Schijnverkiezingen zonder ideeën en objectieve media: Jonas Staal

‘De strategische stem heeft het politieke debat in Nederland verlamd. De SP, GroenLinks, de Partij voor de Dieren, de Piratenpartij – allemaal partijen met een in essentie principiële agenda – zijn op de verkiezingsdag van 12 september weggevaagd voor een schijnpolemiek naar Amerikaans model. Partijen die nauwelijks verschillen als het gaat om een fundamentele wereldvisie domineren het strijdperk. De stem van een principiële minderheid, denk in Amerika bijvoorbeeld aan de door media systematisch genegeerde libertair Ron Paul, kan hierin niet worden gehoord. 

Dat is allereerst zo omdat de consumeerbaarheid van dergelijke stemmen in het hysterische mediaspektakel rondom de verkiezingen te laag is. Liever Hero Brinkman als woordvoerder van de seniele wederopstanding van Verdonk’s Trots op Nederland, dan Dirk Poot van de Piratenpartij – terwijl deze laatste wel degelijk de publieke steun had voor minimaal een parlementszetel. Liever Diederik Samsom’s kinderen in de volkstuin dan Sap’s pleidooi voor een weerbaar milieu op Europees niveau.

De politiek is daarmee niets meer geworden dan een uitje voor de programmeurs van sensatietelevisie. De politiek is feitelijk ontdaan van werkelijke politiek. Dat wil zeggen: ontdaan van standpunten en ideeën die wij nog niet kunnen bevatten in de condities van het huidige politieke debat (lees: niet te bevatten of te consumeren door de talking heads van de mediacratie).’

Hoe waar zijn bovenstaande woorden van kunstenaar Jonas Staal in zijn tekst ‘Vrijdenkersruimte vervolgd‘ . Ze worden ongewild bevestigd door het idee van Heleen Mees om GroenLinks in de PvdA op te laten gaan zoals ze in een tweet zegt. Want: ‘Dan wordt Diederik Samsom premier‘. Net alsof het om de poppetjes en niet om de ideeën gaat. Mees bevestigt het misverstand dat ons door de media opgelegd wordt. Het zou daarom gewenster zijn als de zielloze PvdA in het ideeënrijke GroenLinks zou opgaan. Maar door de macht van het getal zal dat niet gebeuren. Principes zijn in de Nederlandse politiek ondergeschikt aan machtsverhoudingen.

Hoe Jonas Staal weet dat Dirk Poot van de Piratenpartij de steun had voor minimaal een parlementszetel is de vraag. Valt zoiets te bewijzen? Hoe zou een uitslag eruit zien die alle vertekeningen corrigeerde? Wat zijn die vertekeningen? Staal ziet een strategische stem als vertekening omdat het debat voor spektakel inlevert, maar strategisch stemmen hoort bij de politiek. Toch heb ook ik het idee dat de media hun boekje zwaar te buiten zijn gegaan en de uitslagen meer dan nodig vertekend hebben. Maar opnieuw, hoe valt dat te bewijzen?

Huis voor democratie en rechtsstaat ProDemos informeert de burgers over de verschillen tussen schijnverkiezingen en democratische verkiezingen. In een filmpje beantwoordt het de vraag aan welke eisen verkiezingen moeten voldoen om democratisch te zijn. Regel 4 zegt: Alle partijen moeten voldoende toegang tot de media hebben. Vraag is of bij de afgelopen verkiezingen alle partijen voldoende toegang tot de media hadden. Het lijkt er niet op. ProDemos zeilt er omheen door de Nederlandse situatie niet echt tegen het licht te houden. Het is tijd dat er ’n mediawaakhond komt die tijdens politieke campagnes de ogen open houdt.

Advertentie

12 gedachten over “Schijnverkiezingen zonder ideeën en objectieve media: Jonas Staal

 1. Zeer waar!

  Kijk bijvoorbeeld alleen al naar de lijsttrekkersdebatten waar alleen 9 partijen waren uitgenodigd. Daarnaast waren die debatten erg beperkt in inhoud.

  Zeker als we het hebben over de publieke omroep zou deze zich nooit mogen beperken tot 9 lijsttrekkers, maar zou ze iedere lijsttrekker moeten uitnodigen voor het debat en het debat ook zo proberen vorm te geven dat er geen beperkingen op de inhoud liggen.

  Like

 2. Buitenhof vond ik goed. Lijsttrekkers die ondervraagd werden door deskundigen en geen journalisten met vaak een duidelijke politieke voorkeur. Dat bood meer tijd om neutraal de zaken door te spitten.
  De lijsttrekkers hebben echter in de regel al hun standaard antwoorden en ontwijkfoefjes ingestudeerd.
  Het strategisch stemmen is onvermijdelijk, alleen maakt die strijd om het torentje tussen min of meer rechts en links, het formeren net zo lastig als de eerder gevreesde keuze voor wederom veel versnippering. Je moet nu met de strijd om het torentje van zwart/wit, kort door de bocht gesteld, grijs maken en dat waarderen de kiezers weer niet, terwijl die zelf hier hoe dan ook toch voor kiezen.
  Balkenende werd gebrek aan leiderschap zeer onterecht verweten, terwijl hij als premier in het versnipperde electorale landschap moest regeren. Incl. neergang CDA na Fortuyn. Het is raar dat van bepaalde kanten gesteld wordt dat het CDA boet voor deelname aan huidig kabinet met gedoogsteun van PVV. Buma zou excuses moeten maken. Te zot voor woorden. Heeft de PvdA e.a. ooit formele excuses gemaakt over hun verwerpelijke houding jegens Fortuyn? Hoe kort van memorie zijn kiezers toch.
  Het Katholieke (praktiserend, of qua komaf) volksdeel heeft een bloedgroep die niet meer past bij de amok makende CDA prominenten en hun geestverwanten binnen de partij. Morele dogmatiek versus pragmatisch denken is de splijtzwam en dus is het CDA voor veel kiezers niet meer aansprekend.
  Daarom was het te voorspellen dat de neergang bij CDA zou doorzetten naar een groter broertje of zusje van CU.Toen Balkenende aftrad bleven zijn kiezers ook weg. Buma is nog te onbekend en spat jammer voor hem in deze mediacratie niet van het scherm af.
  Verder lopen de budgetten voor promotiefilmpjes heel sterk uiteen en de invloed van de media is enorm.
  Een foute uitspraak of een snedige reactie wordt dezelfde avond in tien programma’s herhaald.
  Het is bizar dat SP in peilingen zo hoog komt te staan en dat dit in enkele weken verdampt en naar Samson gaan. Het is dezelfde SP en Roemer en dezelfde PvdA en Samson. Alleen de laatst genoemde persoon heeft ineens een strak pak aan en een das om en zijn hoofd niet geschoren en is slim naar het lege midden geschoven met een verbindend sausje. Hoe geloofwaardig is dat? Als hij straks weer debatten moet voeren in de Kamer is het allemaal niet meer zo minitieus voorbereid. Maar als lijsttrekker scoort houdt achterban zich stil en willen de stemmers zich kennelijk op basis van peilingen zich bij de winnaar voegen. Nou moeten die ook nog winnaars blijven bij formeren. Dat gaat met of zonder strak pak en das niet lukken!
  Laten we ook niet vergeten hierbij dat oppositie om val van kabinet geschreeuwd hebben in een mega crisis tijd op allerlei fronten, terwijl met de huidige situatie de democratie en dualisme hoogtij vierde.
  Binnen 2 jaar kunnen wij met deze uitslag weer verkiezingen verwachten. Misschien is het dan een idee
  om de kiezers een a keus geven en een b keus. Als binnen 4 weken via a keuze geen kabinet op het bordes staat gaat de b keus in. Die b keus blijft onbekend. Zodra kabinet valt treedt b keuze eveneens in voor de rest van de 4 jaar.. Zo wordt er tempo gemaakt en blijven rituele blokkades uit en de lust hopelijk kabinetten vroegtijdig te laten vallen.

  Like

 3. Aanstaande dinsdag vindt het ‘feestje van de democratie’ plaats. Ben benieuwd wat het onschendbare Hoofd van de Staat én Hoofd van de Regering, tevens de Voorzitter van het hoogste rechtscollege, de Raad van State, gaat meedelen aan de Leden van de Staten Generaal over deze verkiezingen.
  De politici, een enkele uitzondering daargelaten, hebben dankzij een gebrek aan ook maar een greintje van (zelf)reflectie, deze verkiezingen tot een gotspe gedegradeerd. Waaraan de media om dezelfde redenen mede schuldig is.

  Like

 4. De Piratenpartij heeft terecht maar heel weinig stemmen gehaald en niet alleen omdat er te weinig aandacht voor was. In potentie – kijk maar naar Berlijn – zou een intelligente protestpartij heel veel jonge kiezers kunnen trekken, maar dan moet je a) een aansprekende lijsttrekker hebben en b) een programma met meer dan een onderwerp.

  Like

 5. @Wilm
  Ik verbaas me er ook over dat de Nederlandse Piratenpartij het niet goed heeft gedaan. Hoe komt dat? Maar juist aan de twee aspecten die je noemt lag het naar mijn idee niet. Dirk Poot was in mijn ogen een aansprekende lijsttrekker en het programma is breder dan je veronderstelt. Maar dat laatste zou geen beletsel hoeven te zijn, de Partij voor de Dieren is ook vanuit een onderwerp begonnen.

  Like

 6. Buitenhof een aanrader. De heer Depla is als ik het goed begrepen heb partijadviseur van de PvdA. Deze vindt dat de SP erbij betrokken moet worden om wonderlijke redenen. De SP is na een hype gewoon stabiel gebleven. Als je zo begint wordt het niks. De VVD heeft geen – VVD in overtreffende trap – aan rechterflank met 15 zetels. Dat weet de PvdAer natuurlijk ook. Met de PVV hoeft Rutte niet aan te komen bij PvdA. Het CDA is geen variant van SP ter rechterzijde. De voormalig minister van de VVD reageerde uitmuntend. De SP is het probleem van de PvdA. Dit is de PvdA ten voeten uit en staat haaks op Samson II.
  Mevrouw Vogelaar presenteerde zich ook al bij de Halve Maan. Dit zijn geen hoopvolle indicaties. Een vos….

  Like

 7. PS

  Ik denk dat de Piratenpartij geen kans kreeg vanwege slag om torentje. 50+ heeft een langere voorbereiding gehad en alle nodige PR weten te genereren in die tijd.

  Like

 8. @Keijzer
  Mee eens. De partij 50Plus was al in de Eerste Kamer vertegenwoordigd en doordat het bij mijn weten overheidssubsidie kreeg had het een ruimere beurs dan de Piratenpartij en de andere kleine partijen. Die op achterstand werden gezet doordat ze het niet alleen in de publiciteit afleggen tegenover de gevestigde partijen, maar ook elke euro zelf moeten verdienen.

  Er zit veel onlogica in het samengaan van VVD en PvdA. Alsof Labour en Tories, of Republicans en Democrats samen een regering vormen. Over links of over rechts zou duidelijker zijn.

  Like

 9. @George Knight
  Daar was het omvangrijke electoraat, die noch Samson, noch Rutte zag zitten, nou juist beducht voor. De iets kleinere helft van de 79 zetels koos voor links beleid en het iets grotere deel voor rechts. Dat de winnaar de hele buit krijgt zit er vrees ik in Nederland niet in. Dus ben je afhankelijk van wat die 300.000 leden van een politieke partij aan kwaliteit kiezen en gehalte aan verantwoordelijkheid voor het algemene belang. Samson heeft knap die laatste kaart uitgespeeld. Of hij gaat leveren is nog maar de vraag. Ik had Hero Brinkman ook wel een opstart in de Tweede Kamer gegund als alternatief voor de PVV. Hij zou mogelijk beter de erfenis van Fortuyn beheren. Een nieuw type politicus van het gehalte van Fortuyn komt helaas zelden voor.

  Like

 10. Een dag na het debat op RTL verloor de SP 7 zetels (!) en steeg de PvdA er 4 (!). Een verschil van 550.000 kiezers. Binnen 24 uur !
  Dat is zo extreem bizar. En het mag allemaal. En nee ik ben absoluut geen SP stemmer maar mijn hemel dit is toch volstrekte manipulatie.
  De hele PO stond in ’t teken om de PvdA aan de macht te helpen en daarvoor hadden ze een nemesis nodig. Vorige keer probeerde ze de Wilders kaart en nu gingen ze over op de VVD kaart.
  En warempel. het werkte. mede dankzij tweede schermen die rechtsstreeks verbonden waren met de PvdA War-room.

  De verkiezingen van 12 september waren schaamteloos en voor mij de voornaamste reden om de PO tot op de laatste steen af te breken.
  Propaganda oké maar doe dat dan met Uw eigen geld.

  Like

 11. @Raaf
  De peilers onttrekken zich aan elke verantwoordelijkheid met hun praatjes en hun kunstjes die ze durven presenteren als solide wetenschap. Onzin. Maar verbieden kan niet. Ik zie de oplossing in het bewaken van het evenwicht. Zoals ik opperde door een mediawaakhond. Zeg in de laatste drie weken van de campagne. Het stoort me dat kleine partijen in de gevestigde media en de stemwijzers nauwelijks aan bod kwamen. Zo’n vertekening wil je als democratie toch niet aanvaarden?

  Like

 12. Marktwerking binnen de Democratie past en het past niet. Democratie is eigenlijk gebaseerd op marktwerking. Het speelveld is in deze mediacratie ongelijk vanwege verschil in beschikbare PR budgetten. De publieke omroep zou verplicht kunnen worden om gratis zendtijd te verstrekken aan startende en kleine partijen voor nodige evenwicht. Dat lijkt mij wel redelijk.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.