Museumsector bepleit stop op afbraak museumbestel door politiek

Voorafgaande aan haar advies over het museumbestel dat op een gezamenlijke extra ALV op 22 oktober van de Vereniging van Rijksmusea (VRM) en de Nederlandse Museumvereniging  (NMV) wordt besproken lijkt de commissie Asscher-Vonk met een waarschuwing te komen: Sluiting dreigt voor vier rijksmusea. ‘Lijkt’, want onzeker is wie er spreekt. Nu.nl citeert een zegsman van de VRM. Merkwaardig is dat zowel op site als twitter-pagina van zowel de VRM als de MNV enig bericht ontbreekt. Is de museumsector haar coördinatie kwijt? Onduidelijk blijft dus hoe de waarschuwing zich tot de verkenning van de commissie Asscher-Vonk verhoudt.

In ieder geval is de ernst van de waarschuwing serieus. Sluiting dreigt voor Rijksmuseum Twenthe in Enschede, Slot Loevestein en de Utrechtse rijksmusea het Geldmuseum in Utrecht en Huis Doorn. De sluiting kondigde zich in het advies ‘Slagen in Cultuur‘ uit mei 2012 van de Raad voor Cultuur al aan. Nu speelt de museumsector blijkbaar in op de politieke actualiteit van de onderhandelingen tussen VVD en PvdA. En op 26 en 27 september zijn in de Tweede Kamer de Algemene Beschouwingen. Nog gauw wordt druk gezet.

Gisteren kwam met Kunsten ’92 met een persbericht: ‘Het wachten is op een positief verhaal over kunst en cultuur‘, met als ondertitel ‘Succes nieuw cultuurbeleid hangt af van volgend kabinet‘. Het vraagt voor de korte termijn om maatregelen en: ‘Kunsten ’92 heeft goede hoop op een verandering van toonzetting en gaat ervan uit dat zowel PvdA als VVD (en mogelijk andere coalitiepartners) in staat zijn om met een positieve benadering nieuw perspectief te bieden aan instellingen.’ Dit is in lijn met de brieven die Kunsten ’92 op 11 september aan de politiek stuurde. Met als strekking dat reparatie van het cultuurbeleid snelle actie van de politiek vraagt. De museumsector zet de oproep vandaag kracht bij. Nu het antwoord nog van Rutte-Samsom.

Foto: Restauratie Rijksmuseum Amsterdam door Ridder, Leidekkers en Koperslagers.

Advertentie

4 gedachten over “Museumsector bepleit stop op afbraak museumbestel door politiek

 1. De rol van een museum is: het tentoonstellen van goederen of kunst van een zekere groep of tijd.
  NIET zoals de randdebielen in groningen deden een enorme schuld opbouwen.
  De gebouwen zijn meestal in staatseigendom, dus wat rest aan kosten zijn bewaking.
  En het interesseert alleen de gesubsidieerde kunsthistericus hoe een schilderijtje hangt; de bezoeker echt niet.
  Als dat soort veel te dure randverschijnselen moeten verdwijnen.
  het is onverkoopbaar, dat er armoe in NL, en gelijktijdig de musea met geld smijten; die dan ook nog eens zo duur van entree zijn, dat jan met de pet er niet heen kan.
  Dan is het alternatief: sluiten, en alleen in het weekend open met vrijwilligers.

  Like

 2. @PHM
  De functie van een museum is breder dan u denkt. Dat gaat ook om het vormen van een collectie en de beschrijving en documentatie ervan. Dat zijn de aspecten achter de schermen die ook politici die tuk op bezuinigen zijn onvoldoende zien.

  Personeelskosten in een museum zijn hoog omdat het om arbeidsintensief werkt gaat dat niet zoals in andere sectoren geautomatiseerd kan worden. Dit enkele feit alleen al heeft de cultuursector de afgelopen decennia naar verhouding duur gemaakt zonder dat de sector daar zelf van profiteert.

  We hebben hier de discussie over nut en belang van kunst in relatie tot andere sectoren zo vaak gevoerd dat het me verbaast dat u bij nul begint. Zoals elke keer weer. Laat ik kort zijn. Het algemeen belang is gediend bij een levenskrachtige kunstsector die afgezet tegen vergelijkbare sectoren goed presteert en waar vele Nederlanders behoefte aan hebben. Zoals u dat blijkbaar in mindere mate hebt. Maar smaken en behoeften verschillen. Het is de rol van de overheid om daar een goed evenwicht in te vinden. Dat is nu aan de orde.

  Like

 3. Pingback: Raad voor Cultuur mengt zich in debat over toekomst museumbestel « George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.