George Knight

Debat tussen links en rechts

Topless zagen voor het goede doel met Inna Shevchenko

with 11 comments

Een naakte vrouw, een kruisbeeld en een kettingzaag maken een fraai plaatje. Beeldend leggen de zachte krachten met motorgeweld de duistere krachten van de religie neer. Activiste Inna Shevchenko van FEMEN zaagt voor het goede doel in protest tegen de veroordeling van Pussy Riot. Pikant verslagen door Russia Today, de nieuwszender van Vladimir Putin. Inna zet haar zaagtocht voor het goede doel voort en zaagt morgen op het Gogbot-festival in Enschede. In een ode aan Pussy Riot. Female Power staat nooit voor paal.

Als gevolg van de actie is Inna Shevchenko naar het buitenland gevlucht. Ze werd continu bewaakt door de Oekraïense veiligheidsdienst. FEMEN vreesde haar arrestatie. Shevchenko verliet haar appartement via het balkon, reed per auto naar Korosten en pakte daar de trein naar Warschau, aldus een bericht van FEMEN. De video dateert van 17 augustus. In Parijs wil FEMEN een trainingscentrum voor activisten oprichten.

11 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Achtelijk.

  Like

  P.H.M van de Kletersteeg

  6 september 2012 at 15:53

 2. voplkomen achtelijke exhibitioniste.

  Like

  P.H.M van de Kletersteeg

  6 september 2012 at 15:54

 3. Ik vind toples steeds leuker, zou dat aan mijn leeftijd liggen

  Like

  rikusr

  6 september 2012 at 16:22

 4. @GK: stoere meid(en) : -))))), Hoewel ik wel met gekromde tenen naar haar levensgevaarlijke zaagtechniek (???) heb zitten kijken.

  Hoe dit meer dan een beetje ludieke aandacht krijgt voor die meiden die op Poetins altaar worden geofferd is mij echter een raadsel. En die aandacht zal voor de meesten hoofdzakelijk op de borsten zijn gericht. Dat valt natuurlijk wel een beetje te verkopen als een onderdeel van ‘pussy power’, maar in mijn ogen is dit toch een afleiding van waar het om gaat en daardoor een foute stellingname dat volledig nutteloos zal blijken te zijn. Ludieke aandacht hadden wij als provo’s in de jaren ’60 in A’dam ook, maar of we daarmee werkelijk wat hebben bereikt betwijfel ik. We waren te braaf en vooral te ludiek. Wij hadden lol, maar de politie niet en ik kan dat – als ik mijn best doe – nog steeds voelen : -))))))

  Maar uiteraard hebben ze mijn zegen.
  met mijn vuist ten hemele gericht schreeuw ik met ze mee!!!!!

  “power to the P…..?ussies”.

  Like

  jack pastoor

  6 september 2012 at 16:33

 5. @PHM
  Zo kun je het ook zien.

  @rikus
  Het betere activisme kent geen leefijdsgrens.

  @Jack
  Inna’s zaagtechniek is inderdaad levensgevaarlijk. Makkelijk gaat het omkrijgen van het kruisbeeld niet. Da’s hard werken. Frank Zappa en de Mothers of Invention vroegen zich in de sixties al af wat ‘the ugliest part of the body‘ was? Tenen of neus? Nee, de geest. Dat omkerend kun je je afvragen wat het mooiste lichaamsdeel is. Billen of borsten? Of eveneens de geest die zich verzet tegen stompzinnigheid? Ik kies voor dat laatste en geef Inna en het vrouwencollectief FEMEN graag het voordeel van de twijfel. De verpakking is bijzaak, maar niet onbelangrijk. Hoe doelmatig dit activisme is vraag ik me met je eveneens af.

  Like

  George Knight

  6 september 2012 at 16:34

 6. Ze zijn er volkomen in geslaagd om als actiegroep op te vallen en om als vrouwenemancipatiebeweging femen naamsbekendheid te krijgen. Dat doen ze uitstekend. Dat er mannen en vrouwen zijn die uitsluitend de borsten en niet de boodschap willen zien is juist het gegeven waar zij mee spelen, want op een gegeven moment zal voor die groep de boodschap hopelijk een keer doorklinken. Emancipatie dat is waar het om gaat en we zijn er nog lang niet in de wereld.

  Like

  Lidy

  7 september 2012 at 07:32

 7. OBA-blogger (en vml. VKblogger) Kiev Connexions besteedt al een paar jaar aandacht aan Femen. Ze zijn opgericht om te protesteren tegen de sex-industrie in Oekraïne, die met name rond de EK welig tierde. Inmiddels zijn er zuster-organisaties in Frankrijk, Nederland, Brazilië en Tunesië. Pussy Riot zegt dat er veel overeenkomsten zijn tussen beide organisaties maar ook verschillen, zoals dat zij zelf niet uit de kleren zouden gaan om een statement te maken. (Een aantal leden van Riot zijn echter afkomstig uit de actiegroep Voina, die toch regelmatig zelfs wat verder ging wat dat betreft.)

  Enfin, een belangrijk doelwit van zowel Riot als Femen vormt de Russisch-orthodoxe patriarch Kirill. Een tijdlang nl. had de R-o kerk haar basis in Kiev, totdat Putin in 1995 opdracht gaf de beroemde kathedraal van het Rode Plein te herbouwen. Kirill verkaste naar Moskou en toont zich sindsdien een fervent lobbyist voor Putins partij. Die rol wordt hem door tegenstanders kwalijk genomen. Ook Femen heeft wel eens acties gehouden voor die kathedraal, waar Riot later het gewraakte punklied vertolkte. Toen Kirill onlangs een bezoek bracht aan Kiev werd hij op de luchthaven door Femen belaagd: http://kievconnexions.blogspot.nl/2012/08/kill-kirill-long-live-pussy-riot.html.

  Like

  Joke Mizée

  7 september 2012 at 17:18

 8. […] Oekraïense vrouwenbeweging FEMEN internationaliseert en heeft haar tenten opgeslagen in Parijs. Topvrouw Inna Shevchenko zaagde nog onlangs in Kiev topless voor de vrouwenzaak. Een Nederlandse Facebook-pagina komt aarzelend op gang. Met een Telegraaf-bericht dat Syrische […]

  Like

 9. […] in handen van FEMEN. Rechts staat de leidster, de Oekraïense Inna Shevchenko die eerder in Kiev topless voor de vrijheid een kruisbeeld omzaagde. De vrouwen moesten allen naar het Westen vluchten omdat ze bedreigd […]

  Like

 10. […] organisatie (let op de blauwe en gele steunkleur) maakt sinds herfst 2012 toen het onvrijwillig neerstreek in Parijs de slag naar de markt. Politiek en commercieel. De organisatie moet draaien en heeft daarom een […]

  Like

 11. […] Het begon als protest van oprichtster Inna Shevchenko tegen de Russisch-Orthodoxe kerk. Ze zaagde in augustus 2012 in Kiev topless een kruisbeeld door. In protest tegen de veroordeling van de leden van Pussy Riot. Daarna moest ze naar Parijs […]

  Like


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: