Gekooide moslimvrouwen worden in Nederland aan hun lot overgelaten

Volgens het rapport ‘Leven in gedwongen isolement’ van het Verwey-Jonker Instituut leven er in Amsterdam 200 tot 300 vrouwen in gedwongen islolement. In opdracht van de gemeente Amsterdam onderzocht het instituut in 2011-2012 hoeveel ‘verborgen vrouwen‘ er in de hoofdstad zijn en met welke problematiek dat samengaat. De vrouwen zijn in meerderheid te vinden in wijken met de grootste concentraties islamitische bevolkingsgroepen. Als herkomstlanden worden ook Thailand, China, Vietnam, Brazilië, Portugal of Rusland genoemd. Maar de meerderheid komt uit islamitische landen als Marokko, Turkije, Tunesië of Pakistan.

PvdA-kamerlid Khadija Arib heeft kamervragen gesteld aan de ministers Ivo Opstelten van het ministerie van Veiligheid en Justitie, en Gerd Leers van Immigratie, Integratie en Asiel. Ze verwijst naar eerdere debatten over islamitische vrouwen die door hun echtgenoten thuis worden opgesloten en vraagt zich af wat de overheid in de afgelopen vijf jaar heeft gedaan om te zorgen dat deze vrouwen kunnen deelnemen aan de samenleving. Ze is benieuwd naar de resultaten van de aanpak. Arib vraagt zich verder af of het geïsoleerd houden van deze vrouwen een strafbaar feit is en wat de overheid concreet gaat doen aan de opsporing en vervolging.

Het gedwongen thuishouden van deze voornamelijk moslimvrouwen zie ik als een grote schande voor onze Nederlandse rechtsstaat. Ondergeschikt is of de motieven worden ingegeven door religieuze of culturele aspecten, of een combinatie daarvan. Deze vrouwen hebben recht op bescherming en recht op een eigen leven dat niet door mannen geleefd wordt. De vrijheid van godsdienst garandeert dat ieder individu de keuze heeft om zijn of haar godsdienst of levensovertuiging vrij te belijden. De overheid dient te waarborgen dat ieder in Nederland wonend individu in de praktijk die vrijheid heeft. Een misverstand is dat ingrijpen de vrijheid van godsdienst aantast. Juist het niet ingrijpen door de overheden tast de vrijheid van godsdienst aan.

Foto: Islam in Amsterdam

Advertentie

6 gedachten over “Gekooide moslimvrouwen worden in Nederland aan hun lot overgelaten

 1. Een grensoverschrijdend probleem. En niet beperkt blijft tot vrouwen. Ook kinderen, die ontvoerd worden naar het buitenland zijn daarvan het slachtoffer. Ik zou even moeten graven om dit met publikaties te boekstaven.

  Like

 2. Uiteraard is dit een probleem. Al lijkt de groep niet zo groot, iedereen die tegen haar zin zo wordt behandeld zou geholpen moeten worden. Kun je indenken hoe het is niet Westerse landen?
  En hoe zou het zijn met een aantal SGP vrouwen en meisjes?
  Ook zo een trieste, vergeten groep.
  Ik heb eens les gegeven aan illegale vrouwen, zij mochten de deur uit, maar soms ook met moeite, of dan stond de man haar op te wachten, moest(en) ze in de pauze zich melden.
  Erg triest.

  Like

 3. @Timmerark
  Nou, als het in Amsterdam al om zo’n 300 vrouwen gaat, dan is dat landelijk veel meer. Misschien een paar duizend. Om dat te weten is het onderzoek ingesteld en stelt mw. Arib kamervragen.

  Ja, door en door triest. Niet in het minst omdat de Nederlandse samenleving zich nauwelijks bekommert om deze vrouwen. En er geen actief beleid is om de mannen die de vrouwen isoleren voor te lichten of in tweede instantie strafrechtelijk te corrigeren.

  Like

 4. Pingback: Aanpak van eerwraak en vrouwenonderdrukking; hoe lang nog? « George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.