Dutch Injustice met Joris Demmink zet Nederlandse politiek onder druk

Eerder besteedde ik aandacht aan de vragen van Republikeinse congresleden aan de EU over Joris Demmink. Deze hoogste ambtenaar van het ministerie van Veiligheid en Justitie wordt al geruime tijd met pedofilie in verband gebracht. Demmink gaat eind 2012 met pensioen en de Nederlandse politiek wordt opgeroepen nu eindelijk eens tegen hem in actie te komen en een onderzoek te verrichten zonder dat Demmink daarbij een vinger in de pap heeft. De verontwaardiging van de geïnterviewden lijkt te zeggen dat Demmink nu in een ultieme inspanning opgepakt moet worden voordat-ie voorgoed ontsnapt aan een rechtsgang die ‘m toekomt.

Ik zei te vermoeden dat Nederlandse critici achter de Engelstalige website arrestdemmink.com zitten. Maar ze hebben prestigieuze Amerikaanse partners. In het YouTube-filmpje worden het Protection project van de Paul H. Nitze School of Advanced International Studies (SAIS) als onderdeel van de John Hopkins University, The Rebecca Project en SharedHope genoemd. Dat gevoegd bij de drie afgevaardigden Pitts, Wolfe en Smith.

De door de familie Poot opgezette site dedemminkdoofpot.nl bevat veel kennis en documenten over Demmink met aantijgingen van klassejustitie en pedofilie. Jan Poot en zijn zoon Dirk zijn eigenaren van Chipshol dat door Demmink en frauderende rechters een financiële loer is gedraaid. In hun vasthoudenheid brachten ze een uitdijend netwerk van verkeerd handelende mensen in kaart dat de rechtsstaat midden in het hart raakte.

Maar het verschil tussen arrestdemmink.com en dedemminkdoofpot.nl is dat de Engelstalige site uitsluitend focust op de pedofiele aspecten van Demmink en in de toon een verharding is opgetreden. Dat laatste zou wel eens te maken kunnen hebben met de Amerikaanse markt. Kritiek op het individu Demmink die de rechtsgang oneigenlijk beïnvloedt wordt ingewisseld voor algemene uitspraken over kinderhandel en pedofilie.

Die verschuiving in focus is begrijpelijk, maar ook jammer. Uiteindelijk gaat het om de beschuldiging dat Demmink jarenlang zijn macht heeft misbruikt aan de top van Justitie en de politiek niet heeft ingegrepen. De veronderstelling dat hij betrokken is bij kinderhandel klinkt vergezocht. Mogelijk was zo’n verharding nodig om de Amerikaanse partners tot medewerking te bewegen. In ieder geval is het triest voor het image van Nederland en de Nederlandse rechtsstaat dat feiten die al jaren bekend waren nu via een omweg terugkomen naar Nederland. En dubbel zo hard aankomen. Als de politiek had opgetreden was het zover niet gekomen.

8 gedachten over “Dutch Injustice met Joris Demmink zet Nederlandse politiek onder druk

 1. Hun focus is juist groter, nl. internationaal. Dat van die kinderhandel is voor jou kennelijk tamelijk nieuw, maar jij volgt dan ook andere websites. Volgens bronnen die ik wel eens langs zie komen liep of loopt zijn ge-traffic bv. via Oost-Europa en Turkije, en dan kun je er dus donder op zeggen dat hij ook daar de rechtsstaat heeft verkracht.

  Like

 2. @Joke
  Het is naar mijn idee een gemengd beeld is. De site arrestdemmink.com is zowel kleiner als groter. Ik liet het vermeende machtsmisbruik in Nederland en de manipulatie van de politiek door Demmink zwaarder tellen en kwam zo tot mijn inschatting. Ik heb de afgelopen jaren de verslagen over onder meer de Tsjechische en Turkse contacten van Demmink gevolgd. Gruwelijk, da’s allemaal goed terug te vinden. Maar ik vind dat voor de verkrachting van de rechtsstaat toch van mindere orde. Hoewel het persoonlijk leed van de slachtoffers waarschijnlijk groter is.

  Ik begrijp de wijziging van focus door de internationalisering om Demmink nu anders aan te pakken. Niet meer rechtstreeks, maar via een omweg. Want de afgelopen jaren hielp niks en stootte elke kritiek op een muur van stilzwijgen en ontkenning. Door het Nederlandse establishment. Maar dat nu Demmink wordt gebruikt als instrument en symbool om kinderhandel en pedofilie aan te pakken in het ‘softe, tolerante Nederland‘ vind ik jammer. Want de internationalisering maskeert ook een gebrek aan concentratie op wat er in Den Haag is gebeurd. Ik had liever een binnenlandse politieke enquete gezien over deze zaak. De second best aanval van nu kan mits goed uitgevoerd echter ook ver voeren. Zelfs tot op het Binnenhof. Wie weet.

  Like

 3. Jawel, maar je kan van Amerikanen toch niet verwachten dat ze zich zorgen maken om Chipshol? Dan daarbij, mensenrechten lijken mij toch wel wat belangrijker. Waarom is voor jou rechtsstaat een nationaal soort begrip?
  Ik ben eerlijk gezegd een beetje bang dat dit niet alleen een hoog Dutroux-gehalte heeft, maar er ook heel veel mee te maken heeft. Dan kun je het beste maar zo hoog mogelijk insteken, dit keer – is de EU toch nog ergens goed voor.

  Like

 4. @Joke
  Ik meen de Amerikaanse invalshoek en betrokkenheid in deze fase te begrijpen, maar hoef er toch niet gelukkig mee te zijn? in de afweging tussen de verkrachting van mensen en mensenrechten, of de politiek en de instituties laat ik dat laatste zwaarder wegen. Met de verwachting dat een beroep op het gevoel over dat eerste het laatste in beweging zet. Rechtstreekse aanpak van de politiek en de instituties was me liever geweest.

  Ik zou niet weten hoe je de Nederlandse rechtsstaat anders dan nationaal op moet vatten. Hoewel het uiteraard samenhangt met internationale verdragen en universele waarden.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.