Medemblik wil moskee kopen: VVD-raadslid is tevens moskeevoorzitter

De kamervragen Het absurde idee van een gemeente om een moskee te kopen van PVV’er Joram van Klaveren zijn op de automatische piloot gesteld en een gemiste kans. De Noord-Hollandse gemeente Medemblik wil voor 300.000 euro de Turkse Fatih-moskee aan de Korte Braak kopen. ‘Om overlast en ergernissen op te lossen’, aldus een bericht in De Telegraaf. De gemeenteraad neemt op 13 september een definitief besluit. Voorzitter van de Fatih-moskee is de Turkse Ŏnder Şahin die ook raadslid voor de VVD in Medemblik is.

De vragen van Van Klaveren gaan niet over de scheiding van kerk en staat en bijten niet door. Ze missen daardoor kansen voor open doel. Da’s jammer omdat ze wel degelijk iets signaleren dat om meerdere redenen niet in de haak is. Naast de scheiding van kerk en staat, dus ook belangenvermenging van Ŏnder Şahin met meerdere petten: moskeevoorzitter en VVD-raadslid dat gaat over de ondersteuning voor zijn eigen moskee.

Vanwege de scheiding en staat dienen overheden terughoudend te zijn om met gemeenschapsgeld deel te nemen in religieuze instellingen. Zo investeerde de gemeente Amsterdam onder toenmalig burgemeester Cohen in de Poldermoskee. Dat liep verkeerd af. In 2010 werd het idee van compenserende neutraliteit door de Amsterdamse raad definitief verlaten. In Medemblik lijkt geen noodzaak om met gemeenschapsgeld deel te nemen in een religieuze organisatie. Problemen dient de religieuze organisatie zelf oplossen.

De PVV heeft gelijk dat het absurd is dat een overheid deelneemt in een moskee. Medemblik wil de Turkse Islamitische Stichting Nederland met 300.000 euro helpen. De rol van de lokale VVD is merkwaardig omdat een VVD-raadslid betrokken is bij de geldelijke steun aan de moskee waarvan-ie voorzitter is. In Medemblik staat niet alleen de scheiding van kerk en staat ter discussie, maar ook de zorgvuldigheid van bestuur.

Foto: VVD-fractie van Medemblik, 2011

7 gedachten over “Medemblik wil moskee kopen: VVD-raadslid is tevens moskeevoorzitter

 1. Waarom is het volgens jou wezenlijk anders wanneer een overheid een moskee overneemt, dan als het gaat om een voetbalstadion of een theater?
  Ook ken ik ontzettend veel voorbeelden van raadsleden die meestemmen over onderwerpen waar ze een professioneel belang bij hebben. Sommigen onthouden zich op die momenten van hun stem, maar de meesten niet. Dan vind ik een bestuursfunctie minder kwalijk dan als ze er hun brood mee verdienen.

  Like

 2. @Joke
  Ik stel voorop dat ik het even ongewenst vind dat overheden deelnemen in sportclubs en theaters. Naar mijn idee past het niet bij zowel een terugtredende overheid als de scheiding van kerk en staat dat overheden investeren in religieuze instellingen. In mijn ogen moet de overheid het gelijke speelveld bewaken en garanderen zoals burgemeester Bloomberg -zie vorige posting over Berlinerblau- dat doet. Door belang te nemen in de een of andere religieuze instelling kiest de overheid partij en is het niet meer in staat om zich neutraal en open op te stellen jegens allen.

  Raadsleden die meestemmen over onderwerpen waar ze een belang bij hebben lijkt me ongewenst, en de corruptie van de politiek. De constructie dat een betrokken raadslid of lid van het openbaar bestuur niet meestemt is niet afdoende omdat de besluiten doorgaans in het voortraject worden voorbereid waar de betrokkene voluit meepraat en het eigenbelang vertegenwoordigt.

  Het bizarre aan de situatie in Medemblik vind ik nog de vanzelfsprekende brutaliteit van een VVD-fractie die het blijkbaar de gewoonste zaak van de wereld vindt dat een VVD-raadslid meerdere petten opheeft bij het verdelen van gemeenschapsgeld. En in de media (Telegraaf, Noord-Hollandse pers) werd dat verband vandaag niet eens gelegd. Evenmin in de kamervragen van Joram van Klaveren die zich baseerde op De Telegraaf. Door verder te zoeken stuitte ik er toevallig op. Maar gevestigde media noemen de belangenvermenging niet eens.

  Like

 3. @GK,

  “Ik stel voorop dat ik het even ongewenst vind dat overheden deelnemen in sportclubs en theaters.”

  Met dien verschil dat je daar blijkbaar nog niet de noodzaak voor heb gevoeld om een blog over te schrijven. Althans tot nu toe nog niet.

  Like

 4. Het verschil tussen belastinggeld investeren in voetbal, of een Moskee kopen is, dat bij het eerste alleen een specifieke groep daarmee bediend wordt, en bij het tweede alle groepen. Dat is een algemeen nut.
  We hebben een minilandje en het gekke is dat de behoefte er is zoveel mogelijk naar Gemeenten over te hevelen. De Gemeente zou dichter bij de burgers staan en beter weten wat nodig is. Gevolg is dat in ons ministaatje, al die Gemeentelijke autonome mini-mini-staatjes leiden naar ongelijkheid in behandeling van burgers. Kijk naar de bijzondere bijstand bijvoorbeeld. Kosten van paspoorten etc. De vraag is zeer of de burgers dicht bij de Gemeenteraad staan. Dat zal in een dorp nog wel goed zitten. Over de rest twijfel ik zeer.
  Schept de actie van Medemblik geen precedent dat elders groepen mensen met een bepaalde levensovertuiging ook kunnen rekenen op steun uit de algemene middelen?
  In elk geval kan gebeuren dat een belanghebbende vanuit een specifieke groep, die in de Gemeenteraad zit, dus bezig is met belangenverstrengeling. Is dat niet in strijd met een integriteitscode voor volksvertegenwoordigers? Die bestaat wel voor bestuurders. In elk geval moet de Katholieke Kerk bezuinigen en saneren en woekeren met wat aan geld nog binnenkomt. Ook waar ik woon. Men moet naar schaalvergrotingen toe, waarbij allerlei parochies in verschillende gemeenten samengevoegd worden.
  Dit om de kosten te drukken. Die kerken in al die Gemeenten krijgen ook geen geld uit de belastingpot.
  Dat Gemeenten taken uitvoeren is tot daar aan toe, maar wat mij betreft landelijke afstemming over die zaken waar burgers in dezelfde situatie op dezelfde behandeling kunnen rekenen,

  Like

 5. Pingback: Voorpost voert actie tegen opkopen moskee | Voorpost

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.