Religies laten zich bij Mohammed-film niet van hun beste kant zien

Religies stellen zich strijdbaar op. De film ‘Innocence of Muslims‘ is gefilmd in Hollywood en geproduceerd door Media for Christ, met als missie to ‘glow Jesus’ light’ to the world. En branden doet het. De Amerikaanse ambassadeur in Libië  Christopher Stevens kan het niet navertellen. De film schildert Mohammed af als een sexueel geobsedeerde met sadistische trekken. Naar nu blijkt is Alan Roberts de regisseur ook maker van sexfilms. Voorzitter van Media for Christ is de uit Egypte afkomstige kopt Joseph Abdelmasih, ook wel genaamd Joseph Nassrallah. Hij heeft in het openbaar inmiddels afstand genomen van de film, hoewel-ie de opdracht ertoe gaf. Nassrallah is ook voorzitter van The Way TV, een koptische satellietzender in California.

Moslims houden zich in hun reacties niet in. De film wordt als aanleiding gebruikt om tegen het westen in actie te komen. Felle moslims trekken meer gematigde moslims in een ideologische strijd. De film had ook een cartoon of roman kunnen zijn. Of een miss-verkiezing, een schoolboek of een bekeerde moslim ergens ter wereld. Het maakt niet uit. Daarom slaat de analyse dat de makers van de film verantwoordelijk zijn de plank mis. De film is het excuus om het sowieso tegen de gevestigde macht op te nemen. Religies weten heftig als niets anders de verschillen met andersdenkenden te accentueren. Volgens de mensenrechten is een verbod van religie niet mogelijk, maar het taboe om het ter discussie te stellen is aan een doorbraak toe.

Foto: Jos Collignon voor de Volkskrant, De gesel der godsdiensten, 2009

Advertentie

7 gedachten over “Religies laten zich bij Mohammed-film niet van hun beste kant zien

 1. Het verbieden van religie in de politiek is heel goed mogelijk…, noodzakelijk ook.
  Scheiding van kerk en staat is het fundament van een vrije, liberale samenleving. Daarom is het ook zo absurd dat het Westen (Nederland voorop) de conservatieve anti-revolutie in het Midden-Oosten ‘lente’ noemt.
  In Egypte proberen liberale geesten de nieuw te ontwikkelen constitutie (een document dat het algemene belang boven elk partijbelang dient te plaatsen) te beschermen tegen de aanvallen van islamitische STAAT-kundigen.
  In ons land zouden we de midden-oosten revolutionairen SGP-ers noemen (God en staat zijn een geheel). Zou best wel leuk zijn als een Franse intellectueel zou proberen grote groepen strijders naar ons land te zenden teneinde de SGP aan de macht te brengen (ook goed voor het theocratische Israel natuurlijk!). Kunnen we eindelijk weer een een mooie psalm zingen in de vergaderzaal.

  God slaat een gram gezicht
  Op bozen, die Hem tegenstaan.
  Hij doet hun naam met hen vergaan
  Door ’t hoogste strafgericht.
  Maar Hij ziet gunstig neer
  Op hem, die naar Zijn wetten leeft:
  God is het, Die hem uitkomst geeft,
  Zijn groten Naam ter eer.
  (Psalm 34)

  Like

 2. De notie ontbreekt dat religie geen ideologie is maar over spiritualiteit dient te gaan. Aanhangers devalueren de religie tot een ideologie. Het probleem zijn de Heilige Boeken niet, maar de mensen die deze onwaarachtig interpreteren. Door doctrine, of belust op macht en invloed (waar Jezus zich al tegen keerde). Indien binnen elke stroming (veel) verschillende stromingen bestaan en dat op basis van hetzelfde Boek, zegt dat toch voldoende. Men is het binnen een religie omvangrijk niet eens met elkaar. Hoezo zou dan een aanhanger kunnen claimen dat de eigen religie de Enige Ware is? Politiek en religie hebben allebei bewezen ernstig misbruikt te kunnen worden en daarmee een slecht imago buiten de specifieke aanhangers te genereren. De zwijgende meerderheid, die beter zou willen, zwijgt helaas te vaak uit angst of wegkijken.
  Het nieuws voedt dat ook nog door er heel veel aandacht aan te besteden, zodat radicalen er belang bij hebben hun minderheidspositie via die weg groter te maken dan die in werkelijkheid is.

  Like

 3. “Ban Islam in Sweden and deport those who persist in believing in the religion”, said Pär Norling, group leader of the Sweden Democrats (SD) in Bollnäs, in an interview with national broadcaster Sveriges Television (SVT).
  http://www.thelocal.se/42828/20120826/

  The neo-nazi Swedish Resistance Movement (Svenska Motståndsrörelsen) marched in the central Swedish town of Bollnäs earlier this summer, after a controversial rape case had rocked the community.

  On Saturday they marched again and anti-racist protests were held nearby.

  Swedish Democratic Norling said he disapproves of Nazism, but by and large considers it a by-product of immigration. He also agrees with the neo-nazi movement that Islam has no place in Sweden.

  “That can exist elsewhere but in Sweden it doesn’t fit in,” he said to Sweden’s national television SVT.

  When asked what ought to be done with those who still want to believe in the religion, despite it being banned, Norling responded:

  “Then the solution is deportation.”

  This is the second time in just days that Swedish Democratic politicians have landed themselves in hot water.

  On Friday, the Swedish Democrat Sven-Erik Karlsson commented on the harassment Somalian families have been suffering from teens in the town Forserum, in southern Sweden, saying that all Swedish municipalities ought to have gangs to harass refugees.

  After the furore that followed, Karlsson resigned his position on Saturday.

  Like

 4. Tja, helaas worden democratische vrijheden door radicalen misbruikt. Van politieke of religieuze aard.
  Niettemin is het een zorgwekkend probleem dat cohesie door mismanagement van de immigratie en integratie onder druk staat en internaionale verdragen door snel veranderde omstandigheden al 20 jaar gedateerd zijn en een paar West Europese landen, waar nog sprake is van sociale voorzieningen en economische perspectieven, die deze druk in allerlei opzichten niet meer aan kunnen. Als dat ook nog samenvalt met Bankencrisis, Eurocrisis en een economische crisis, krijgen radicale bewegingen meer ruimte. Wat Fortuyn als socioloog goed begreep is dat er een grens zit aan absorberingsvermogen in elke samenleving en die kun je hier niet blijven ophogen met moreel geschut als die absorberingsgrens al erg hoog is in dit deel van de wereld.
  De verschillen qua mentaliteit tussen het noorden van West Europa met het zuiden is groot, maar hebben wel decennia van immigratie gemeen. Met Oost Europa heb je zowel grote economische verschillen te overbruggen, die een trek veroozaken naar West Europa, als nog een groot verschil op het terrein van asiel etc. Hoeveel niet Westerse vluchtelingen e.a. gingen en gaan naar Oost Europa binnen de EU? Dus komt er ook een enorm veel groter verschil tussen Oost Europa en West Europa binnen de EU als het gaat om bevolkingssamenstelling en absorberingsgrens als het gaat om immigratie van niet-Westerlingen.
  Dat heeft dus vrees ik gevolgen voor het vrij verkeer van personen ook al zou men in Oost Europa economisch op het niveau komen van West Europa. Volgend jaar zijn er verkiezingen in Duitsland.
  Als de burgers daar het niet meer zien zitten om als belangrijkste donor te dienen voor zuid Europa en een anti Europa partij kiezen staat die tegenover een nu groter wordend aantal socialistische presidenten en premiers, omdat die mensen in hun land het gevoel geven dat hun economiche belangen daar het best “gegarandeerd” (eerlijk delen werkt altijd goed als je de ontvanger bent) zijn. Dat zien de Duitse belastingbetalers natuurlijk ook. Maar zonder Duitsland als grootste geldschieter en risicodrager binnen Europa, gaat een groter wordend West Europese socialistisch type bescherming zeker niet op voor de aanhangers en niet-aanhangers. Gevolg teleurstelling en frustraties, want nu kan er van andermans leer geen riemen gesneden worden. Al met al zijn dat opgeteld enge componenten voor de nabije toekomst. Het zou mij ook niet verbazen indien Oost Europese landen, nadat men zich aan de EU economisch heeft opgetrokken, een Oost Europese unie beginnen en zich loskoppelen van huidige EU en daarmee o.a. een verlegging van asielstromen die kant op voorkomt en economisch men zich op Rusland ook gaat leggen als economisch sterk geworden regio.
  De absorberingsgrenzen m.b.t. nieuwe culturen (aantallen en omvang per groep) liggen in Oost Europa mijns inziens een stuk lager dan hier. Daar gaat men daar op kiezen denk ik als economie daar overal bloeien gaat. Je kunt pas idealen invullen als verschillen verkleind zijn. Niet verwachten dat idealen automatisch verschillen op wat voor terrein ook overbruggen. Dat is sociologisch gezien een zware overschatting met alle gevolgen vandien.

  Like

 5. Pingback: Nasleep Benghazi zorgt voor spanningen in regering-Obama « George Knight

 6. Pingback: The Innocent Prophet tijdelijk vertraagd vanwege dreiging België « George Knight

 7. Pingback: The Innocent Prophet | Linsky's Place

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.