Dirk Poot van de Piratenpartij beantwoordt vragen

Lijsttrekker Dirk Poot van de Piratenpartij geeft duidelijkheid in gesprek met de NRC en met kiezers in Direct Den Haag. Hij memoreert dat zijn themapartij gaat voor: auteursrechten, octrooirechten en een open overheid met privacy. In onderhandelingen zijn dit de kernpunten die naar voren worden gebracht. Zeg maar, de kroonjuwelen van de Piratenpartij. Maar er is meer met een partijprogramma van 60 pagina’s.

Opmerkelijk is dat Dirk Poot zijn partij in de liberale traditie plaatst. Als-ie op een andere partij zou moeten stemmen werd dat D66 of GroenLinks. Over de huidige VVD met staatssecretaris Fred Teeven is-ie minder enthousiast. Maar indien de VVD terug zou keren naar de liberale wortels zou samenwerking mogelijk zijn.

Economische onderwerpen komen niet aan de orde, maar door de verwijzing naar D66 en GroenLinks mag men aannemen dat de Piratenpartij op deze onderwerpen een gematigd centrum-links standpunt inneemt. Bij de mede dankzij BREIN sinds april 2012 sterk gegroeide partij is nog niet alles uitgekristalliseerd. Startende partijen hebben het lastig om hun plek in te vechten zonder overheidssteun en deelname aan grote debatten.

Indirect verwijst Poot naar het Liquid Feedback systeem van directe democratie als-ie stelt dat de politiek beter naar de burgers moet luisteren en hen bij de besluitvorming moet betrekken. Immers, door burgers bij het proces te betrekken neemt hun wantrouwen in de politiek af en worden hun keuzes voor partijen aan de flanken overbodig. De oplossing van de eenvoud, nodig om de praktische politiek nieuw leven in te blazen.

Advertentie

4 gedachten over “Dirk Poot van de Piratenpartij beantwoordt vragen

 1. Is het zo dat monopolies niet thuishoren in een liberaal systeem? Als we de markt de vrije loop laten, dan is er volgens mij de neiging tot monopolisatie. Monopolies gaan gepaard met macht: macht die – volgens de huidige economische wetten van winstmaximalisatie – misbruikt dient te worden. Als de piratenpartij tegen de concentratie van macht rondom de monopolie is, moeten overheidsorganen markten reguleren, en gaat het dus niet om ‘liberale politiek’. Volgens mij zijn een liberale politiek en een ‘open’ markt in die zin wederzijds uitsluitend, en gaat mijn voorkeur uit naar regulering van de markt ten gunste van competitie. In die zin gaat mijn voorkeur daarmee eerder uit naar de linker zijde van het politieke spectrum, dan naar de zogenaamd liberale VVD.

  Like

 2. @Mark
  Dank voor je mooie reactie. Ik vermoed dat Dirk Poot voor de gelegenheid in de rol van advocaat van de duivel stapte door op te merken dat de zogenaamde liberalen van de VVD helemaal niet voor een open economisch systeem gaan, maar overal hun eigen beschermingen inbouwen. Zodat een hybride systeem ontstaat dat niet uitgaat van open toetreding en concurrentie, maar van prijsbescherming. Door die monopolisering te noemen geeft Poot diepte aan het ontbreken van de echte marktwerking.

  In je kritiek moet je denk ik overheid en bedrijfsleven onderscheiden. Een overheid zou zelf geen partij -of pseudo-bedrijf- moeten zijn en alleen zorgen dat de voorwaarden voor alle bedrijven gelijk zijn. Meer hoeft een overheid niet te doen, en zo kan een terugtredende overheid ook klein blijven. Uiteraard moet het toezien of bedrijven zich binnen de afgesproken voorwaarden correct gedragen. En per geval kunnen startende bedrijven gesteund worden om de markt te betreden.

  Ik denk dat het echte probleem niet zit in een open marktwerking, maar in de belangenvermenging van sociale en economische partners. Namelijk de vermenging van overheid en bedrijfsleven zoals je dat nu in de VS ziet en waarbij nog nauwelijks valt te onderscheiden waar de belangen van de overheid ophouden. En de overheid, ook de Nederlandse, die zichzelf als bedrijf ziet en de burger als klant. Want dat laatste betekent dat er nergens nog een onpartijdige scheidsrechter is die zowel bedrijven tot de orde kan roepen als zonder eigenbelang burgers kan bedienen.

  Like

 3. De essentie is dat het geven van patentrechten en auteursrechten er door de overheid monopolies gecreëerd worden. Dat verstoort de marktwerking en is dus niet de bedoeling. Het gaat de Piratenpartij er dus om minder monopolies te krijgen, zodat iedereen op de markt welkom blijft.

  Like

 4. @Joeri
  Volgens mij ligt het in de economische theorie anders. Marktpartijen creëren onderling met elkaar hun monopolie, of oligopolie. Ze doen dus aan kartelvorming. De taak van de overheid is om ervoor te zorgen dat er concurrentie blijft bestaan door onderlinge prijsafspraken van de monopolisten te verbieden en nieuwe aanbieders te laten toetreden. In de praktijk komt onze kritiek op hetzelfde neer.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.