Hoe verborgen is de Amerikaanse hand achter de Britse opstelling inzake Assange?

Juridisch adviseur van Julian Assange Michael Ratner ziet de hand van de VS in de aanscherping van de Britse dreiging om de Ecuadoriaanse ambassade binnen te vallen. Of het klopt is de vraag, hoewel Amerikaanse druk onmiskenbaar is. Maar het plan heeft niet gewerkt omdat Ecuador weerstand bood aan de Angelsaksen. Als dit in de publiciteit een onderwerp wordt dan trapt dat extra op de Britse ziel. Het toont aan dat de Britten geen meester zijn van hun eigen buitenlandse politiek. Tony Blair gaf eerder het verkeerde voorbeeld. Niets is moeilijker te verkroppen voor Britten dan de teloorgang van hun Empire. De opstelling van de Britten om de Conventie van Wenen opzij te zetten komt met name bij oud-kolonies arrogant over. De Britten hebben in de wereldopinie hun goede pers van de succesvolle Olympische Spelen in een keer verspeeld. Jolly bad.

Advertentie

9 gedachten over “Hoe verborgen is de Amerikaanse hand achter de Britse opstelling inzake Assange?

 1. Waarom kent Nederland geen kritische pers die verder gaat dan een slap enerzijds-anderzijds verhaaltje en op die manier de Britten en Amerikanen in de kaart speelt? Want waarom moet Julian Assange voor een slecht onderbouwde Zweedse sex-aanklacht die werkelijk aan alle kanten rammelt koste wat kost uitgewezen worden naar Zweden? De Nederlandse media noemen die bezwaren niet. Waarom niet? De Britten zijn zelfs bereid om er het internationale recht voor opzij te zetten. Nederlandse media kunnen zich er niet over opwinden.

  De VS heeft ten minste nog Cenk Uygur die zich gepassioneerd en deskundig uitspreekt. Wat heeft Nederland? Laffe, op veilig spelende media die van toeten noch blazen weten en hun nek niet willen uitsteken en daarom bij gebrek aan eigen inzicht advocaat Gert-Jan Knoops raadplegen die zonder tegenspraak mag beweren dat Assange z’n recht moet halen. Welk recht Mr. Knoops? Is Assange niet uitgeprocedeerd, Mr. Knoops, dat hebt u zeker gemist? Waar praat u over en waarom laten de Nederlandse media u eigenlijk praten? Waarom hebben ze zelf geen mening? Waarom zijn de Nederlandse media zo slecht gemotiveerd en geinformeerd om zich een eigen zelfstandige mening te vormen? Ik kan dit Nederland niet meer volgen. Help, onze nuffige media zijn nu echt tegen een ijsberg gevaren. SOS. Nederlandse journalistiek is lek.

  Ik maak me niet snel kwaad op m’n blog. Maar nu wel. Ik kan er niet meer bij hoe laf en gemakzuchtig de gevestigde media opereren. Het is ook veel de afgelopen week. Joris Demmink, TrapWire en Assange worden of genegeerd of op z’n best gemankeerd verslagen. Dus? Ik weet het niet meer. Wat een gebrek aan spirit en professionele journalistiek. Het raakt ons niet? Wacht maar.

  Like

 2. Het is te hopen dat J.A. de kans krijgt om uit te wijken naar Ecuador. De houding van Nederland is zoals gewoonlijk ‘laf’ te noemen. Altijd een grote mond en haantje de voorste, zullen zij voor J.A. niet in de bres springen. Had hij maar een Arab. ta- Lente aanhanger moeten zijn, dan waren alle molentjes wel aangezet. Dit is het beeld wat ik van Nederland heb, achterbaks.
  Ook Obama, zou een uitspraak kunnen doen in deze zaak. Maar ja, dat is niet te verwachten van een held op sokken. Enfin, hoe dan ook J.A. heeft wel wat bloot gelegd wat zelfs de mensen op het naaktstrand doet blozen.

  Like

 3. @Nètwerk
  Mee eens. Er is geen enkele politieke partij die het zelfs symbolisch voor Assange en WikiLeaks opneemt. Durven ze niet, willen ze niet, kunnen ze niet, begrijpen ze niet?

  Van president Obama valt jammergenoeg niets goeds te verwachten voor de buitenlandse politiek. Hij is juist een van de architecten van wat zich nu voor ogen ogen afspeelt. De VS en Groot-Brittannie moeten oppassen niet al hun goodwill te verspelen. Ze zijn daarmee al vergevorderd.

  Trouwens waarom kan Den Haag als de internationale hoofdstad van het recht niet bemiddelen in deze zaak? Er is nu een patstelling ontstaan, Assange kan niet weg en kan niet blijven in de Ecuadoriaanse ambassade te Londen. En omdat de Zweedse en de Amerikaanse regering niet willen garanderen dat Assange via Zweden niet uitgeleverd wordt aan de VS is Zweden voor Assange ook verboden gebied. Nederland kan de oplossing bieden. Een open hof waar alle partijen hun argumenten kunnen indienen en Nederland bij Zweden en de VS de garantie zoekt over de veiligheid van de verdachte. Nederland kan initiatief tonen door aan alle partijen te laten weten bereid te zijn de rechtszaak graag over te nemen en te willen faciliteren.

  Like

 4. Inderdaad. Het is maar goed dat J.A. alle bestanden beschikbaar heeft gesteld aan anderen. Mocht het nodig zijn, gaat het slot er af en de beerput voorgoed open.

  Like

 5. Engelse wiki:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Julian_Assange
  Heftig, zijn jeugd en achtergronden. Komt hem waarschijnlijk nu goed van pas.

  http://www.abcnews4.com/story/19291916/experts-see-little-chance-uk-will-seize-assange
  Legal aspects. Een wet uit 1987 van stal gehaald, die andere doeleinden diende.
  “ SO CAN BRITAIN GRAB ASSANGE?
  Many legal experts are skeptical. The diplomatic fallout would be immense, leaving British missions around the world vulnerable to reprisals. And lawyers say a British court would likely be unwilling to sanction a raid on the embassy.
  The law was intended for situations in which a diplomatic mission was being used for serious wrongdoing such as terrorism. Sheltering Assange hardly compares. Former government lawyer Carl Gardner says a court would likely rule that using the law against Assange would be inconsistent with the intent of the law.”

  Voor Obama telt dat uitlevering stemmenwinst is. En dat Romney, als geen uitlevering plaatsvindt, hem stemmenverlies bezorgt. Diplomaten en politici van bondgenoten houden zich koest omdat géén uitlevering impliceert dat hun staten ook straffeloos gehacked kunnen worden. Rellen bij ambassades en consulaten worden voor lief genomen in zo’n principiele kwestie. En waarschijnlijk met harde hand beantwoord.
  Amerika, Zweden en Engeland voorop.

  De behandeling van Brian Manning is illustratief. Nu eens kijken wat de Duitse Piraten hierover melden. Zou me niet verbazen als Dirk Poot met deze kwestie stemmenwinst kan halen. Als hij het aansnijdt, kunnen pers en publieke media nauwelijks nog daar omheen. Dan heeft op deze kwestie een tandenknarsend Den Haag een probleem.

  Like

 6. @King Billy
  Ik hoop dat de Piratenpartij dit onderwerp goed weet aan te snijden. Ze zouden met een principieel stuk kunnen komen dat begint waar de andere partijen stoppen. Het past uitstekend bij hun kernpunten. Dus: doen.

  Ja, de Britten laten het hele diplomatieke systeem op zijn grondvesten schudden. Omdat ze onder druk zijn gezet door de Amerikanen? Hebben de Britten een domme inschattingsfout gemaakt? Het lijkt er sterk op, want straks dringen de Russen hun ambassade in Moskou binnen. Hoe geloofwaardig kunnen ze dan nog reageren? De Russen toveren dan ongetwijfeld ook een oude wet uit hun mouw om dat zogenaamd te verantwoorden. Kortom , het einde is zoek. En hoe wordt dat afgerekend binnen de coalitie of in het Britse Lagerhuis? Want een blunder van de Britse buitenlandse dienst kunnen we de dreiging om de ambassade binnen te dringen toch wel noemen. Mad dogs and Englishmen.

  Like

 7. @King Billy
  Nou, die Zweedse invalshoek figureert prominent in de laatste ontwikkelingen. Dus waar de FAZ het idee vandaan haalt dat het ondersneeuwt is me een raadsel. Trouwens, een verdenking is nog geen aanklacht. Verder wel een evenwichtig commentaar, lijkt me.

  Like

 8. Pingback: Justitie VS luistert journalisten AP af: schandelijk en gevaarlijk | George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.