Onschuldig totdat TrapWire u in het oog krijgt

Cenk Uygur van The Young Turks verklaart TrapWire. Een software systeem dat wordt gebruikt om ‘verdachte’ gedragspatronen te registreren door bewakingscamera’s en de potentiële dreiging van geweld te beoordelen. Maar wordt het gericht op terroristen of op activisten uit de politieke tegenbeweging? In San Francisco is dat laatste volgens Seaman al de realiteit. Hij schat de mogelijkheid van misbruik enorm in.

Eerder wees de reactie van gevestigde media op TrapWire volgens David Seaman op een cover up of blackout. Hoewel TrapWire vooral in Amerikaanse steden lijkt te zijn geïnstalleerd en dus een Amerikaanse dimensie heeft, is het zwijgen van zowel de Nederlandse politiek als Nederlandse media merkwaardig. Willen politiek en media niet weten of TrapWire al in Nederland wordt toegepast of dat er plannen zijn om dat te doen? Om er vervolgens verslag of verantwoording van te geven. Het zwijgen van Nederlandse media klinkt onheilspellend.

De politiek blijft hangen in kamervragen over een computervirus die een beeld van urgentie suggereren. Pierre Heijnen van de PvdA vraagt de minister van Binnenlandse Zaken naar ingrijpen door het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC). Dit soort politiek stapt niet buiten het frame om vragen te stellen over de overheid die de burger bedreigt. Zelfs oppositiepartijen willen meebesturen zodat niemand echt de macht controleert.

Advertentie

3 gedachten over “Onschuldig totdat TrapWire u in het oog krijgt

 1. Souvereine macht en bestuur kan alleen worden uitgeoefend indien men deze daadwerkelijk in handen heeft. If you can’t beat them, join them.

  Like

 2. @King Billy
  Ok, je hebt gelijk, het echte geheim van het Binnenhof is dat de macht er niet geconcentreerd is. Die is weggelekt naar Europa, bedrijfsleven, koningshuis of andere moeilijk te duiden machtscentra. Maar dan nog blijft er wát over, hoe weinig het ook is. Iemand met een been kan ook lopen. Als-ie dat wil. Aan de wil om de macht -of het restant daarvan- scherp te controleren lijkt het te schorten. Dan komt er zo’n goedbedoelde, maar suffe vraag over een computervirus van een kamerlid die waarschijnlijk als referentiekader een pc anno 2000 heeft.

  Like

 3. @George Knight. Daarom ligt het Duitse Constitutionele Hof zo gevoelig.
  A. Voor de Duitsers is ‘Karlsruhe ‘de kroon’ op hun soevereine democratie. Anders dan in Nederland is het geen veredeld adviescollege. Het staat grondwettelijk boven het staatshoofd, de regering en het parlement. Voorbeeld: de uitspraak over de stemming over het ESM-verdrag: Hoofdelijk. En niet in een klein gremium van negen parlementsleden.
  Maar ook voor de politieman, die eiste dat hij zich op z’n werk in uniform moet hijsen en niet thuis in z’n vrije tijd.
  Voor de Duitsers is ‘Karlsruhe’ heilig. Het Hof is ook de afgrendeling voor wat in het verleden is gebeurd, zich niet herhaalt. Dit ligt heel emotioneel. Kom als outsider bij de Duitsers niet aan het Constitutionele Hof. Grof gezegd: Dan breekt de pleuris uit. Ik zie en hoor dat ook bij de jonge generatie, die dit nadrukkelijk meekrijgen. In het onderwijs……

  B. Voor Brussel een ‘pain in the a..’, zo niet een verholen vijand in hun streven naar ‘méér Europa’, in feite meer Brusselse souvereiniteit. Ook daar ligt het gevoelig.

  Wat dacht je, dat Duitsland toestaat dat één Cypriotische -doorslaggevende- stem in de ‘gouverneurs’raad van het ESM, waar Duitsland ook slechts één stem heeft, vervolgens Duitsland 27% van het juridisch onbegrensde bedrag, besloten door een niet te controleren raad, gaat ophoesten?

  Is dat de souvereiniteit die we wensen? Een retorische vraag.

  Hier komen beiderzijds diepgewortelde politieke en emotionele krachten los, die gevaarlijk kunnen worden.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.