Yoga is in Southampton onverenigbaar met katholicisme

Een pastoor verbiedt yoga in een ruimte van de St. Edmunds Church in het Engelse Southampton. De kerk zou van mening zijn dat yoga een hindoeïstische religieuze activiteit is. En de ruimte moet volgens pastoor John Chandler voor katholieke activiteiten gebruikt worden. Het verbod is echter geen algemene katholieke regel.

De 37-jarige yoga-lerares Cori Withell boekte twee maanden geleden de ruimte en betaalde 180 pond, zo’n 225 euro. Later werd haar verteld dat yoga bij een andere religie hoort en ze de ruimte niet kon gebruiken. ‘Ik had nog nooit eerder gehoord over een religieus verband met yoga, maar ik het het nadien onderzocht en vond dat sommige andere religies het gevoel hebben dat als mensen mediteren ze de duivel binnenlaten.’ Cori Withell zegt dat ze alleen oefeningen deed. Volgens haar is yoga niet religieus, maar wel spiritueel.

Pastoor Chandler beweert dat de kerk misleid is door mevrouw Mitchell omdat ze Pilates-fitness zou geven. Later vond-ie uit dat het ook om yoga ging. ‘Yoga is een hindoeïstische spirituele oefening. Omdat het om een katholieke kerk gaat moeten we het evangelie bevorderen en da’s waar we onze ruimtes voor gebruiken. We hebben gezegd dat yoga niet kon plaatsvinden. Het gaat erom dat het een andere religieuze praktijk in een katholieke kerk is,’ legt hij uit. Een woordvoerder van het bisdom Portsmouth zegt: ‘Het is niet mogelijk dat katholieke gebouwen worden gebruikt voor niet-christelijke activiteiten en er is een dilemma met yoga omdat het kan worden gezien als hindoeïstische meditatie en als ontspanning‘. Aldus The Telegraph.

Waarom pastoor John Chandler Pilates-fitness wel tolereerde is de vraag, want het bevordert het evangelie evenmin. Ook fitness is een niet-christelijke activiteit. Gelukkig zijn er in Southampton andere ruimtes waar mevrouw Withell haar yoga-klassen kan houden. Of de principiële opstelling van pastoor Chandler en het bisdom Portsmouth ook in Nederland voorkomt verdient onderzoek. Het zou voor parochianen onaardig zijn als de duivel via yoga de katholieke kerk binnenkomt. Dat dient uiteraard voorkomen te worden.

Foto: Yoga-klas

Advertentie

7 gedachten over “Yoga is in Southampton onverenigbaar met katholicisme

 1. Bij aanblik van foto en titel dacht ik eerst dat deze oefeningen niet erg zouden passen in een Kerk naar de mening van deze pastoor, die de missionaire opdracht van de Kerk een rare invulling geeft en kennelijk niets op heeft met Oecumene. Ik zie ook nog een man ertussen. Wellicht was de pastoor bang dat de goede zeden gevaar liepen en moest hij een stok hebben om mee te slaan.

  Dit deed mij denken aan de Oranjepastoor, terwijl de kerkbevolking daar Katholieken waren en de Viering een Katholieke activiteit was. Maar ja, toen was de klacht weer – te ludiek.
  In het zuiden kan het met de Carnaval daar weer wel.

  Het zou aanbevelenswaardig zijn dat Kerkautoriteiten zelf yoga gaan beoefenen. Goed voor lichaam en geest en enige souplesse van dat laatste wordt nu cruciaal om deze traditie nog enige vitaliteit te laten behouden. De vergrijzing ontvolkt de gemeenschappen nu verder en de maatregelen van bovenaf, ook hier in Nederland gaan terug in de tijd. Dat is in dubbelop achteruitgang.

  Enerzijds verliezen mensen binding met instituut, of liever gezegd andersom, anderzijds zitten straks met de Kerst de kerken weer vol tijdens deze Kerkelijke Hoogtijdagen.

  Like

 2. @Wilm
  In Europa wel. Daarbuiten doet de Katholieke kerk het helemaal niet slecht.

  @Keijzer
  Goede zeden? Zou dat het zijn?

  @fulpvalstar
  Ongelovige kerkmusicus in ruste. Klinkt als een renegaat. Die denken natuurlijk het beste na.

  Like

 3. Avidya (onwetendheid) heet dat in het Sanskriet
  Die pastoor en iedereen die die mening is toegedaan hebben nog een hele weg te gaan.
  Misschien wat vaker op hun hoofd staan
  Dan ziet de wereld er heel anders uit. 🙂

  Like

 4. Pingback: Yoga op Oostenrijkse school verboden wegens beroep op religie | George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.