Vrijdenken met Jacques Berlinerblau gaat verder dan politiek

Jacques Berlinerblau van het Secular Center legt het verschil uit tussen denken en handelen. Denken staat vrij, en spreken bijna helemaal, zo vindt de vrijdenker. Zelfs als dat tot conclusies leidt die strijdig zijn met tolerantie. Te bestrijden met andere standpunten. Een rechtsgang of een verbod slaat het denken dood. Daarom mogen religies denken wat ze vinden. Wat overigens weer inhoudt dat ze met hun Goden onbestraft beledigd kunnen worden door andersdenkenden. Want denken staat vrij. Laat de burgers het in het publieke debat onderling maar uitmaken. Overheden moeten afzijdig blijven en enkel en alleen het publieke debat mogelijk maken. Zo simpel is het. Pas als het denken overgaat in handelen dan kan de overheid optreden.

5 gedachten over “Vrijdenken met Jacques Berlinerblau gaat verder dan politiek

 1. Ben het zeker eens met JB. Voor mij is een dergelijke overweging rede om voorstander te zijn van de Atheistisch Seculiere Partij.

  Wat JB beweert is wel waar, maar een dergelijk “debat” is pas mogelijk als de Seculieren bijvoorbeeld net zo veel zendtijd krijgen als de religianten.

  Like

 2. @Frans
  Klopt. Religie heeft nog altijd een streepje voor. Of zelfs meerdere streepjes. Maar er is geen andere opstelling dan die van Jacques Berlinerblau zonder te vervallen in dezelfde mechanismen, om niet te zeggen: streken van religie. Da’s de valkuil voor het secularisme. Een ongelijke strijd is het echter zeker. Het zij zo. De kracht van argumenten moet het uiteindelijk doen. Dat duurt nog even.

  Like

 3. Zelfs bij damesbladen van Sanoma, is kritiek en een open gesprek over de Islam een heet hangijzer. Worden er telkens topics verwijderd, als het zogezegd weer uit de hand loopt. Sanoma heeft er een groot belang bij, dat zij de molima’s aan boord houden. Dus ook de commercie helpt mee de democratie om zeep te helpen.

  Like

 4. Pingback: Berlinerblau over Bloomberg en de scheiding van kerk en staat « George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.