Beroof een bank en ga naar de gevangenis, bestuur een bank en beroof de wereld

Zelfs overtuigend bewijs tegen banken is niet genoeg om in te grijpen. Om bestuurders in de gevangenis te zetten. Dat leert het voorbeeld van Goldman Sachs. Banken zijn niet alleen te groot om om te vallen, maar ook om naar de gevangenis gestuurd te worden. Ze kunnen doen wat ze willen. De politiek doet niks. Niet in de VS, niet in Europa en niet in Nederland. Ook president Obama doet niks. En van Romney valt evenmin iets te verwachten. Ondanks alle mooie praatjes om in te grijpen. Reken er maar op dat er nooit iets gebeurt.

Greg Smith viel in maart 2012 de in zijn ogen verziekte bedrijfscultuur van Goldman Sachs aan. Niets gebeurde. Cenk Uygur en The Young Turks rapporteren. Waarom de banken niet aangepakt worden? ‘Rob a Bank and Go To Jail, Run a Bank and Rob The World‘. Da’s de trieste conclusie. Maar beter om dat te beseffen, dan tegen beter weten in te blijven hopen op ingrijpen van de politiek dat nooit komt. Dat u het maar weet.

Advertentie

10 gedachten over “Beroof een bank en ga naar de gevangenis, bestuur een bank en beroof de wereld

 1. @Reggie
  Wat denk je zelf? Banken hebben zich te machtig gemaakt. En politici hebben zich te onmachtig gemaakt. Afhankelijk van het geld kunnen ze geen kant meer op. Die richting denk ik op. Anders begrijp ik de logica niet om bankiers met een smoking gun in handen niet op te pakken.

  Ok, het zij zo. Maar wees dan consequent politici en laat voortaan de kleine kruimelaars lopen die ook op heterdaad worden betrapt. En wees zo moedig politici om de eigen onmacht toe te geven. Zie je dat gebeuren, Reggie? Ik niet.

  Like

 2. Ik zou er nog aan willen toevoegen dat als je de banken voor het gerecht brengt, breng je alle betrokkenen voor het gerecht. En die machtige families zullen dat koste wat kost voorkomen. Desnoods met totale chaos.

  Zie ik het gebeuren? In de nabije toekomst denk ik wel. Zolang het deze heren niet lukt om hun missie, een unipolaire wereld, in te richten verwacht ik dat deze mensen hier wel voor zullen boeten.

  Ik zie daarnaast wel dingen gebeuren op de achtergrond. De BRIC landen en bv de Shanghai Cooperation dwingen deze heren meer en meer op hun kniëen. Of wat te denken van de vondst van 17 Triljoen (mogelijk 32 triljoen) aan zwart geld. Signalen die aangeven dat er weldegelijk iets gebeurd op de achtergrond. Als dat straks gecombineerd wordt met staatsarchieven die vrijgegeven zullen worden in Europa tussen 2015 en 2025, voornamelijk m.b.t. de financiën rondom WWII, zal dit groep denk ik nogal in het nauw geraken. Dit keer zal zelfs HUN Federale Hoogerechtshof (die net zo Federaal is als de FED, oftewel niet) ze niet kunnen redden.

  Of ze de bak in zullen gaan? De top denk ik niet. Wellicht meer kans op een Zuid-Afrika stijl waarheids verzoeningscomissie.

  Like

 3. De politiek doet wel iets, maar banken en andere marktpartijen steken politici in hun broekzak. In Engeland zijn de aanbevelingen van de Independent Commission on Banking die formeel op de invoering van een soort Glass-Steagall Act neerkomen – die ooit in de VS bestond – door de regering zo verwaterd dat deze geen effect meer hebben. In de VS gebeurt hetzelfde. IMF-econoom Simon Johnson wees erop dat het verschil tussen de VS en een bananenrepubliek niet zo groot is als men denkt. Die bananenrepublieken waren vaak het slachtoffer geworden van roofzuchtige elites die met geleend geld een financiële bonanza voor zichzelf hadden georganiseerd, tot het uiteindelijk misging. In de VS wordt die elite niet bestraft, maar op dubieuze wijze uit de brand geholpen door massale financiële reddingsoperaties die eigenlijk verkapte subsidies zijn ten koste van de balastingbetalers. De econoom Galbraith heeft snedig opgemerkt dat de enige vorm van socialisme die in de VS accepteert het socialisme voor de rijken is. Johnson had natuurlijk gelijk, maar kreeg dat niet, al was het maar vanwege de megalobby die de banken direct na de crisis in Washington begonnen omdat zij een flinke vinger in de pap wilden hebben bij de onafwendbare re-regulering.

  Een herstel van de Glass-Steagel Act zit er in de VS uiteraard helemaal niet in. Paul Volcker, inmiddels adviseur van Obama, drong erop aan om depositobanken te verbieden het eigen vermogen te gebruiken voor speculatie. Dat bleef bij stipuleren dat niet meer dan 3% van het eigen vermogen voor speculatie mocht worden gebruikt. Inmiddels waren grote banken nog groter geworden door voordelige overnames. ”Too Big to Fail” nestelde zich op die manier nog dieper. Republikeinen met een belangenverstrengeling met bankiers waarmee ze hier achter de tralies zouden belanden, hebben al laten weten de uitvoering van Dodd-Frank Act op welke denkbare wijze dan ook te zullen saboteren. Goldman Sachs kreeg omvangrijke steun – gedurende de crisis had deze bank zich getransformeerd om die steun te kunnen krijgen. Deze week heeft de Amerikaanse justitie bekend gemaakt dat men onvoldoende bewijs heeft om Goldman Sachs te vervolgen voor vervolging wegens mogelijke fraude met rommelhypotheken.

  Als Mark Rutte over het bankentoezicht in Europa stelt: “Pas als er bankentoezicht is en we weten hoe banken er voorstaan, en als er een aanvraag is gedaan, pas dan is het denkbaar dat banken via het fonds direct kapitaal kunnen krijgen,” dan is dat een zinloze opmerking omdat banken in het huidige geperverteerde financiële systeem niet aan een normaal risicomanagement toekomen. Dat is door bedrijven-experts zoals o.a. Warren Buffett al heel vaak uitgelegd en bleek recent nog uit de miljardenverliezen van JPMorgan Chase London. Het casinokapitalisme wordt nog steeds geen strobreed in de weg gelegd. En voor een herstructurering van de financiële sector ben je bij Mark Rutte als aanhanger van de ideeën van Friedrich von Hayek aan het verkeerde adres.

  Bij de onafhankelijke site therealnews.com liep ruim twee jaar geleden een serie genaamd “To rob a country, own a bank” Het transcript bij deel 1 klopt helaas niet, maar interviewer Paul Jay vraagt gelijk aan prof. Wiliam K.Black of een vervolg van een in 2005 geschreven boek de titel moet hebben: “De beste manier om de mensen in de hele wereld te beroven is eigenaar te worden van een bank om regeringen te controleren,” Waarop Black antwoordt dat dit correct is. Hij gaat diep op de materie in.

  http://therealnews.com/t2/index.php?option=com_content&task=view&id=33&Itemid=74&jumival=539

  Like

 4. Wat een onzin reacties. Waaruit blijkt dat banken zoveel macht hebben? Ze zijn in alles gebonden aan regels die zijn opgesteld door de AFM ( lees: overheid).
  Je kijk op de zaak is behoorlijk negatief en niet in lijn met de volledige werkelijkheid.
  Banken is echt wel iets te verwijten, maar oom weer niet alles.

  Like

 5. @Henk
  Het ging over de VS en Goldman Sachs. De bestuurders van die bank worden niet aangepakt. In het filmpje wel door de kritische Carl Levin, maar niet door de regering Obama. Greg Smith nam ontslag bij Goldman Sachs en schreef een opinieartikel waarin-ie een kijkje in de keuken gaf. Klanten worden opgevat als kippen die geplukt kunnen worden. Wat voor dienstverlening en bedrijfscultuur is dat? Is zo’n conclusie negatief of realistisch?

  In Nederland stelt de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) bij monde van Boele Staal dat zelfregulering het antwoord is. Banken menen het zelf en onderling te kunnen regelen. Maar zoiets als de LIBOR-fraude wordt daarmee niet voorkomen. En de politiek grijpt niet in. Zelfs de banken grijpen niet in omdat ze delen van hun eigen handel niet meer begrijpen. De AFM doet wat het kan, maar breekt evenmin als de politiek door de gesloten bedrijfscultuur van banken heen.

  Like

 6. @ Henk, bankiers hebben enorme macht en criminele activiteiten van bankiers worden soms gehonoreerd met een ministerspost. Hier een stukje uit een interview die ik gisteren ontving per email:

  The Media and Politics of Offshore Tax Havens:

  == So one of the things you see in the pattern of prosecutions, even when you have a big serial violator like a Citibank or a HSBC—. HSBC was recently handed a $1 billion fine by the Department of Justice, three weeks ago, for laundering $14 billion of cartel money. But, you know, HSBC is a huge institution and it has $20 billion of profits last year, so that’s like a parking ticket.

  What you don’t see is the Justice Department willing to go in and shut one of these institutions down like they did with BCCI back in the 1990s. BCCI was a Pakistani bank that was involved in all kinds of chicanery and money laundering and arms dealing. But, you know, so is HSBC. I mean, they were facilitating trade with Iran, they were facilitating the Colombian cartel laundering money, and they were telling their compliance officers to back off. So this is an organized conspiracy. It went right to the top. And yet you have—the current chairman of HSBC is a guy named Stephen Green. He’s actually a reverend in the Anglican church. He is the current sitting U.K. trade minister in the U.K. in David Cameron’s Conservative government. This guy is the chairman for ten years of this criminal enterprise. So there’s very little will power on the part of the U.S. Treasury or the authorities in the U.K. so far to crack down on HSBC.

  That’s just one example. There are numerous others of where these large institutions have been able to have virtual impunity for, you know, not only their role in the financial crisis and their Libor rate rigging. ==

  http://therealnews.com/t2/index.php?option=com_content&task=view&id=31&Itemid=74&jumival=8649

  Like

 7. Pingback: Ondraaglijke hypocrisie van Holder door banken niet aan te pakken | George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.