Mohammed: A Star Is Born

Mohammed wordt in de satirische pers steeds populairder. Het Franse Charlie Hebdo lanceerde de islamitische profeet een week geleden als filmster die met zijn billen pronkt als ooit Brigitte Bardot. Dat was uiteraard een verwijzing naar de film ‘Innocence of Muslims‘ toen Mohammed de filmwereld ingesleept werd.

Nu volgt het Spaanse satirische blad El Jueves dat deze week op haar omslag zet: ‘Maar weet iemand hoe Mohammed eruitziet? Dat weten we niet en volgens moslims mogen we dat niet weten. In The Huffington Post legt directeur Mayte Quílez van El Jueves uit dat het blad niet pretendeert Mohammed te tekenen. De omslag is een parodie op de situatie in islamitische landen, ‘Es una parodia de la situación que se está viviendo en los países islámicos‘. ‘Want als je Mohammed niet mag afbeelden, hoe weet je dan dat-ie op de cartoons staat?’

Mayte Quílez vindt dat El Jueves stelling moet nemen. Het blad gaat in tegen een onverdraagzame religie die druk uitoefent en doodt in naam van iets, ‘Vamos contra un sector intransigente, que presiona y mata en nombre de algo‘. Het is de functie van humor om dat met respect voor religie, maar minder respect voor onverdraagzaamheid aan de kaak te stellen. Het Duitse satirische blad Titanic heeft aangekondigd ook met een Mohammed-nummer te komen. De profeet moet de omslag delen met voormalig first lady Bettina Wulff. Hoofdredacteur Leo Fischer rekent op het begrip en de onverschilligheid van Europese moslims in hun reactie.

Zoals de oplossing voor religie niet minder maar meer religie is, zo is de oplossing voor religiekritiek meer satire. Daarbij kan de ventielfunctie van humor helpen. Van hoe meer kanten kritiek komt, hoe vrijer de meningsuiting geuit kan worden. En hoe beter de islam kan functioneren. En de nieuwe filmster Mohammed? Ach, Mohammed moet niet mopperen, want van alle religies worden karikaturen gemaakt. Al eeuwenlang. Dat het nu de islam overkomt is een verregaande, maar noodzakelijke stap in de emancipatie van deze godsdienst. In Nederland blijft het opvallend stil met satire. Kwestie van humor? Of angst na Theo van Gogh?

Foto 1: Omslag Spaans satirisch blad El Jueves met teksten: ‘Rellen afbeelding Mohammed’ en ‘Maar weet iemand hoe Mohammed eruitziet?’

Foto 2: Omslag Duits satirisch blad Titanic met Bettina Wulff en ‘Mohammed’ die een film gaan maken

Foto 3: Cartoon van Delize in de France Soir met de tekst: ‘Mopper niet, Mohammed, wij allen hier worden gekarikaturiseerd

Advertentie

5 gedachten over “Mohammed: A Star Is Born

 1. Helemaal goed. Zachte heelmeesters maken stinkende wonden.
  Mohammed heeft wereldwijd harde exposure nodig.
  Zo hard als hij zelf was, en zijn macho/organisatie is.
  Lachen.

  Like

 2. @Selma
  Waarschijnlijk kan de islam beter met humor of erotiek, dan met wapens geholpen worden. Daarom zouden satirische bladen of de feministes van ‘Femen’ die nu hun tent in Parijs opgeslagen hebben wel eens meer kunnen betekenen voor de emancipatie van de islam dan de Amerikanen met hun wapens. Die het hart niet raken.

  Like

 3. Een vent, die het met zijn rustige diplomatieke gaven klaarkreeg om in de 7de eeuw ruzieénde arabische stammen met zijn Allah tot een Umma te smeden, zoals onze Karel te Grote met Jezus een eeuw daarna op de toen gebruikelijke geweldsmanier europese stammen tot een christelijk rijk maakte,… om hem in een onnozel Innocencefimpje op kruisvaarders Breivikiaans zgn. christelijke manier af te schilderen als de eerste de beste boef, die achter vrouwen aanzat…dat is voor mensen van nu verdomme toch te zielig om waar te wezen! Ik doe daar in ieder geval niet aan mee!

  Like

 4. Wel, deze keer is het in een van de cartoons hierboven niet beperkt gebleven tot twee monotheïstische religies. Twee van de 4 Stichters zijn creatief voorzien van nodige herkenningstekens boven de betreffende hoofden.
  Voor onze begrippen is dit een heel milde cartoon. Een oecumenische cartoon zou je het kunnen noemen.
  Enerzijds kun je stellen, moet er nu meer kolen op het vuur gegooid worden, maar anderzijds steunt men nu wel eindelijk diegene die de nek uitstaken voor de vrijheid van meningsuiting. Daarmee tegenwicht biedend aan de intimidatie vanuit Islamitische regeringen om de Islam overal in de wereld buiten ongezouten religiekritiek te houden. Regeringen hier durven dat helaas niet openlijk te doen, vanwege allerlei belangen. Dat men binnen Europa destijds met de Denen die solidariteit niet getoond heeft is eigenlijk beschamend. Hier in Europa heeft men die vrijheid langdurig moeten bevechten met veel offers. Laf gedrag zal geen respect ontvangen in Islamitische landen en waarschijnlijk de intimidatie eerder vergroten. Elke geboden ruimte wordt benut uiteraard.
  Dat ruimte bieden vond men ook nodig vanuit wat Fortuyn de linkse kerk noemde en dat men vanuit die kant vond dat immigranten hun cultuur moesten kunnen beleven, alsof men in land van herkomst woont. Fortuyn was m.i. de eerste nationaal en internationale bekende klokkenluider hiertegen en het is welbekend wat nu een beschamende politieke historie is geworden.
  Het gedoogbeleid ging hier Islamitische belevingen normeren, die volledig haaks staan op wat hier in grondrechten is verankerd. Die dynamiek is in heel West Europa ontstaan door de immigratie en de logische volgende stap is natuurlijk (versterkt doordat in het Westen nu heel veel Moslims wonen) dat die normen wereldwijd worden toegepast.
  Bij overige talrijke immigranten groepen, ook die met een Geloof, zie je die dynamiek heel opvallend niet en ook niet van regeringsleiders van landen van herkomst.
  Je ziet en hoort, ook weer met deze actuele kwestie, hoe men elders vanuit een monocultuur en vaak ook dictatuur, of schijndemocratie daarbij, kijkt naar multiculturele samenlevingen in een liberale rechtsstaat. Dat concept gaat er bij velen gewoon niet in. Toch willen Moslims juist uit die landen, hier allemaal graag komen. De bemoeizucht met grondrechten hier gaat intens ver. Andersom wordt kritiek op schendingen van mensenrechten als binnenlandse aangelegenheden daar beschouwd en waar Europa zich niet mee dient te bemoeien.
  Het woord onverschilligheid is niet goed gekozen van de Duitse uitgever. Hij en wij allemaal in het Westen, moeten hopen dat de Moslims in West Europa met een geïntegreerde, dus West Europese blik hiernaar kijken. Of op zijn minst dit hier al zo gewend zijn, met inmiddels aardig wat kunstenaars onder eigen etnische groep, dat dit geen issue meer vormt in hoge mate. Waarbij ook niet vergeten mag worden dat menig Islam prediker hier en fanatieke aanhangers, over andersdenkenden een oordeel hebben die feitelijk volledige verachting uitspreekt over niet-gelovigen, of over aanhangers van andere wereldreligies. Vergelijkingen met apen en varkens haalt men op. Dan gelden die vergelijkingen logischerwijs ook voor de Stichters van andere religies en pleeg je volgens dezelfde denktrant van de Turkse president ook Godslastering. Elders worden zelfs regelmatig kerken in brand gestoken, moord en doodslag toegepast op andersdenkenden en uitoefening van een ander Geloof gesaboteerd. Hoe meer wil je dan de God waarin die mensen geloven beledigen? Dat valt dan allemaal ook onder de noemer Godslastering. Ik denk dat Allah dus op deze aarde dagelijks overal op de wereld ontelbare Godslasteringen ziet in real time van Zijn eigen aanhangers en zelfs onderling jegens elkaar. Dat Moslims (incl. regeringsleiders en geestelijk leiders met boter op het hoofd) wel woedend worden over een video, of cartoons, komt dan zo bizar over. Daar zijn cartoons wel nuttige (in-een-oog-opslag) spiegels voor. Nu las ik een reactie van een reageerder elders dat Godslastering over God beledigen gaat en hoe het dan kan dat beledigen van de Stichter onder die juridische term ook valt. Al met al lijkt het mij een ondoenlijke uitvoering als de VN daarmee al zou instemmen. Staan voor je zaak – hoor ik in gedachten Fortuyn zeggen. Nou dat heeft hij dux gedaan, ondanks alle bedreigingen en demonisering. Hopelijk is er een kentering en komt men (incl. regeringen) hier op voor cultuur en grondrechten in West Europa. Beter laat dan nooit.

  Like

 5. @Joost
  Het gaat niet zozeer om wat er heel lang geleden gebeurde, maar om wat de reactie nu is op religiekritiek en satire. En er zit tegenstrijdigheid in je vergelijking met Karel de Grote. Zo geweldloos was de organisatie van onze nieuwe filmster dus niet. Wat is zieliger, een dom films als IoM of geweld met tientallen doden naar aanleiding -of onder de dekmantel- van dat filmpje?

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.