Obama excelleert in dubbele waarden bij toespraak VN

De toespraak van president Obama aan de Verenigde Naties past in de categorie toespraken: machthebbers spreken elkaar belerend toe. Obama als opperbevelhebber van het machtigste leger ter wereld verbindt daden direct met woorden. Hij irriteert vijanden, bezweert bondgenoten en vergroot z’n eigen dubbele waarden uit.

De behandeling van dissidenten door de regering-Obama blijkt uit zijn woorden: ‘Met andere woorden, echte democratie – echte vrijheid – is hard werken. Machthebbers moeten de verleiding weerstaan om hardhandig op te treden tegen dissidenten.‘ Het verschil tussen de VS en andere landen die in het vijandbeeld passen dat president Obama schetst is niet dat de VS niet zouden optreden tegen dissidenten, maar dat het anders optreedt. Dat gebeurt doorgaans achter de schermen. De VS hebben onbeperkte middelen om dat te doen.

Dat ‘hardhandig optreden‘, of ‘crack down‘ tegen dissidenten kan benoemd worden. Om aan te pakken. Door het aannemen van een houding van ethische leidsman probeert president Obama zich boven kritiek te plaatsen. Hij denkt dat-ie er door de subtiele omgang van de VS met dissidenten mee wegkomt. Wie de Nederlandse kranten leest ziet dat Obama in zijn opzet is geslaagd. Maar critici pikken zijn doublespeak niet.

10 gedachtes over “Obama excelleert in dubbele waarden bij toespraak VN

 1. Glenn Greenwald wijst in z’n column voor The Guardian nog op andere dubbele waarden van de regering-Obama. CNN vond in het consulaat in Benghazi aantekeningen van de gedode Amerikaanse ambassadeur Chris Stevens. Stevens vertelde zich -in de maanden voor zijn dood- bedreigd te voelen en voor zijn leven te vrezen vanwege de veiligheidssituatie en de opkomst van islamitisch extremisme. Het openbaren ervan op een journalistieke manier riep een heftige reactie op van de woordvoerder van het Amerikaanse State Department Philippe Reines. Waarom? Greenwald geeft drie redenen: ‘(..) the State Department views the revelations from Stevens’ journal as threatening to Hillary Clinton’s reputation, the legacy of the war in Libya, and possibly Obama’s political prospects in an election year‘.
  http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2012/sep/24/cnn-journal-libya

  Like

 2. Assange’s juridisch adviseur in de VS Michael Ratner doet de claim van president Obama over de rol van de Amerikanen in de Arabische Lente af als onzinnig. Tot op het laatst ondersteunde Obama de restrictieve regimes in Egypte en Tunesie. Het idee van de regering-Obama dat WikiLeaks en Assange de vijand zijn zet Obama’s mooie woorden over democratie en vrijheid van meningsuiting in een schril licht. Newspeak voor goedgelovigen zonder historisch besef.

  Like

 3. […] mensenrechten slechter gediend heeft dan welke president voor hem. Dit staat in schril contrast tot zijn recente woorden voor de Algemene Vergadering van de VN die onder de pretentie van ethisch handelen het tegendeel suggereren. Als er een alternatief […]

  Like

 4. […] Sinds de publicaties door journalisten die zich baseren op de NSA-documenten van Snowden is president Obama in het defensief gedrongen. Brazilië en Duitsland nemen het voortouw in de kritiek. Deze landen werken aan een uitweg om onder de Amerikaanse controle van het internet en communicatie-infrastructuur uit te komen. Ook uit eigen economisch belang. President Roussef zette in een toespraak voor de Algemene Vergadering van de VN in september 2013 de frontale aanval in op de mensenrechten in de VS. Waar tot die tijd de VS anderen op dit onderwerp de les meende te kunnen lezen. Zoals in september 2012 voor de VN. […]

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.