Kees van der Staaij praat onzin over zwangerschap en verkrachting

SGP-leider Kees van der Staaij is in problemen gekomen door te suggereren dat verkrachte vrouwen zich via een mechanisme kunnen ‘afsluiten’ tegen verkrachting en zo niet zwanger raken. Hij noemt het een ‘feit’ dat de kans op zwangerschap door verkrachting ‘heel klein’ is. Van der Staaij deed deze uitspraak op een vraag naar controversiële uitspraken van de Repubikeinse afgevaardigde Todd Akin die in de race is voor een senaatszetel in Missouri. Mitt Romney verzocht Akin vergeefs vanwege diens uitspraken zich terug te trekken.

De claim waarop Todd Akin en Kees van dert Staaij zich baseren noemen medici klinkklare onzin. Zo is er volgens de hoogleraar verloskunde en gynaecologie Dr. David Grimes geen biologische reden dat vrouwen zich tijdens een verkrachting kunnen afsluiten: ‘to suggest that there’s some biological reason why women couldn’t get pregnant during a rape is absurd‘. Maar zelfs leken klinkt de claim onlogisch in de oren.

In het publicitaire vervolg moest Kees van der Staaij alle zeilen bijzetten. Als verdediging ontkende hij het standpunt van Todd Akin omhelst te hebben, wat hij echter wel degelijk had gedaan zonder het expliciet te noemen. Zodat-ie als een reformatorische Houdini nog net aan zijn eigen onlogica kon ontsnappen. Omdat-ie voor eigen parochie preekt lijkt het er echter niet om dat de uitspraak de SGP publicitair beschadigt.

De verklaring van Akin wordt door tegenstanders van abortus aangewend om een positie te kunnen houden die zegt dat elke vorm van abortus onacceptabel is. Wat trouwens van weinig compassie getuigt met die heel kleine groep van vrouwen die binnen die logica toch zwanger zou raken tijdens verkrachting. Ook daar draait Van der Staaij omheen. Met z’n mooie woorden die lijken te getuigen van compassie kiest-ie niet voor deze vrouwen. De gelegenheidsargumentatie van de anti-abortus lobby maakt feiten ondergeschikt aan geloof. Verkrachte vrouwen worden gemiddeld even vaak zwanger als vrouwen die vrijwillig zwanger willen worden.

Foto: Kees van der Staaij

6 gedachten over “Kees van der Staaij praat onzin over zwangerschap en verkrachting

 1. V.d. Staay:
  „Als het echt om verkrachting gaat, heeft het vrouwenlichaam manieren om dat hele ding uit te schakelen“.
  ”Ik vind het geen goede zaak als we een smerige campagne zouden krijgen”.
  ‘Hou je liever bij de feiten in plaats van te zeggen dat mensen doelbewust de zaak flessen’, zei de SGP’er.

  In de levensbeschouwinging van V.d. Staay wordt de vrouw vervolgens tot dader van een misdrijf bestempelt indien ze ‘dat hele ding’ niet kon uitschakelen en de gevolgen van een ander misdrijf tot een minimum wil beperken.

  Het geheugen van V.d. Staay is kort. Joseph Kindl in Oostenrijk past als voorbeeld uitstekend in zijn levensbeschouwing.

  Like

 2. @King Billy
  De analogie met Kindl is denk ik niet nodig om het ongelijk van Van der Staaij te benadrukken. In mijn ogen is het schrijnende van zijn uitspraken of die van Todd Akin dat ze op een ‘gewone’ manier het meest verschrikkelijke zeggen. Maar ze hebben de vrijheid van meningsuiting, en mogen beweren wat ze beweren. Hoe stupide, medisch onaantoonbaar onjuist en vrouwonvriendelijk het ook is.

  Zowel bij Van der Staaij als Akin lopen religieuze overtuiging en electorale overwegingen tijdens een campagne om bij de kiezers in het gevlij te komen door elkaar heen. Nauwelijks valt nog te onderscheiden wat de boventoon voert. Ik hou het er maar op dat beide heren onaardig vals klinken.

  Like

 3. Hij heeft de uitspraak van Todd Akin TOTÁÁL niet onderkend, hij heeft nóóit gezegd dat hij het ermee eens was. Hij heeft simpelweg de vraag niet beantwoord, maar blijkbaar is dat tegenwoordig al genoeg om te zeggen dat je het ermee eens bent.

  De kans op zwangerschap is bij seks normaal gesproken heel klein, want vrijwel alle seks gebeurd met één of meerdere voorbehoedsmiddelen. Als het alleen om de pil gaat die correct geslikt wordt, is de kans ongeveer 0,5% als je het hele jaar door seks hebt (!, niet eenmalig). Dat is wat hij gezegd heeft. Hij heeft nergens gezegd dat de kans kleinER is, alleen klein, en dat klopt.

  Bovendien is het onmogelijk om goed onderzoek te doen naar of de kans kleiner, gelijk of groter is bij vrijwillige of onvrijwillige seks. Daarvoor zou je namelijk onvrijwillige seks moeten hebben binnen een onderzoek en dat kan niet. Als je als vrouw aan dat onderzoek meedoet, is het vrijwillig. Dat artsen zeggen dat ze geen logische reden kunnen verzinnen, wil niet zeggen dat die reden er niet is. Vroeger dacht men ook dat de aarde plat was, omdat ze geen logische reden hadden om het omgekeerde te geloven.

  Aangezien ik vermoed dat jij nu allerlei conclusies uit mijn verhaal gaat halen, zal ik even duidelijk zeggen dat ik nergens een mening hierboven heb neergezet. Om het nog maar te verduidelijken: ik wéét niet of de kans kleiner, gelijk of groter is, dat kan niemand weten. En ik ben voor abortus en zou nooit op de SGP stemmen. Dat betekent echter niet dat ik het zomaar laat gebeuren dat mensen andere mensen belachelijk maken en dat ze geen respect tonen naar andere mensen toe, zoals onder andere jij hebt gedaan.

  Like

 4. @Renze
  Voor de duidelijkheid, ik ben voor noch tegen abortus. Ik heb er gewoon geen mening over omdat ik de verschillende invalshoeken (vrouwenrechten, zelfbeschikkingsrecht ongeborene, religie, religiekritiek) niet met elkaar kan rijmen.

  Het was niet m’n bedoeling om Kees van der Staaij belachelijk te maken. En naar mijn idee heb ik dat ook niet gedaan door zijn standpunt in deze kwestie te belichten. Ofwel, het gaat me om de zaak en niet om de persoon.

  Ik weet niet waarop u de mening baseert dat Kees van der Staaij de uitspraak van Todd Akin niet onderkend zou hebben. Ik deel zijn kijk op de wereld niet, maar schat hem in als een goed voorbereid kamerlid dat altijd goed weet waarover hij praat.

  Feit is dat Van der Staaij -ook nadat er rumoer ontstond- geen afstand nam van de uitspraak van Akin dat vrouwen na verkrachting niet zwanger kunnen raken. Onderzoeken en cijfers van verkrachting wijzen uit dat er geen verschil is tussen verkrachting en vrijwillige sex wat betreft de kans om zwanger te raken.

  Like

 5. Ik ben het met @Renze eens. Hij was het niet eens met die Amerikaan. Hij stelde alleen dat elke zwangerschap niet om verkrachting gaat. Dat je compassie moet tonen als zoiets afgrijselijks gebeurd. Om iemand heen moet staan – in zijn woorden. Hoe men bij de SGP denkt over abortus is helder. Wat gebeurde is dat Wester de woorden van v.d. Staaij niet goed samenvatte en van der Staaij dat niet goed realiseerde in de hitte van dat moment. Die man zat op een kruidvat. Hij kreeg wel de kans van een loerende Wester op een opmerkelijke quote, om dit te ontkennen, maar van der Staaij hoorde zichtbaar het misverstand niet. Wat van der Staaij voorafgaand vertelde klopte gewoon niet met de conclusie van Wester en dan weten we de gevolgen in een op sensatie beluste media.

  Like

 6. Pingback: Opnieuw onzin over zwangerschap en verkrachting: Mourdoch « George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.