord als draaideuren en niet alleen bezoekers van het belendende complex.

    Ik ken trouwens de mensen van het Amersfoortse suffertje en zal geen moeite hebben mijn acties buiten het nieuws te houden. Jij weet beter als een ander hoe het er in de keistad aan toe gaat : -)

    Like

  6. @Jack
    Ik dacht in een andere richting bij ‘de mannelijke blik’. Niet aan hersenen of sexualiteit, maar aan media-educatie of maatschappijkritiek. Enfin, dat voert nu te ver om uit te werken.

    De kazerne waar ik gelegerd was was trouwens de Juliana van Stolberg die tot 1978 in gebruik bleef. In allerlei opzichten stapte je daar toen een andere eeuw binnen. Ik meen me m’n eigen verbijstering van toen die vier maanden duurde nog voor de geest te kunnen halen. Dat doe ik sporadisch en koester ik als een zeldzaam souvenir uit voorbije tijden. Om pacifist van te worden.

    Like

  7. @George: als je reageert met:
    = Ik dacht in een andere richting bij ‘de mannelijke blik’. Niet aan hersenen of sexualiteit, =

    Terwijl je het in je blog hebt over
    = Tuinbroeken en korte kapsels zijn ingewisseld voor erotiek en wapperende haren. =

    Zet je me op het verkeerde been of raak je me en beetje kwijt : -)
    Erotiek zonder seksualiteit ?
    Maar goed, je wilt het onderwerp blijkbaar afsluiten en dat vind ik uitstekend.

    De Juliana v Stolberg kazerne ken ik niet anders dan het woongebied wat het tegenwoordig is. Ik woon hier sinds 1971. Dat je daar rare snuiters in lommerrijke laantjes tegen kwam verbaast me een beetje. Ik dacht vanwege die opmerking dat je in de buurt van Zon en Schild in dienst had gezeten. Dat is dan de Du Moulin kazerne. Blijkbaar zat (zit) Amersfoort vol met mensen die een dwangneurose hadden (hebben?). Misschien zijn al die ‘vreemde snoeshanen’ wel de reden dat het zo een heerlijke stad is om in te wonen.

    Ik deel niet je verbijstering mbt de militaire dienstplicht, maar wel een opperste verbazing met een brede grijns. Ik denk nog met veel humor terug aan die tijd die voor mij toch wel heel erg slecht is afgelopen. Ik heb zelfs een aantal nachtjes in Nieuwersluis doorgebracht. Zoals je waarschijnlijk weet is dat geen prettig oord om te verblijven. Ik ben geen pacifist geworden, maar wel een dienstweigeraar. Ze hebben me er nooit meer gezien, terwijl ik toch nog twee keer mijn smoel had moeten tonen voor een herhaling. Niemand is me (toen) op komen halen.

    Like

  8. @Jack
    Ik wilde het onderwerp afsluiten omdat het te theoretisch zou worden. De verwarring die je opmerkt komt voort omdat het ene (tuinbroeken) een verschijningsvorm is en het andere (mannelijke blik) een feministisch/Freudiaans/marxistisch geinspireerde onderbouwing ervan. In de late jaren ’70 bij faculteiten Literatuur aan Amerikaanse universiteiten ontstaan -onder impuls van het Franse structuralisme- en in de jaren daarna doorgesijpeld naar Film- Drama- en Televisietheorie. En ietwat geconformeerd in de toepassing. Ik wilde niemand op het verkeerde been zetten.

    Het zou kunnen dat Amersfoort bovengemiddeld veel rare snuiters heeft. Zeker een prachtige stad om te wonen. Achteraf bekoort de absurditeit van de diensttijd me het best. De herinnering aan de verbijstering van een Duitse kapitein of majoor die tijdens een oefening in Duitsland een meerdere wilde spreken die er niet was en het met ons langharige soldaten moest doen, maar dat niet wilde, geeft me veel genoegen. En zo is er meer. Volbloed pacifist ben ik niet geworden, maar mijn scepsis over oorlogsheroiek en allerlei excuses om oorlogen te voeren is door mijn diensttijd wel vergroot. Zoals oud-militairen vaak het meest kritisch zijn op het voeren van oorlog.

    Like

  9. Pingback: Alia al Mahdi en FEMEN uit de kleren voor vrijheid Egypte « George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.